Κατάλογος αρχηγών κράτους της Γκάμπια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή είναι η λίστα των αρχηγών κρατών της Γκάμπια, από την ανεξαρτησία της Γκάμπια το 1965 έως σήμερα.

Από το 1965 έως το 1970 ο αρχηγός του κράτους υπό την Πράξη Ανεξαρτησίας της Γκάμπια του 1964 ήταν η Βασίλισσα της Γκάμπια, Ελισάβετ Β', που ήταν και ο Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας. Η Βασίλισσα εκπροσωπήθηκε στην Γκάμπια από ένα Γενικό Κυβερνήτη. Η Γκάμπια έγινε δημοκρατία το 1970 και ο Μονάρχης και ο Γενικός Κυβερνήτης αντικαταστάθηκαν από ένα Πρόεδρο με εκτελεστική εξουσία.

Μονάρχης (1965-1970)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδοχή του θρόνου ήταν η ίδια όπως και η διαδοχή του Βρετανικού θρόνου.

Μονάρχης

(Γέννηση–Θάνατος)

Πορτρέτο Βασιλεία Βασιλική δυναστεία
Πρωθυπουργός
Από Έως
1 Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄

(1926–)

18 Φεβρουαρίου 1965 24 Απριλίου 1970 Ουίνδσορ Τζαγουάρα

Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γενικός Κυβερνήτης ήταν ο αντιπρόσωπος του Μονάρχη στην Γκάμπια και ασκούσε τις περισσότερες από τις εξουσίες του μονάρχη. Ο Γενικός Κυβερνήτης διοριζόταν με θητεία αορίστου χρόνου κατά τη θέληση του Μονάρχη. Μετά το πέρασμα του Καταστατικού του Γουεστμίνστερ του 1931, ο Γενικός Κυβερνήτης διοριζόταν αποκλειστικά και μόνο με τη συμβουλή του υπουργικού συμβουλίου της Γκάμπια χωρίς τη συμμετοχή της βρετανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση κενής θέσης υπηρετούσε στη θέση του ο Ανώτατος Δικαστής, ως αξιωματούχος (Officer Administering the Government).

Γενικός Κυβερνήτης

(Γέννηση–Θάνατος)

Πορτρέτο Θητεία Μονάρχης Πρωθυπουργός
Από Έως
1  Σερ Τζον Πολ

(1916–2004)

No image.png 18 Φεβρουαρίου 1965 9 Φεβρουαρίου 1966 Ελισάβετ Β΄ Τζαγουάρα
2  Σερ Φάριμανγκ Μαμάντι Σίνγκατε

(1912–1977)

No image.png 9 Φεβρουαρίου 1966 24 Απριλίου 1970 Ελισάβετ Β΄ Τζαγουάρα

Πρώτη Δημοκρατία (1970-1994)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτω από το 1970 Σύνταγμα, το πρώτο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Γκάμπια, ο Πρόεδρος αντικαθίσταται ο Μονάρχης ως επικεφαλής του κράτους. Ο Πρόεδρος εξελέγη από την Εθνική Συνέλευση για θητεία πέντε ετών. Σε περίπτωση κενής θέσης του Αντιπροέδρου υπηρέτησε ως Υποκριτική Πρόεδρε.

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Αντιπρόεδρο υπηρετούντα ως Πρόεδρο.


Πρόεδρος

(Γέννηση–Θάνατος)

Πορτρέτο Θητεία Εκλογές
Πολιτικές πεποιθήσεις

(κατά το χρόνο του διορισμού)

Από Ως
1 Σερ Ντάουντα Τζαγουάρα

(1924–2019)

Dawda Jawara (1979).jpg 24 Απριλίου 1970 22 Ιουλίου 1994

(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα)

1972, 1977, 1982, 1987, 1992 Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα

Στρατιωτικό καθεστώς (1994-1996)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνταγματάρχης Γιαγιά Τζαμέ ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Τζαγουάρα και την κυβέρνηση, ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο διαλύθηκαν.

Αρχηγός του Κράτους

(Γέννηση–Θάνατος)

Πορτρέτο Θητεία Στρατός
Από Έως
2 Συνταγματάρχης Γιαγιά Τζαμέ

(1965–)

Yahya Jammeh.png 22 Ιουλίου 1994 18 Οκτωβρίου 1996 Προσωρινό Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων

Δεύτερη Δημοκρατία (1996–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο του ισχύοντος συντάγματος της Δημοκρατίας της Γκάμπια, ο Πρόεδρος είναι εκτελεστικός επικεφαλής του κράτους. Ο Πρόεδρος εκλέγεται με λαϊκή ψήφο για θητεία πέντε ετών. Σε περίπτωση κενής θέσης, ο Αντιπρόεδρος υπηρετεί ως Υπηρεσιακός Πρόεδρος.

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Αντιπρόεδρο υπηρετούντα ως Πρόεδρος.


Πρόεδρος

(Γέννηση–Θάνατος)

Πορτρέτο Θητεία Εκλογές Πολιτικών πεποιθήσεων

(κατά το χρόνο του διορισμού)

Από Έως
(2) Γιαγιά Τζαμέ

(1965–)

Yahya Jammeh.png 18 Οκτωβρίου 1996 21 Ιανουαρίου 2017   1996, 2001, 2006, 2011 Συμμαχία για Πατριωτικό Επαναπροσανατολισμό και Δόμηση
3 Αντάμα Μπάροου

(1965–)

Adama Barrow 2016.jpg 19 Ιανουαρίου 2017[1] Σημερινός 2016 Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα

Εμβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν ζωή πρώην αρχηγοί κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο πρώην αρχηγοί κράτους της Γκάμπια, που βρίσκονται σήμερα εν ζωή:

Εικόνα Όνομα Θητεία/Βασιλεία Αξίωμα Ημερομηνία γέννησης
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Ελισάβετ Β΄ 1965-1970 Βασίλισσα της Γκάμπια 21 Απριλίου 1926 (1926-04-21) (93 ετών)
Yahya Jammeh.png Γιαγιά Τζαμέ 1994-1996

1996-2017

Στρατιωτικός ηγέτης

Πρόεδρος της Γκάμπια

25 Μαΐου 1965 (1965-05-25) (54 ετών)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η προεδρία ήταν υπό αμφισβήτηση από τις 19 Ιανουαρίου 2017 έως τις 21 Ιανουαρίου 2017.