Κατάλογος αρχηγών κράτους της Αϊτής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το παρόν άρθρο παραθέτει σε κατάλογο τους αρχηγούς κράτους της Αϊτής από την έναρξη της Αϊτινής Επανάστασης το 1791. Η πλήρης ανεξαρτησία κηρύχθηκε το 1804.

Μεταξύ 1806 και 1820 η Αϊτή ήταν διαιρεμένη στο Βόρειο Κράτος, το οποίο μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Αϊτής το 1811, και στη νότια Δημοκρατία της Αϊτής. Μεταξύ 1822 και 1844 η Δημοκρατία της Αϊτής ασκούσε την εξουσία επί ολόκληρου του νησιού Ισπανιόλα, στη διάρκεια της περιόδου που έγινε γνωστή ως "ενοποίηση της Ισπανιόλας".

Αρχηγοί Κράτους της Αϊτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Saint-Domingue (1791–1804)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Κόμμα Τίτλος/οι
Μη διαθέσιμο Général Toussaint Louverture.jpg Τουσέν Λουβερτίρ
(1743–1803)
1 Ιανουαρίου 1791 6 Μαΐου 1802 Ανεξάρτητος Αρχηγός της Αϊτινής Επανάστασης (1 Ιανουαρίου 1791 – 6 Μαΐου 1802)
Αντικυβερνήτης του Saint-Domingue (1797 – 7 Ιουλίου 1801)
Ισόβιος Γενικός Κυβερνήτης της Ισπανιόλα (7 Ιουλίου 1801 – 6 Μαΐου 1802)
Κενή θέση (6 Μαΐου 1802–1 Ιανουαρίου 1804)
Μη διαθέσιμο Jean-Jacques-Dessalines.jpg Ζαν-Ζακ Ντεσαλίν
(1758–1806)
1 Ιανουαρίου 1804 22 Σεπτεμβρίου 1804 Ανεξάρτητος Γενικός Κυβερνήτης της Αϊτής

Πρώτη Αυτοκρατορία (1804–1806)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Περίοδος στο θρόνο Στέψη Τίτλος/οι
1 Jean-Jacques-Dessalines.jpg Ιάκωβος Α΄
(1758–1806)
22 Σεπτεμβρίου 1804 17 Οκτωβρίου 1806 8 Οκτωβρίου 1804 Αυτοκράτορας της Αϊτής

Κράτος της Αϊτής (1806–1811)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Κόμμα Τίτλος/οι
Μη διαθέσιμο Henri Christophe.jpg Ανρί Κριστόφ
(1767–1820)
17 Οκτωβρίου 1806 28 Μαρτίου 1811 Ανεξάρτητος Προσωρινός αρχηγός της Αϊτινής Κυβέρνησης (17 Οκτωβρίου 1806 – 17 Φεβρουαρίου 1807)
Πρόεδρος (17 Φεβρουαρίου 1807 – 28 Μαρτίου 1811)

Σημείωση: Η διακυβέρνηση ήταν περιορισμένη μόνο στο βόρειο τμήμα της Αϊτής

Βασίλειο της Αϊτής (1811–1820)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Περίοδος στο θρόνο Στέψη Τίτλος/οι
Μη διαθέσιμο Henri Christophe.jpg Ερρίκος Α΄
(1767–1820)
28 Μαρτίου 1811 8 Οκτωβρίου 1820 2 Ιουνίου 1811 Βασιλιάς της Αϊτής
Σημείωση: Η διακυβέρνηση περιορίστηκε στο βόρειο Βασίλειο της Αϊτής

Δημοκρατία της Αϊτής (1806–1822)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Κόμμα Τίτλος/οι
1 Portrait du président Alexandre Pétion.jpg Αλεξάντρ Πετιόν
(1770–1818)
17 Οκτωβρίου 1806 29 Μαρτίου 1818 Ανεξάρτητος Πρόεδρος (17 Οκτωβρίου 1806 – 9 Οκτωβρίου 1816)
Ισόβιος Πρόεδρος (9 Οκτωβρίου 1816 – 29 Μαρτίου 1818)

Σημείωση: Η διακυβέρνηση περιορίστηκε στη νότια Δημοκρατία της Αϊτής
2 Président Jean-Pierre Boyer.jpg Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ
(1776–1850)
30 Μαρτίου 1818 9 Φεβρουαρίου 1822 Ανεξάρτητος Ισόβιος Πρόεδρος
Σημείωση: Ένωσε το βόρειο Βασίλειο και τη νότια Δημοκρατία το 1820

Δημοκρατία της Αϊτής στη διάρκεια της ενοποίησης της Ισπανιόλα (1822–1844)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Κόμμα Τίτλος/οι
(2) Président Jean-Pierre Boyer.jpg Ζαν Πιερ Μπουαγιέ
(1776–1850)
9 Φεβρουαρίου 1822 13 Φεβρουαρίου 1843 Ανεξάρτητος Ισόβιος Πρόεδρος
3 Charles Rivière-Hérard.jpg Σαρλ Ριβιέρ-Εράρ
(1789–1850)
4 Απριλίου 1843 27 Φεβρουαρίου 1844 Ανεξάρτητος Πρόεδρος

Δημοκρατία της Αϊτής (1844–1849)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Κόμμα Τίτλος/οι
(3) Charles Rivière-Hérard.jpg Σαρλ Ριβιέρ-Εράρ
(1789–1850)
27 Φεβρουαρίου 1844 3 Μαΐου 1844 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
4 Philippe Guerrier.jpg Φιλίπ Γκουεριέ
(1757–1845)
3 Μαΐου 1844 15 Απριλίου 1845 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
5 Jean-Louis Pierrot.jpg Ζαν Λουί Πιερό
(1761–1857)
16 Απριλίου 1845 24 Μαρτίου 1846 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
6 Jean-Baptiste Riché.jpg Ζαν Μπατίστ Ρισέ
(1780–1847)
24 Μαρτίου 1846 28 Φεβρουαρίου 1847 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
7 Faustin Soulouque.jpg Φοστέν Σουλούκ
(1782–1867)
2 Μαρτίου 1847 26 Αυγούστου 1849 Ανεξάρτητος Πρόεδρος

Δεύτερη Αυτοκρατορία (1849–1859)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Περίοδος στο θρόνο Στέψη Τίτλος/οι
2 Faustin I.jpg Φοστέν Α΄
(1782–1867)
26 Αυγούστου 1849 22 Ιανουαρίου 1859 18 Απριλίου 1852 Αυτοκράτορας της Αϊτής

Δημοκρατία της Αϊτής (1859–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Κόμμα Τίτλος/οι
8 Fabre Geffrard (President d'Haiti 1859-1867).jpg Φαμπρ Ζεφράρ
(1806–1878)
22 Ιανουαρίου 1859 13 Μαρτίου 1867 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
Nissage Saget.jpg Νισάζ Σαζέ
(1810–1880)
20 Μαρτίου 1867 2 Μαΐου 1867 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
9 Sylvain Salnave .jpg Σιλβέν Σαλνάβ
(1827–1870)
4 Μαΐου 1867 27 Δεκεμβρίου 1869 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
10 Nissage Saget.jpg Νισάζ Σαζέ
(1810–1880)
27 Δεκεμβρίου 1869 14 Μαΐου 1874 Φιλελεύθερο Κόμμα Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Συμβούλιο Γραμματέων του Κράτους 14 Μαΐου 1874 14 Ιουνίου 1874 Ανεξάρτητο Συμβούλιο Γραμματέων του Κράτους
11 Michel Domingue.jpg Μισέλ Ντομίνγκ
(1813–1877)
14 Ιουνίου 1874 15 Απριλίου 1876 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
12 Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Πιέρ Τιομά Μπουαρόντ-Κανάλ
(1832–1905)
23 Απριλίου 1876 17 Ιουλίου 1879 Φιλελεύθερο Κόμμα Προσωρινός Πρόεδρος (23 Απριλίου 1876 – 17 Ιουλίου 1876)
Πρόεδρος (17 Ιουλίου 1876 – 17 Ιουλίου 1879)
Coat of arms of Haiti.svg Ζοζέφ Λαμότ
(?–1891)
26 Ιουλίου 1879 2 Οκτωβρίου 1879 Προσωρινός Πρόεδρος Ανεξάρτητος
13 Salomon 200.jpg Λισιούς Σαλομόν
(1815–1888)
2 Οκτωβρίου 1879 10 Αυγούστου 1888 Εθνικό Κόμμα Πρόεδρος
Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Πιέρ Τιομά Μπουαρόντ-Κανάλ
(1832–1905)
10 Αυγούστου 1888 16 Οκτωβρίου 1888 Φιλελεύθερο Κόμμα Προσωρινός Πρόεδρος
14 François Denys Légitime.jpg Φρανσουά Ντενί Λεζιτίμ
(1841–1935)
16 Οκτωβρίου 1888 23 Αυγούστου 1889 Φιλελεύθερο Κόμμα Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Μονπουάν Ζεν
(1830–1905)
23 Αυγούστου 1889 17 Οκτωβρίου 1889 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
15 Florvil Hyppolite official photo.jpg Φλορβίλ Ιπολίτ
(1828–1896)
17 Οκτωβρίου 1889 24 Μαρτίου 1896 Εθνικό Κόμμα Πρόεδρος
16 Tirésias Simon Sam portrait.jpg Τειρεσίας Σιμόν Σαμ
(1835–1916)
31 Μαρτίου 1896 12 Μαΐου 1902 Εθνικό Κόμμα Πρόεδρος
Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Πιέρ Τιομά Μπουαρόντ-Κανάλ
(1832–1905)
26 Μαΐου 1902 17 Δεκεμβρίου 1902 Φιλελεύθερο Κόμμα Προσωρινός Πρόεδρος
17 Pierre Nord Alexis, 1905.jpg Πιέρ Νορ Αλεξίς
(1820–1910)
21 Δεκεμβρίου 1902 2 Δεκεμβρίου 1908 Στρατός Πρόεδρος
18 Presidentsimon.jpg Φρανσουά Σ. Αντουάν Σιμόν
(1843–1923)
6 Δεκεμβρίου 1908 3 Αυγούστου 1911 Φιλελεύθερο Κόμμα Πρόεδρος
19 Cincinnatus Leconte.jpg Σινσινατίς Λεκόν
(1854–1912)
15 Αυγούστου 1911 8 Αυγούστου 1912 Εθνικό Κόμμα Πρόεδρος
Σημείωση: Δισέγγονος του πρώην αυτοκράτορα, Ζαν Ζακ Ντεσαλίν
20 Tancrede Auguste.jpg Τανκρέ Ογκίστ
(1856–1913)
8 Αυγούστου 1912 2 Μαΐου 1913 Εθνικό Κόμμα Πρόεδρος
21 Michel Oreste portrait.jpg Μισέλ Ορέτ
(1859–1918)
12 Μαΐου 1913 27 Ιανουαρίου 1914 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
22 Oreste Zamor portrait.jpg Ορέτ Ζαμόρ
(1861–1915)
8 Φεβρουαρίου 1914 29 Οκτωβρίου 1914 Στρατός Πρόεδρος
23 Joseph Davilmar Theodore portrait.jpg Ζοζέφ Νταβιλμάρ Τεοντόρ
(1847–1917)
7 Νοεμβρίου 1914 22 Φεβρουαρίου 1915 Στρατός Πρόεδρος
24 Vilbrun Guillaume Sam portrait.jpg Βιλμπρούν Γκιγιόμ Σαμ
(1859–1915)
25 Φεβρουαρίου 1915 28 Ιουλίου 1915 Στρατός Πρόεδρος
Σημειώσεις: Γιος του Tirésias Simon Sam (Προέδρου 1896–1902).
Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του Ευγένιου Ο' Νιλ για το έργο Ο Αυτοκράτορας Τζόουνς.
25 Dartiguenave.jpg Φιλίπ Σιντρέ Νταρτιζενάβ
(1863–1926)
12 Αυγούστου 1915 15 Μαΐου 1922 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
Σημείωση: Υπηρέτησε επί αμερικανικής κατοχής
26 Louis Borno.jpg Λουί Μπορνό
(1865–1942)
15 Μαΐου 1922 15 Μαΐου 1930 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
Σημείωση: Υπηρέτησε κατά την κατοχή από τις ΗΠΑ
27 Louis Eugene Roy portrait.jpg Λουί Εζέν Ρουά
(1861–1939)
15 Μαΐου 1930 18 Νοεμβρίου 1930 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
Σημείωση: Υπηρέτησε κατά την κατοχή από τις ΗΠΑ
28 Stenio Vincent portrait.jpg Στενιό Βενσάν
(1874–1959)
18 Νοεμβρίου 1930 15 Μαΐου 1941 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
Σημείωση: Υπηρέτησε κατά την κατοχή από τις ΗΠΑ ως το 1934
29 Elie Lescot portrait.jpg Ελί Λεσκό
(1883–1974)
15 Μαΐου 1941 11 Ιανουαρίου 1946 Φιλελεύθερο Κόμμα Πρόεδρος
Franck Lavaud portrait.jpg Φρανκ Λαβό
(1903–1986)
11 Ιανουαρίου 1946 16 Αυγούστου 1946 Στρατός Πρόεδρος της Στρατιωτικής Εκτελεστικής Επιτροπής
30 Dumarsais estime portrait.jpg Ντιμαρσέ Εστιμέ
(1900–1953)
16 Αυγούστου 1946 10 Μαΐου 1950 Ανεξάρτητος Πρόεδρος
Franck Lavaud portrait.jpg Φρανκ Λαβό
(1903–1986)
10 Μαΐου 1950 6 Δεκεμβρίου 1950 Στρατός Πρόεδρος της Κυβερνητικής Χούντας
31 Paul Magloire portrait.jpg Πολ Μαγκλουάρ
(1907–2001)
6 Δεκεμβρίου 1950 12 Δεκεμβρίου 1956 Κίνημα Εργατών της Υπαίθρου Πρόεδρος
Joseph Nemours Pierre-Louis portrait.jpg Ζοζέφ Νεμούρ Πιέρ-Λουί
(1900–1966)
12 Δεκεμβρίου 1956 3 Φεβρουαρίου 1957 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
Franck Sylvain portrait.jpg Φρανκ Σιλβέν
(1909–1987)
7 Φεβρουαρίου 1957 2 Απριλίου 1957 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Εκτελεστικό Κυβερνητικό Συμβούλιο 2 Απριλίου 1957 25 Μαΐου 1957 Ανεξάρτητο Εκτελεστικό Κυβερνητικό Συμβούλιο
Daniel fignole portrait.jpg Ντανιέλ Φινιολέ
(1913–1986)
25 Μαΐου 1957 14 Ιουνίου 1957 Κίνημα Εργατών της Υπαίθρου Προσωρινός Πρόεδρος
Antonio Thrasybule Kebreau portrait.jpg Αντονιό Τρασιμπίλ Κεμπρό
(1909–1963)
14 Ιουνίου 1957 22 Οκτωβρίου 1957 Στρατός Αρχηγός του Στρατιωτικού Συμβουλίου
32 Duvalier (cropped).jpg Φρανσουά Ντιβαλιέ
(1907–1971)
22 Οκτωβρίου 1957 21 Απριλίου 1971 Κόμμα Εθνικής Ενότητας Πρόεδρος (22 Οκτωβρίου 1957 – 22 Ιουνίου 1964)
Ισόβιος Πρόεδρος (22 Ιουνίου 1964 – 21 Απριλίου 1971)
33 Baby Doc (centrée).jpg Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ
(1951–2014)
21 Απριλίου 1971 7 Φεβρουαρίου 1986 Κόμμα Εθνικής Ενότητας Ισόβιος Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Ανρί Ναμφί
(1932–2018)
7 Φεβρουαρίου 1986 7 Φεβρουαρίου 1988 Στρατός Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης
34 Coat of arms of Haiti.svg Λεσλί Μανιγκά
(1930–2014)
7 Φεβρουαρίου 1988 20 Ιουνίου 1988[nb 1] Συναγερμός των Προοδευτικών Εθνικών Δημοκρατών Πρόεδρος
35 Coat of arms of Haiti.svg Ανρί Ναμφί
(1932–2018)
20 Ιουνίου 1988 17 Σεπτεμβρίου 1988[nb 2] Στρατός Πρόεδρος
36 Coat of arms of Haiti.svg Προσπέρ Αβρίλ
(1937–)
17 Σεπτεμβρίου 1988 10 Μαρτίου 1990 Στρατός Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Εράρ Αμπραάμ
(1940–)
10 Μαρτίου 1990 13 Μαρτίου 1990 Στρατός Υπηρεσιακός Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Ερτά Πασκάλ-Τρουιγιό
(1943–)
13 Μαρτίου 1990 7 Φεβρουαρίου 1991 Ανεξάρτητη Προσωρινή Πρόεδρος, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.[1]
37 Clinton&Aristide-2.jpg Ζαν Μπερτράν Αριστίντ
(1953–)
7 Φεβρουαρίου 1991 29 Σεπτεμβρίου 1991[nb 3] Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Ραούλ Σεντράς
(1949–)
29 Σεπτεμβρίου 1991 8 Οκτωβρίου 1991 Στρατός Υπηρεσιακός Πρόεδρος
Σημείωση: Επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας (29 Σεπτεμβρίου 1991 – 12 Οκτωβρίου 1994)
Coat of arms of Haiti.svg Ζοζέφ Νερέτ
(1924–2007)
8 Οκτωβρίου 1991 19 Ιουνίου 1992 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Μαρκ Μπαζέν
(1932–2010)
19 Ιουνίου 1992 15 Ιουνίου 1993 Κίνημα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αϊτή Υπηρεσιακός Πρόεδρος
37 Clinton&Aristide-2.jpg Ζαν Μπερτράν Αριστίντ
(1953–)
15 Ιουνίου 1993 12 Μαΐου 1994 Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς Πρόεδρος
Σημείωση: Στην εξορία, αναγνωρισμένος όμως στην Αϊτή
Coat of arms of Haiti.svg Εμίλ Ζονασέν
(1913–1995)
12 Μαΐου 1994 12 Οκτωβρίου 1994 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
37 Clinton&Aristide-2.jpg Ζαν Μπερτράν Αριστίντ
(1953–)
12 Οκτωβρίου 1994 7 Φεβρουαρίου 1996 Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς Πρόεδρος
Σημείωση: Υπηρέτησε επί αμερικανικής κατοχής ως το 1995
38 Rene Preval.jpg Ρενέ Πρεβάλ
(1943–2017)
7 Φεβρουαρίου 1996 7 Φεβρουαρίου 2001 Φανμί Λαβαλάς Πρόεδρος
39 Clinton&Aristide-2.jpg Ζαν Μπερτράν Αριστίντ
(1953–)
7 Φεβρουαρίου 2001 29 Φεβρουαρίου 2004[nb 4] Fanmi Lavalas Πρόεδρος
Boniface Alexandre.jpg Μπονιφάς Αλεξάντρ
(1936–)
29 Φεβρουαρίου 2004 14 Μαΐου 2006 Ανεξάρτητος Προσωρινός Πρόεδρος
40 Rene Preval.jpg Ρενέ Πρεβάλ
(1943–2017)
14 Μαΐου 2006 14 Μαΐου 2011 Λεσπουά
(ως τον Νοέμβριο του 2009.)
Πρόεδρος
(40) Inite
41 Michel Martelly on April 20, 2011.jpg Μισέλ Μαρτελί
(1961–)
14 Μαΐου 2011 7 Φεβρουαρίου 2016 Repons Peyizan Πρόεδρος
Coat of arms of Haiti.svg Συμβούλιο Υπουργών 7 Φεβρουαρίου 2016 14 Φεβρουαρίου 2016 Ανεξάρτητο Συμβούλιο Υπουργών
Ζοσελέρμ Πριβέρ
(1953–)
14 Φεβρουαρίου 2016 7 Φεβρουαρίου 2017 Inite Προσωρινός Πρόεδρος
Σημείωση: Η προεδρική θητεία έληξε στις 14 Ιουνίου 2016
42 Jovenel Moise.jpg Ζοβενέλ Μοΐζ
(1968–)
7 Φεβρουαρίου 2017 Σημερινός Αϊτινό Κόμμα Τετ Καλ Πρόεδρος

Ξένοι διοικητές και στρατιωτικοί διοικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές
  • 28 Ιουλίου 1915 – 15 Αυγούστου 1915: Γουίλιαμ Μπανκς Κάπερτον
  • 15 Αυγούστου 1915 – 21 Νοεμβρίου 1916: Λίτλτον Γουόλερ
  • 22 Νοεμβρίου 1916 – 27 Νοεμβρίου 1917: Ελί Κ. Κόουλ
  • 28 Νοεμβρίου 1917 – 6 Δεκεμβρίου 1918: Τζον Χ. Ράσελ, τζούνιορ (1η φορά)
  • 7 Δεκεμβρίου 1918 – 14 Ιουλίου 1919: Αλμπέρτους Γ. Κέτλιν
  • 15 Ιουλίου 1919 – 1 Οκτωβρίου 1919: Λουίς Μακ Κάρτι Λιτλ (1η φορά)
  • 2 Οκτωβρίου 1919 – 14 Ιανουαρίου 1922: Τζον Χ. Ράσελ, τζούνιορ (2η φορά)
  • 14 Ιανουαρίου 1922 – 28 Μαρτίου 1922: Τζορτζ βαν Όρντεν
  • 29 Μαρτίου 1922 – 15 Νοεμβρίου 1923: Θίοντορ Π. Κέιν
  • 16 Νοεμβρίου 1923 – 21 Ιανουαρίου 1924: Γουίλιαμ Ν. ΜακΚέλβι (1η φορά)
  • 21 Ιανουαρίου 1924 – 11 Ιουνίου 1925: Μπεν Χ. Φούλερ (1η φορά)
  • 12 Ιουνίου 1925 – 25 Ιουνίου 1925: Γουίλιαμ Ν. ΜακΚέλβι (2η φορά)
  • 26 Ιουνίου 1925 – 29 Ιουλίου 1925: Χάρολντ Κόρτλαντ Σνάιντερ
  • 30 Ιουλίου 1925 – 7 Δεκεμβρίου 1925: Μπεν Χ. Φούλερ (2η φορά)
  • 8 Δεκεμβρίου 1925 – 24 Ιανουαρίου 1928: Τζον Τ. Μάιερς
  • 25 Ιανουαρίου 1928 – 22 Φεβρουαρίου 1928: Πρέσλι M. Ρίξι, τζούνιορ
  • 23 Φεβρουαρίου 1928 – 24 Ιουνίου 1929: Λουίς Μέισον Γκάλικ
  • 25 Ιουνίου 1929 – 11 Μαΐου 1931: Ρίτσαρντ M. Κουτς
  • 3 Ιουνίου 1931 – 15 Αυγούστου 1934: Λουίς Μακ Κάρτι Λιτλ (2η φορά)
Αμερικανός Ύπατος Αρμοστής
  • 11 Φεβρουαρίου 1922 – 16 Νοεμβρίου 1930: Τζον Χ. Ράσελ, τζούνιορ
Αμερικανοί απεσταλμένοι Extraordinary και Υπουργοί Plenipotentiary
  • 16 Νοεμβρίου 1930 – 14 Σεπτεμβρίου 1932: Ντάνα Γκάρντνερ Μανρό
  • 7 Νοεμβρίου 1932 – 4 Μαρτίου 1933: Νόρμαν Άρμορ (1η φορά)
  • 11 Απριλίου 1933 – 15 Αυγούστου 1934: Νόρμαν Άρμορ (2η φορά)
Αμερικανικοί στρατιωτικοί διοικητές
  • 16 Σεπτεμβρίου 1994 – 25 Οκτωβρίου 1994: Χιού Σέλτον
  • 25 Οκτωβρίου 1994 – Ιανουάριος 1995: Ντέιβιντ Κ. Μιντ
  • Ιανουάριος 1995 – Μάρτιος 1995: Τζορτζ Α. Φίσερ, τζούνιορ
Διοικητές της Δύναμης (UNMIH) των Ηνωμένων Εθνών
  • Ιανουαρίου 1995 – 5 Μαρτίου 1996: Τζόζεφ Γ. Κίντσερ (ΗΠΑ)
  • 5 Μαρτίου 1996 – 30 Ιουνίου 1997: Ζ. Ρ. Πιέρ Ντελ (Καναδάς)
  • 1 Αυγούστου 1997 – 30 Νοεμβρίου 1997: Ρομπέν Γκανιόν (Καναδάς)
Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής
  • 24 Φεβρουαρίου 2004 – 1 Ιουνίου 2004: Τζέιμς Τ. Χιλ
Διοικητές της Δύναμης (MINUSTAH) των Ηνωμένων Εθνών
  • 1 Ιουνίου 2004 – 1 Σεπτεμβρίου 2005: Αουγκούστο Ελένο Ριμπέιρο Περέιρα (Βραζιλία)
  • 1 Σεπτεμβρίου 2005 – 7 Ιανουαρίου 2006: Ουράνο Τεϊσέιρα ντα Μάτα Μπασελάρ (Βραζιλία)
  • 7 Ιανουαρίου 2006 – 20 Ιανουαρίου 2006: Εδουάρδο Αλδουνάτε Ερμάν (Χιλή) (μεταβατικός)
  • 20 Ιανουαρίου 2006 – 9 Ιανουαρίου 2007: Ζοζέ Ελίτο Καρβάλιο ντε Σικέιρα (Βραζιλία)
  • 9 Ιανουαρίου 2007 – 9 Απριλίου 2009: Κάρλος Αλμπέρτο ντος Σάντος Κρουζ (Βραζιλία)
  • 9 Απριλίου 2009 – 11 Απριλίου 2010: Φλοριάνο Πεϊσότο Βιέιρα Νέτο (Βραζιλία)
  • 11 Απριλίου 2010 – 30 Μαρτίου 2011: Λουίζ Γκιλέρμε Πάουλ Κρουζ (Βραζιλία)
  • 30 Μαρτίου 2011 – 27 Μαρτίου 2012: Λουίζ Εντουάρντο Ράμος Περέιρα (Βραζιλία)
  • 27 Μαρτίου 2012 – 27 Μαρτίου 2013: Φερνάντο Ροντρίγκες Γκουλάρ (Βραζιλία)
  • 27 Μαρτίου 2013 – 15 Μαρτίου 2014: Έντσον Λεάλ Πουτζόλ (Βραζιλία)
  • 15 Μαρτίου 2014 – 30 Αυγούστου 2015: Ζοζέ Λουίζ Τζαμποραντί τζούνιορ (Βραζιλία)
  • 4 Σεπτεμβρίου 2015 – 13 Οκτωβρίου 2015: Χόρχε Πένια Λέιβα (Χιλή) (υπηρεσιακός)
  • 13 Οκτωβρίου 2015 – σήμερα: Άζαξ Πόρτο Πινιέιρο (Βραζιλία)
Διοικητές της Ενιαίας Αμερικανικής Δύναμης για την Βοήθεια στην Αϊτή
  • 17 Ιανουαρίου 2010 – 18 Απριλίου 2010: Κεν Κιν (ΗΠΑ)
  • 18 Απριλίου 2010 – 1 Ιουνίου 2010: Σιμεόν Γκ. Τρομπίτας (ΗΠΑ)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανατράπηκε στο πραξικόπημα του στρατού τον Ιούνιο του 1988
  2. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα του στρατού, τον Σεπτέμβριο του 1988
  3. Ανατράπηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1991
  4. Ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2004.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of state of Haiti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. Skard, Torild (2014) "Ertha Pascal-Trouillot", Women of power - Half a century of female presidents and prime ministers worldwide, Bristol: Policy Press, (ISBN 978-1-44731-578-0).