Κατάλογος αρχηγών κράτους της Αλγερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προεδρική σημαία της Αλγερίας.

Ακολουθεί ένας κατάλογος αρχηγών κράτους της Αλγερίας από την σύσταση της Προσωρινής Κυβέρνησης της Αλγερινής Δημοκρατίας (GPRA) που ήταν εξόριστη στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1958 στη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας, από την ανεξαρτησία το 1962, μέχρι σήμερα.

Κλειδί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Λοιπές ομάδες
Καθεστώς
  •   Υποδηλώνει μεταβατικό αρχηγό κράτους

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Θέση
Πορτρέτο Εκλεγείς Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Φερχάτ Αμπάς
فرحات عباس

(1899–1985)
Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Αλγερινής Δημοκρατίας

Ferhat Abbas - algerischer Staatspräsident.jpg 19 Σεπτεμβρίου 1958 27 Αυγούστου 1961 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Μπενγιουσέφ Μπενχεντά
بن يوسف بن خدة

(1920–2003)
Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Αλγερινής Δημοκρατίας

Benkhedda 19march62.jpg 27 Αυγούστου 1961 22 Ιουλίου 1962 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Αμπντεραχμάν Φαρές
عبدالرحمن فارس

(1911–1991)
Πρόεδρος του Προσωρινού Εκτελεστικού

Abderrahmane Farès.jpg 3 Ιουλίου 1962 25 Σεπτεμβρίου 1962 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Φερχάτ Αμπάς
فرحات عباس

(1899–1985)
Πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης

Ferhat Abbas - algerischer Staatspräsident.jpg 25 Σεπτεμβρίου 1962 15 Σεπτεμβρίου 1963 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
1 Αχμέντ Μπεν Μπελά
أحمد بن بلّة

(1916–2012)
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Benbella.jpg 1963 15 Σεπτεμβρίου 1963 19 Ιουνίου 1965
(ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Επαναστατικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Συνταγματάρχης Χουαρί Μπουμεντιέν
Houari Boumediene's Portrait.jpg 19 Ιουνίου 1965 10 Δεκεμβρίου 1976 Στρατός
2 Χουαρί Μπουμεντιέν
هواري بومدين

(1932–1978)
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Houari Boumediene's Portrait.jpg 1976 10 Δεκεμβρίου 1976 27 Δεκεμβρίου 1978
(πέθανε εν ενεργεία.)
Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Ραμπάχ Μπιτάτ
رابح بيطاط

(1925–2000)
Υπηρεσιακός Αρχηγός Κράτους

Rabah Bitat.jpg 27 Δεκεμβρίου 1978 9 Φεβρουαρίου 1979 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
3 Τσαντλί Μπεντζεντίντ
شاذلي بن جديد

(1929–2012)
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Chadli Bendjedid 1979.jpg 1979
1984
1988
9 Φεβρουαρίου 1979 11 Ιανουαρίου 1992
(παραιτήθηκε.)[1]
Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Αμπντελμαλέκ Μπενχαμπιλές
عبد المالك بن حبيلس

(1921–2018)
Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου

Abdelmalek Benhabylès.png 11 Ιανουαρίου 1992 14 Ιανουαρίου 1992 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
4 Μοχάμεντ Μπουντιάφ
محمد بوضياف

(1919–1992)
Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους

Le jeun Mohamed Boudiaf.jpg 14 Ιανουαρίου 1992 29 Ιουνίου 1992
(δολοφονήθηκε.)
Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης
5 Αλί Καφί
علي حسين كافي

(1928–2013)
Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους

Ali Kafi.JPG 2 Ιουλίου 1992 31 Ιανουαρίου 1994 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
6 Λιαμίν Ζερουάλ
اليمين زروال
(1941–)
Liamine Zeroual.jpg 1995 31 Ιανουαρίου 1994
Κρατικός Πρόεδρος
27 Νοεμβρίου 1995
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
27 Απριλίου 1999 Ανεξάρτητος
7 Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα
عبد العزيز بوتفليقة

(1937–)
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Bouteflika (Algiers, Feb 2006).jpeg 1999
2004
2009
2014
27 Απριλίου 1999 2 Απριλίου 2019 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο
Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ
عبد القـادر بن صالح

(1941–)
Υπηρεσιακός Αρχηγός Κράτους

World Leaders Investment Summit (7098511567) (cropped).jpg 9 Απριλίου 2019 19 Δεκεμβρίου 2019 Ανεξάρτητος
8 Αμπντελματζίντ Τεμπούν
عبد المجيد تبون

(1945–)
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

2019 19 Δεκεμβρίου 2019 Σημερινός Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο


Για λεπτομέρειες σχετικά με το αξίωμα του Προέδρου, δείτε: Πρόεδρος της Αλγερίας

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον στρατό, έπειτα από πραξικόπημα.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of state of Algeria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).