Κατάλογος αντικειμένων NGC (1000-1999)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

O New General Catalogue (Νέος Γενικός Κατάλογος, για συντομία NGC) είναι από τους πιο διαδεδομένους και ολοκληρωμένους αστρονομικούς καταλόγους για τους ερασιτέχνες αστρονόμους και περιλαμβάνει 7.840 αντικείμενα του βαθέος ουρανού, γνωστά και ως αντικείμενα NGC, όπως γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αντικείμενα 1000 μέχρι 1999.

1000-1099[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1000 Γαλαξίας Ανδρομέδα 02h 38m 49.7s +41° 27′ 35″ 15.6
1001 Γαλαξίας Ανδρομέδα 02h 39m 12.6s +41° 40′ 18″ 14.7
1002 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Περσεύς 02h 38m 55.6s +34° 37′ 20″ 13.94
1003 Σπειροειδής γαλαξίας Περσεύς 02h 39m 16.9s +40° 52′ 20″ 12
1004 Ελλειπτικός γαλαξίας Κήτος 02h 37m 41.8s +1° 58′ 31″ 13.71
1005 Γαλαξίας Ανδρομέδα 02h 39m 29.2s +41° 29′ 20″ 14.7
1006 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 37m 34.8s -11° 01′ 30″ 14.50
1007 Γαλαξίας Κήτος 02h 37m 52.2s +02° 09′ 22″ 15.70
1008 Ελλειπτικός γαλαξίας Κήτος 02h 37m 55.3s +02° 04′ 47″ 14.63
1009 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 38m 19.1s +02° 18′ 36″ 15.21
1010 Αντίγραφο του NGC 1006 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 37m 34.8s -11° 01′ 30″ 14.50
1011 Ελλειπτικός γαλαξίας Κήτος 02h 37m 38.9s -11° 00′ 20″ 13.3R
1012 Ελλειπτικός-σπειροειδής γαλαξίας Κρίος 02h 39m 14.9s +30° 09′ 06″ 13.00
1013 Γαλαξίας Κήτος 02h 37m 50.5s -11° 30′ 26″ 14.97
1014 Διπλό άστρο Κήτος 02h 38m 00.8s -9° 34′ 24″ ?
1015 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 38m 11.50s -1° 19′ 08.0″ 12.98
1016 Ελλειπτικός γαλαξίας Κήτος 02h 38m 19.60s +02° 07′ 10.0″ 12.61
1017 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 37m 49.90s -11° 00′ 40.0″ 14.5
1018 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 38m 10.30s -09° 32′ 38.0″ 15.38
1019 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 38m 27.50s +01° 54′ 28.0″ 14.34
1020 Ελλειπτικός γαλαξίας Κήτος 02h 38m 44.30s +02° 13′ 53.0″ 15.14
1021 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 38m 48.0s +02° 13′ 03″ 15.02
1022 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 38m 32.7s -06° 40′ 39″ 12.09
1023 Ραβδωτός φακοειδής γαλαξίας Περσεύς 02h 40m 24.0s +39° 03′ 48″ 10.35
1024 Σπειροειδής γαλαξίας Κρίος 02h 39m 11.9s +10° 50′ 49″ 13.08
1025 Σπειροειδής γαλαξίας Ωρολόγιον 02h 36m 19.9s -54° 51′ 51″ 13.84
1032 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 39m 23.6s +01° 05′ 38″ 12.64
1039 Μεσιέ 34 Ανοικτό σμήνος Περσεύς 02h 42m +42° 46′ 5.4
1042 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 40m 23.6s -08° 25′ 59″ 12.1
1049 Σφαιρωτό σμήνος Κάμινος 02h 39m 52.5s -34° 16′ 08″ 13.6
1055 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 41m 45.3s +00° 26′ 32″ 12.5
1068 Μεσιέ 77 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 42m 40.8s -00° 00′ 48″ 8.9
1073 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 43m 40.6s +01° 22′ 34″ 12.5
1087 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 46m 25.3s -00° 29′ 56″ 11.4
1090 Σπειροειδής γαλαξίας Κήτος 02h 46m 33.7s -00° 14′ 49″ 12.8
1097 Σπειροειδής γαλαξίας Κάμινος 02h 46m 19.0s -30° 16′ 29″ 10.2

1100-1199[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1111 Φακοειδής γαλαξίας Κρίος 02h 49m 50.7s +13° 08′ 43″
1128 Ελλειπτικός γαλαξίας Κήτος 02h 57m 42.6s +06° 01′ 05″ 15.5
1142 (Αντίγραφο του NGC 1144) Αλληλεπιδρών γαλαξίας Κήτος 02h 55m 12.3s -00° 11′ 02″ 13.2
1144 Αλληλεπιδρών γαλαξίας Κήτος 02h 55m 12.3s -00° 11′ 02″ 13.2
1156 Ανώμαλος γαλαξίας Κρίος 02h 59m 42.3s +25° 14′ 15″ 12.0
1187 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 02m 37.4s -22° 52′ 02″ 11.4
1190 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 03m 26.4s -15° 39′ 45″ 15.3

1200-1299[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1215 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 07m 09.5s -09° 35′ 35″ 14
1232 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 09m 45.4s -20° 34′ 45″ 10.7
1234 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 9m 39.1s -07° 50′ 47″ 15.3g
1245 Ανοικτό σμήνος Περσεύς 03h 15m +47° 15′ 9.2
1253 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 14m 09.1s -02° 49′ 22″ 13
1261 Σφαιρωτό σμήνος Ωρολόγιον 03h 12m 15.4s -55° 13′ 01″ 9.8
1266 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 16m 00.8s -02° 25′ 38″ 14
1275 Περσέυς Α Ελλειπτικός γαλαξίας Περσεύς 03h 19m 48.2s +41° 30′ 42″ 13.1
1291 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 17m 18.4s -41° 06′ 57″ 9.4

1300-1399[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1300 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 19m 40.8s -19° 24′ 40″ 11.2
1309 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 22m 06.5s -15° 24′ 02″ 12.1
1310 Σπειροειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 21m 03.5s -37° 06′ 07″ 12.5
1313 Σπειροειδής γαλαξίας Δίκτυον 03h 18m 15.4s -66° 29′ 50″ 9.4
1316 Κάμινος Α Φακοειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 22m 41.5s -37° 12′ 34″ 9.7
1317 Κάμινος Β Σπειροειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 22m 44.8s -37° 06′ 01″ 11.9
1318 (Αντίγραφο του NGC 1317) Σπειροειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 22m 44.8s -37° 06′ 01″ 11.9
1333 Διάχυτο νεφέλωμα Περσεύς 03h 29m 02s +31° 21′ 10.9
1337 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 28m 06.0s -08° 23′ 18″ 12.5
1350 Σπειροειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 31m 08.1s -33° 37′ 43″ 11.5
1357 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 33m 17.0s -13° 39′ 48″ 12.4
1358 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 33m 39.7s -05° 05′ 22″ 14
1359 Ανώμαλος γαλαξίας Ηριδανός 03h 33m 47.7s -19° 29′ 31″ 13.0
1360 Πλανητικό νεφέλωμα Κάμινος 03h 33m 14.6s -25° 52′ 18″ 11.0
1361 Ελλειπτικός γαλαξίας Ηριδανός 03h 34m 17.8s -06° 15′ 54″ 13.8
1362 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 33m 53.1s -20° 16′ 58″ 14.2
1363 Γαλαξίας Ηριδανός 03h 34m 53.4s -09° 52′ 38″
1364 Γαλαξίας Ηριδανός 03h 34m 58.8s -09° 50′ 19″ 15.4
1365 Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 33m 36.3s -36° 08′ 28″ 10.3
1377 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 36m 39.0s -20° 54′ 06″ 13.8
1381 Φακοειδής γαλαξίας Κάμινος 03h 36m 31.8s -35° 17′ 48″ 12.3
1399 Ελλειπτικός γαλαξίας Κάμινος 03h 38m 29.3s -35° 27′ 01″ 10.3

1400-1499[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1400 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 39m 30.7s -18° 41′ 18″ 12.3
1404 Ελλειπτικός γαλαξίας[1] Κάμινος 03h 38m 52.2s -35° 35′ 42″ 10.9
1409 Αλληλεπιδρών γαλαξίας Ταύρος 03h 41m 10.4s -01° 18′ 09″ 14.7
1410 Αλληλεπιδρών γαλαξίας Ταύρος 03h 41m 10.8s -01° 17′ 56″ 14
1427 Ελλειπτικός γαλαξίας Κάμινος 03h 42m 19.3s -35° 23′ 41″ 11.8
1427A Ανώμαλος γαλαξίας Κάμινος 03h 40m 09.4s -35° 37′ 46″ 14.2
1432 Νεφέλωμα Μαίας
(Βρίσκεται στις Πλειάδες)[2]
Διάχυτο νεφέλωμα Ταύρος 03h 46m +24°
1435 Νεφέλωμα Μερόπης
(Βρίσκεται στις Πλειάδες)[2]
Διάχυτο νεφέλωμα Ταύρος 03h 46m +24° 13
1482 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 03h 54m 38.9s -20° 30′ 08″ 13.3
1491 Διάχυτο νεφέλωμα Περσεύς 04h 03m 21s +51° 18.9′ 11.3″
1499 Νεφέλωμα Καλιφόρνια Διάχυτο νεφέλωμα Περσεύς 04h 03m 18s +36° 25′ 4.1

1500-1599[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1500 Φακοειδής γαλαξίας Δοράς 03h 58m 14.0s -52° 19′ 44″ 15.2
1501 Πλανητικό νεφέλωμα Καμηλοπάρδαλις 04h 06m 59.2s +60° 55′ 14″ 15.2
1502 Ανοικτό σμήνος Καμηλοπάρδαλις 04h 08m +62° 20′ 7.5
1510 Φακοειδής γαλαξίας Ωρολόγιον 04h 03m 32.4s -43° 24′ 03″ 13.5
1511 Σπειροειδής γαλαξίας Ύδρος 03h 59m 35.7s -67° 38′ 06″ 12.1
1512 Σπειροειδής γαλαξίας Ωρολόγιον 04h 03m 54.3s -43° 20′ 56″ 11.5
1513 Ανοικτό σμήνος Περσεύς 04h 11m +49° 31′ 8.7
1514 Πλανητικό νεφέλωμα Ταύρος 04h 09m 17.0s +30° 46′ 33″ 10.0
1515 Σπειροειδής γαλαξίας Δοράς 04h 04m 02.9s -54° 06′ 10″ 11.83
1530 Σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 04h 23m 27.0s +75° 17′ 46″ 13.4
1531 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 04h 11m 59.2s -32° 51′ 03″ 12.9
1532 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 04h 12m 04.3s -32° 52′ 27″ 10.7
1533 Φακοειδής γαλαξίας Δοράς 04h 09m 51.5s -56° 07′ 10″ 11.9
1534 Σπειροειδής γαλαξίας Δίκτυον 04h 08m 46.0s -62° 47′ 45″ 12
1535 Πλανητικό νεφέλωμα Ηριδανός 04h 14m 15.8s -12° 44′ 22″ 11.6
1553 Φακοειδής γαλαξίας Δοράς 04h 16m 10.5s -55° 46′ 49″ 10.3
1555 Νεφέλωμα του Χίντ Αντικείμενο Herbig-Haro Ταύρος 04h 21m 57.1s +19° 32′ 07″
1559 Σπειροειδής γαλαξίας Δίκτυον 04h 17m 37.3s -62° 47′ 03″ 10.9
1560 Σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 04h 32m 47.7s +71° 52′ 46″ 12.1
1566 Σπειροειδής γαλαξίας Δοράς 04h 20m 00.6s -54° 56′ 17″ 10.2
1567 Φακοειδής γαλαξίας Γλυφείον 04h 21m 09.0s -48° 15′ 17″
1568 Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Ηριδανός 04h 24m 25.4s -00° 44′ 48″ 14.9
1569 Ανώμαλος γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 04h 30m 49.3s +64° 50′ 53″ 11.8
1579 Διάχυτο νεφέλωμα Περσεύς 04h 30m 09.5s +35° 16′ 19″

1600-1699[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1637 Σπειροειδής γαλαξίας Ηριδανός 04h 41m 28.1s -02° 51′ 29″ 11.2
1672 Σπειροειδής γαλαξίας Δοράς 04h 45m 42.1s -59° 14′ 56″ 11.0

1700-1799[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1700 Ελλειπτικός γαλαξίας Ηριδανός 04h 56m 56.3s -04° 51′ 52″ 12
1705 Φακοειδής γαλαξίας Οκρίβας 04h 54m 13.7s -53° 21′ 40″ 12.8
1714 (Βρίσκεται στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου)[2] Ανοικτό σμήνος Δοράς 04h 52m 08.4s -66° 55′ 23″ 11.5
1715 (Βρίσκεται στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου)[2] Διάχυτο νεφέλωμα Δοράς 04h 52m 10s -66° 54′
1725 Φακοειδής γαλαξίας Ηριδανός 04h 59m 22.9s -11° 07′ 58″ 13
1784 Σπειροειδής γαλαξίας Λαγωός 05h 05m 26.7s -11° 52′ 21″ 12
1788 Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 06m 54s -03° 21′ 5.8

1800-1899[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1808 Σπειροειδής γαλαξίας Περιστερά 05h 07m 42.3s -37° 30′ 46″ 10.7
1818 Σφαιρωτό σμήνος Δοράς 05h 04m 13.8s -66° 26′ 02″ 9.7
1850 (Βρίσκεται στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου)[2] Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 08m 45.8s -68° 45′ 39″ 8.8
1851 Σφαιρωτό σμήνος Περιστερά 05h 14m 06.3s -40° 02′ 50″ 8.8
1857 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 20m +39° 21′ 8.1
1872 Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 13m 11.7s -69° 18′ 45″ 11.4
1893 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 22m 44s +33° 24′ 42″ 14.38

1900-1999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός στον NGC Άλλο όνομα Κατηγορία Αστερισμός Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος
1904 Μεσιέ 79 Σφαιρωτό σμήνος Λαγωός 05h 24m 10.6s -24° 31′ 27″ 9.2
1907 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 28m 06s +35° 20′ 8.9
1912 Μεσιέ 38 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 28m 43s +35° 51′ 6.7
1931 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 31m 26.6s +34° 14′ 58″ 10.1
1946 Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 25m 15s -66° 24′ 12.7
1948 Συγκέντρωση αστέρων Δοράς 05h 24m 20.0s -66° 24′ 12″ 10.8
1952 Μεσιέ 1;
Νεφέλωμα του Καρκίνου
Κατάλοιπο υπερκαινοφανή Ταύρος 05h 34m 32.0s +22° 00′ 52″ 8.4
1960 Μεσιέ 36 Ανοικτό σμήνος Ηνίοχος 05h 36m 12s +34° 08′ 6.1
1961 Σπειροειδής γαλαξίας Καμηλοπάρδαλις 05h 42m 05.4s +69° 22′ 42″ 12.2
1973 Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 35m -04° 44′ 7
1974 Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 27m 59.0s -67° 25′ 27″ 10.3
1975 Νεφέλωμα Ωρίων 05h 35m -05° 23′ 7
1976 Μεσιέ 42;
Νεφέλωμα του Ορίωνα
Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 35m 17.3s -05° 23′ 28″ 5
1977 Ανοικτό σμήνος Ωρίων 05h 35m 15.0s -04° 53′ 12″ 7
1978 Σφαιρωτό σμήνος Δοράς 05h 28m 45.0s -66° 14′ 14″ 10.7
1980 Ανοικτό σμήνος Ωρίων 05h 35m -05° 55′ 2.5
1981 Ανοικτό σμήνος Ωρίων 05h 35m -04° 24′ 4.2
1982 Μεσιέ 43;
de Mairan's Nebula
Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 35m 31s -05° 16′ 9
1986 Ανοικτό σμήνος Τράπεζα 05h 27m 37.7s -69° 58′ 14″ 11.3
1988 Άστρο Ταύρος 05h 38m +21° 14′
1992 Σπειροειδής γαλαξίας Περιστερά 05h 34m 32.0s -30° 53′ 46″
1996 Ανοικτό σμήνος Ταύρος 05h 38m +25° 46′
1997 Ανοικτό σμήνος Δοράς 05h 30m 34s -63° 12.2′ 14.3″
1998 Φακοειδής γαλαξίας Οκρίβας 05h 33m 15.2s -48° 41′ 42″
1999 Διάχυτο νεφέλωμα Ωρίων 05h 36m 27s -06° 43′ 9.5

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. G. de Vaucouleurs, A. de Vaucouleurs, H. G. Corwin, R. J. Buta, G. Paturel, P. Fouque (1991). Third Reference Catalogue of Bright Galaxies. New York: Springer-Verlag. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «NASA/IPAC Extragalactic Database». Results for various objects. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]