Κατάλογος αλυσίδων του λιανεμπορίου στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κατάλογος αλυσίδων του λιανεμπορίου στην Ελλάδα.

Συνεταιρισμοί Παντοπωλείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Ιδιοκτήτης
1 Proton Super Markets 418 Πανελλαδικά Ελληνική Εταιρεία Αγορών Α.Ε. (ΕΛΕΤΑ)
2 Express Market 174 [1] Πανελλαδικά Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.
3 AB Shop & Go 140[2] Πανελλαδικά Ahold Delhaize
4 Άριστα Markets 132[3] Πανελλαδικά Ελγέκα Α.Ε.[1]
5 OK Anytime Markets 115[4] Πανελλαδικά Ok Anytime Market Α.Ε.
6 Όμιλος Αστέρας 219 Πανελλαδικά Αστέρας Εμπορική Α.Ε.
7 Ελληνικά & Πρόοδος Μάρκετ 351 Πανελλαδικά Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. (ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός)

Αλυσίδες Super Market[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Εμπορική επωνυμία Ιδιοκτήτης
1 ΑΒ Βασιλόπουλος 625 Πανελλαδικά ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε. Ahold Delhaize
2 Σκλαβενίτης 453 Πανελλαδικά Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. Οικογένεια Σκλαβενίτη
3 Κρητικός 450 Πανελλαδικά ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός Α.Ε. Οικογένεια Κρητικού
4 Μασούτης 365 Πανελλαδικά Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Διαμαντής Μασούτης
5 ΕΛΟΜΑΣ 295 Πανελλαδικά ΕΛΟΜΑΣ Ε.Π.Ε. διάφορες αλυσίδες
6 Market IN 248 Πανελλαδικά Market In Α.Ε.Β.Ε. Οικογένεια Ράμμου
7 My Market 247 Πανελλαδικά METRO Α.Ε.Β.Ε. Οικογένεια Παντελιάδη
8 Lidl 230 Πανελλαδικά Lidl Hellas και Σία Ο.Ε. Schwarz Gruppe GmbH
9 Bazaar Markets 191 Πανελλαδικά Bazaar A.E. Veroukas Group A.E.
10 Γαλαξίας 165 Πανελλαδικά Πέντε Α.Ε. Οικογένεια Χειμωνίδη
11 Discount Markt 87 Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη Εγνατία Α.Ε.
12 Carrefour 40 Πανελλαδικά Retail & More A.E. Group Carrefour, Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη
13 ΠITΣΙΑΣ 37 Μακεδονία, Θάσος ΠΙΤΣΙΑΣ Α.Ε Κώστας Πίτσιας & Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σούπερ μάρκετ
14 Χαλκιαδάκης 32 Κρήτη Χαλκιαδάκης Α.Ε Σκλαβενίτης (60%), Οικογένεια Χαλκιαδάκη (40%)
15 Spar Hellas 17 Πανελλαδικά Spar Ελλάς Α.Ε. Spar
16 Family Super Market 4 Μακεδονία,

Χαλκιδική Ασπροβάλτα

Δημήτρης Καράμπελας
17 Αγορά Ναταλί 14 Θεσσαλονίκη και Νάουσα Ανατολή ΑΕ Θανάσης Μεζές
18 SEP Markets 7 Ιωάννινα SEP Markets Παπαδόπουλος Σίμος Παπαδόπουλος
19 Τσουμάνης Μάρκετ 5 Λάρισα
20 12 Ανατολή ΑΕ Θανάσης Μεζές
21 Πρωτέας 7 Ημαθία και Νάουσα Δ. Θανόπουλος A.E. Δημήτριος Θανόπουλος

Αλυσίδες Super Market για επαγγελματίες (Cash and Carry)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Ιδιοκτήτης
1 METRO Cash and Carry 51[5] Πανελλαδικά Οικογένεια Παντελιάδη
2 Μασούτης Cash and Carry 22[6] Πανελλαδικά Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.
3 ΕΝΑ Food Cash & Carry 15[7] Πανελλαδικά Ahold Delhaize
4 Γαλαξίας Cash & Carry 14[8] Πανελλαδικά Πέντε Α.Ε. (Οικογένεια Χειμωνίδη)
5 The Mart 14[9] Πανελλαδικά Ε.Υ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. 79%[2] Αρχειοθετήθηκε 2019-04-13 στο Wayback Machine., [10] Λεωνίδας Θεόκλητος 21%[3] Αρχειοθετήθηκε 2019-04-13 στο Wayback Machine.
6 Bazaar Cash & Carry Market 11[11] Πανελλαδικά Veroukas Group A.E.

Αλυσίδες super market που έχουν κλείσει ή αγοραστεί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Ιδιοκτήτης
1 Carrefour Μαρινόπουλος (πρώην Champion Μαρινόπουλος) το 2016 απορροφήθηκε από Ι.Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.
2 Carrefour Express (πρώην Dia Hellas) το 2016 απορροφήθηκε από Ι.Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.
3 Carrefour (πρώην Continent Hellas) το 2016 απορροφήθηκε από Ι.Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.
4 Βερόπουλος το 2015 απορροφήθηκε από την Μέτρο Α.Ε.Β.Ε.
5 Ατλάντικ πτώχευσε το 2011
6 Καρυπίδης (πρώην Αρβανιτίδης) πτώχευσε το 2016
7 Aldi Hellas Aldi Süd
8 Smile Markets Μακεδονίας (Happy Markets) ΖΕΥΞΗ Α.Ε. θυγατρική της Carrefour Μαρινόπουλος (εξαγοράστηκε

το 2021 από την OK Markets με την τελική ονομασία τους ως Happy Markets)

9 Plus Hellas το 2008 απορροφήθηκε από την ΑΒ Βασιλόπουλος
10 Μπάλης (Τρίκαλα) πτώχευσε το 2015
11 Γαλαγάλας (Καρδίτσα) πτώχευσε το 2014
12 Παμβώτις (Γιάννενα) πτώχευσε το 2010
13 Παύλου (Γιάννενα) απορροφήθηκε απο Μασούτης και SEP Markets Παπαδόπουλος
14 Λιάσκος (Αττική, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια) πτώχευσε το 2004
15 Extra Super Market το 2014 απορροφήθηκε από Ι.Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.
16 Super Market Τροφίνο εξαγοράστηκε το 2007 από την Βερόπουλος[12]
17 Super Market ΤΡΟΦΟ εξαγοράστηκε το 2000-2001 από την ΑΒ Βασιλόπουλος[13][14][12]
18 Άλφα Ωμέγα (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία) το 2015 απορροφήθηκε από την ΑΒ Βασιλόπουλος
19 Ferri (Πάτρα) πτώχευσε το 2006
20 Λάρισα πτώχευσε το 2018
21 Dia πτώχευσε το 2013
22 Εξαρχόπουλος (Ημαθία) εξαγοράστηκε το 2019 1 κατάστημα στην Αλεξάνδρεια στην ΠΙΤΣΙΑΣ Α.Ε

και το 2021 στη (Μελίκη Ημαθίας) στην ίδια, και σήμερα διαθέτει 1 μόνο κατάστημα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

23 Βασίλαγας (Κεντρική Μακεδονία) έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων το 2017, διέθετε πανελλαδικά σουπερ μάρκετ με την ονομασία 3B Markets μέσω Franchise όπως και 2 καταστήματα στην Ανατ.Θεσσαλονίκη, ένω η Ανατολή ΑΕ (Αγορά Ναταλί) εξαγόρασε 5 καταστήματα της αλυσίδας, όπου η Βασίλαγας απέκτησε μερικά από την πτωχευμένη Αρβανιτίδης.
24 Γαλαξίας Κοζάνη Σταμάτησε την λειτουργία της το 2017, όπου 2 καταστήματα της, κατασχέθηκαν.

Αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών και ενδύσεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Εμπορική επωνυμία Ιδιοκτήτης
1 Jumbo 147 Πανελλαδικά Jumbo A.E.E. Απόστολος Βακάκης
2 Μουστάκας 228 Πανελλαδικά Γ. Ν. Μουστάκας Α.Β.Ε.Ε. Γιώργος Μουστάκας
3 Ζαχαριάς 47 Πανελλαδικά Αλέξανδρος Ζαχαριάς Α.Ε. Αλέξανδρος Ζαχαριάς
4 Perfect Toys 36 Αττική Πέρφεκτ Τους Πανταζόπουλος Α.Ε. Αλεξης Πανταζόπουλος
5 Max Stores 10 Πανελλαδικά Αλεξ & Χριστοφ Μαχ Α.Ε. Χριστόφ Άλεξ
6 Comfuzio 10 Πανελλαδικά Κομφούζιο Ο.Ε. Σία Κομφούζιου
7 Sprider Stores 28 Πανελλαδικά Sprider Stores A.B.E.E. (1990-2010) Σάκης & Στέλιος Χατζηιωάννου
8 Neoset 21 Πανελλαδικά Neoset A.E. (-2013) Ιορδάνης Πανταζόπουλος
9 Notos Galleries 80 Πανελλαδικά Notos Galleries Α.Ε. Αφοί Λαμπρόπουλοι
10 Hondos Center 100 Πανελλαδικά Hondos Center A.E. Γεώργιος Χόντος
11 My Key 11 Πανελλαδικά My Key Α.Ε. Ιορδάνης Βούρος
12 PEPCO 14 Πανελλαδικά Poundland Group Limited

Αλυσίδες ειδών σπιτιού και εργαλείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Εμπορική επωνυμία Ιδιοκτήτης
1 Praktiker 228 Πανελλαδικά Praktiker Hellas A.E. Γιάννης Σακελλαρίου
2 Leroy Merlin 30 Πανελλαδικά Leroy Merlin Hellas Α.Ε. Φωτεινή Καραμά
3 IKEA 80 Πανελλαδικά Housemarket Α.Ε. Σακ Τζούρες
4 Alex Pak 73 Πανελλαδικά Alex Pak A.E. (-2009) Αλέξανδρος Κουτσοκώστας

Αλυσίδες ηλεκτρικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Εμπορική επωνυμία Ιδιοκτήτης
1 Κωτσόβολος 110 Πανελλαδικά Π. Κωτσόβολος Α.Β.Ε. South Dixons A.E. Πολυεθνική Βρετανικών Συμφερόντων'
2 Public (πρώην MediaMarkt) 61 (48 Public + 13 Public +Home) Πανελλαδικά Olympia Group Πάνος Γερμανός
4 Best Electric Πανελλαδικά
5 Expert Hellas Πανελλαδικά
6 Euronics (πρώην Mega Electronics, ΣΕΗΟΣ Electronics) Πανελλαδικά
7 Welcome Stores Πανελλαδικά
8 ΚΑΥΚΑΣ Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός Πανελλαδικά Β. Καυκάς Α.Ε. Οικογένεια Καυκά
9 Electronet Πανελλαδικά

Αλυσίδες ηλεκτρικών που έχουν κλείσει η αγοραστεί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Ιδιοκτήτης
1 Ράδιο Αθήναι απορροφήθηκε από Π. Κωτσόβολος Α.Β.Ε.
2 Saturn & ElectroWorld απορροφήθηκαν από Public & Media Markt
3 Ράδιο Κορασίδης Πτώχευσε το 2010
4 Ηλεκτρονική Αθηνών Πτώχευσε το 2016
5 Εικόνα Ήχος Βορείου & Νοτίου Ελλάδος απορροφήθηκε από Expert Hellas
6 Συκάρης Έκλεισε το 2006 από τον Αντώνη Συκάρη

Αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εταιρεία Καταστήματα Σημεία Εμπορική επωνυμία Ιδιοκτήτης
1 Cosmote (συμπεριλαμβανόμενα και τα άλλοτε ΟΤΕ Shop) Πανελλαδικά Cosmote A.E. Όμιλος Εταιριών ΟΤΕ ( 49,2% Deutsche Telekom)
2 Vodafone Greece Πανελλαδικά Vodafone Group
3 Nova Hellas Πανελλαδικά United Group
4 Γερμανός Group 76 Πανελλαδικά Γερμανός Μπαταρίες A.B.E.E. ΌμιλοςΕταιριών ΟΤΕ ( 49,2% Deutsche Telekom)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Express Market - Καταστήματα Express Market». expressmarket.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «Store Locator ab.gr». ab.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2017. 
  3. «Arista.gr | Καταστηματα». Arista.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2019. 
  4. «OK Anytime Market S.A. :: OK Stores Network». okmarkets.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2017. 
  5. «METRO Cash & Carry». metrocashandcarry.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2017. 
  6. «Καταστήματα Μασούτης Super Market». masoutis.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2021. 
  7. «ENA CASH & CARRY». enafood.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2017. 
  8. «Καταστήματα Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας». 5ae.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2017. 
  9. «The Mart». themart.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017. 
  10. Παναγιωτάκης, Κώστας (2 Ιανουαρίου 2018). «Ο Σκλαβενίτης πούλησε το 21% της Mart -Ποιος το απέκτησε». Aftodioikisi.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2019. 
  11. «ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ». www.bazaarcc.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. 12,0 12,1 «Αυτές είναι οι 74 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που (ίσως) ψώνιζες και δεν υπάρχουν πια». www.news247.gr. 28 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2023. 
  13. Team, Flash (17 Ιανουαρίου 2001). «ΑΒ Βασιλόπουλος: εγκρίθηκε η εξαγορά των ΤΡΟΦΟ | Flash.gr». www.flash.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2023. 
  14. «Τα σουπερμάρκετ που έβαλαν λουκέτο (pics)». Insider. 16 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2023.