Κατάλογος αθλητικών ομάδων Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τις αθλητικές ομάδες της Κύπρου στα κυριότερα ομαδικά αθλήματα που καλλιεργούνται στη χώρα (ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση, ποδόσφαιρο σάλας).

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλαθόσφαιρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τις καλαθοσφαιρικές ομάδες της Κύπρου που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Πλήρες όνομα Τοποθεσία Επαρχία
ΑΕΛ Λεμεσού Αθλητική Ένωση Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσός
ΑΕΚ Λάρνακας Αθλητική Ένωση Λάρνακας Λάρνακα Λάρνακα
ΑΠΟΕΛ Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσία
Απόλλων Λεμεσού Απόλλων Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσός
Αχιλλέας Καϊμακλίου Αθλητική Ένωση Καϊμακλίου Αχιλλέας Καϊμακλί Λευκωσία
ΕΘΑ Έγκωμης ΕΘΑ Έγκωμης Έγκωμη Λευκωσία
ΕΝΑΔ Ένωσις Νέων Αγίου Δομετίου 'Αγιος Δομέτιος Λευκωσία
Κεραυνός Στροβόλου Κεραυνός Στροβόλου Στρόβολος Λευκωσία
Ομόνοια Λευκωσίας Ομόνοια Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσία

Πετόσφαιρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τις πετοσφαιρικές ομάδες της Κύπρου που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Ομάδες ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Πλήρες όνομα Τοποθεσία Επαρχία Έτος Ίδρυσης Σημερινή κατηγορία
ΑΕΚ Καραβά Αθλητική Ένωση Καραβά-Λάμπουσα Καραβάς Κερύνεια 1957 Α' κατηγορία[1]
ΑΠΟΕΛ Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσία 1926 B' κατηγορία[2]
Αναγέννηση Δερύνειας Αναγέννηση Δερύνειας Δερύνεια Αμμόχωστος 1920 Α' κατηγορία[1]
Ανόρθωση Αμμοχώστου Ανόρθωση Αμμοχώστου Αμμόχωστος Αμμόχωστος 1911 Α' κατηγορία[1]
Άρης Λεμεσού Άρης Λεμεσού Λεμεσός Λεμεσός 1930 B' κατηγορία[2]
Άρης Πολεμίου Αθλητικός Σύλλογος Άρης Πολεμίου Πολέμι Πάφος
Αχιλλέας Καϊμακλίου Αθλητική Ένωση Καϊμακλίου Αχιλλέας Καϊμακλί Λευκωσία 1943
Διόνυσος Στρουμπιού Διόνυσος Στρουμπιού Στρουμπί Πάφος 1983
Εθνικός Λατσιών Εθνικός Λατσιών Άγιος Γεώργιος Λατσιά Λευκωσία 1956 B' κατηγορία[2]
Ένωση Νέων Παραλιμνίου Ένωση Νέων Παραλιμνίου Παραλίμνι Αμμόχωστος 1936 B' κατηγορία[2]
Μαραθώνας Μαραθώνας Κάτω Βαρώσι Κάτω Βαρώσια Αμμόχωστος
Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου Αμμόχωστος Αμμόχωστος 1948 Α' κατηγορία[1]
Ολυμπιάδα Νεάπολης Ένωσις Νέων Νεαπόλεως Κωνσταντίας η Ολυμπιάς Νεάπολη Λευκωσία Α' κατηγορία[1]
Ολυμπιάς Φρενάρου Αθλητικός Σύλλογος Φρενάρους Ολυμπιάς Φρέναρος Αμμόχωστος Α' κατηγορία[1]
Ομόνοια Λευκωσίας Ομόνοια Λευκωσίας Λευκωσία Λευκωσία 1948 Α' κατηγορία[1]
Παφιακός Παφιακός Σύλλογος Αθλοπαιδιών Πάφος Πάφος 1979 Α' κατηγορία[1]
Φοίνικας Πύλας Αθλητικός Σύλλογος Φοίνικας Πύλας Πύλα Λάρνακα

Λόγω της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο το 1974 και της παράνομης κατοχής, ορισμένες ομάδες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πραγματικές τους έδρες και συνεχίζουν την πορεία του στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Με πράσινο χρώμα οι προσφυγικές ομάδες.

Ως έτος ίδρυσης αναφέρεται το έτος δημιουργίας του συλλόγου και όχι η ημερομηνία δημιουργίας της ποδοσφαιρική ομάδας ή η ένταξη στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ταυτίζεται.

Παραμομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]