Κατάλογος αεριωθούμενων επιβατηγών αεροσκαφών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παρακάτω ακολουθεί κατάλογος αεροσκαφών που εξ αρχής σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ως επιβατικά αεριωθούμενα αεροσκάφη (jet airliners). Δεν περιλαμβάνει τα αεροσκάφη με ελικοστροβιλοκινητήρες (turboprop) και αεροσκάφη με εμβολοφόρους κινητήρες (reciprocating engine powered airliners). Επίσης, δεν περιλαμβάνει τα επαγγελματικά τζετ, καθώς και τα αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για τη μεταφορά αεροπορικού φορτίου.

Κατασκευαστής Μοντέλο Εικόνα Χώρα Προέλευσης Πρώτη Πτήση Ένταξη στην Αεροπορική Υπηρεσία Τέλος παραγωγής Αριθμός Παραχθέντων
Aérospatiale-BAC Concorde Concorde Flag of France.svg Γαλλία και Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1969 1976 1979 20
Airbus A300 A300 Flag of France.svg Γαλλία 1972 1974 2007 561
Airbus A310 A310 Flag of France.svg Γαλλία 1982 1983 1998 255
Airbus A318 A318 Flag of France.svg Γαλλία 2002 2003 Σε παραγωγή 79 (Ιουν. 2013)
Airbus A319/A320/A321 A320 Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Germany.svg Γερμανία
1986 1987 Σε παραγωγή 6,331 (Νοε. 2014)
Airbus A330 A330 Flag of France.svg Γαλλία 1992 1994 Σε παραγωγή 1.139 (Νοε. 2014)
Airbus A340 A340 Flag of France.svg Γαλλία 1991 1993 2011 377
Airbus A350 A350 Flag of France.svg Γαλλία 2013 2015 (Αναμένεται) Σε παραγωγή 6
Airbus A380 A380 Flag of France.svg Γαλλία 2005 2007 Σε παραγωγή 153 (Μαρ. 2015)
Antonov An-148/An-158 An-158 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2004 2009 Σε παραγωγή 34
Avro Canada C102 Jetliner Avro C102 Flag of Canada.svg Καναδάς 1949 Ακυρώθηκε 1949 1
British Aerospace BAe146/Avro RJ BAe 146 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1981 1983 2001 387
British Aircraft Corporation One-Eleven BAC 1-11 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο[note 1] 1963 1965 1989 244
Boeing 707 707 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1957 1958 1979 1.010
Boeing 717 717 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1997 1999 2006 156
Boeing 720 720 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1959 1960 1967 154
Boeing 727 727 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1963 1964 1984 1.832
Boeing 737 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1967 1968 Σε παραγωγή 8,305 (Νοε. 2014)
Boeing 747 747 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1969 1970 Σε παραγωγή 1.500 (Ιουν. 2014)
Boeing 757 757 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1982 1983 2004 1.050
Boeing 767 767 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1981 1982 Σε παραγωγή 1.066 (Νοε. 2014)
Boeing 777 777 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1994 1995 Σε παραγωγή 1.254 (Νοε. 2014)
Boeing 787 Dreamliner 787 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 2009 2011 Σε παραγωγή 210 (Νοε. 2014)
Bombardier CRJ100/CRJ200/CRJ440 CRJ200 Flag of Canada.svg Καναδάς 1991 1992 2006 1.021
Bombardier CRJ700/CRJ705/CRJ900/CRJ1000 CRJ700 Flag of Canada.svg Καναδάς 1999 2001 Σε παραγωγή 673 (Ιουν. 2014)
Bombardier CSeries CS100 Flag of Canada.svg Καναδάς 2013 2015 (Αναμένεται) Σε παραγωγή 4
Comac ARJ21 Xiangfeng ARJ21 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 2008 Εκκρεμεί Σε παραγωγή 6
Convair 880 CV-880 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1959 1960 1962 65
Convair 990 Coronado CV-990 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1961 1962 1963 37
Dassault Mercure 100 Mercure Flag of France.svg Γαλλία 1971 1974 1975 12
de Havilland DH 106 Comet Comet Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1949 1952 1964 112
Douglas DC-8 DC-8 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1958 1959 1972 556
Embraer ERJ 135/ERJ 140/ERJ 145 ERJ 145 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 1995 1996 Σε παραγωγή 890 (Ιαν. 2012)
Embraer E-170/E-175/E-190/E-195 E-170 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 2002 2004 Σε παραγωγή 1.100 (Δεκ. 2014)
Fairchild-Dornier 328JET 328JET Flag of Germany.svg Γερμανία 1998 1999 2002 110
Fokker F28 Fellowship F28 Fellowship Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1967 1969 1987 241
Fokker Fokker 70 Fokker 70 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1993 1994 1997 48
Fokker Fokker 100 Fokker 100 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1986 1988 1997 283
Hawker Siddeley HS121 Trident HS121 Trident Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1962 1964 1978 117
Ilyushin Il-62 IL-62 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1963 1967 1995 292
Ilyushin Il-86 Il-86 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1976 1980 1995 106
Ilyushin Il-96 Il-96 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1988 1992 Σε παραγωγή 29
Lockheed L-1011 TriStar L-1011 TriStar Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1970 1972 1984 250
McDonnell Douglas DC-9 DC-9 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1965 1965 1982 976
McDonnell Douglas DC-10/MD-10 DC-10 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1970 1971 1988 386
McDonnell Douglas MD-11 MD-11 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 1990 1990 2000 200
McDonnell Douglas MD-80 MD-80 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες[note 2] 1979 1980 1999 1.191
McDonnell Douglas MD-90 MD-90 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες[note 3] 1993 1995 2000 116
Shanghai Y-10 Model of Y-10 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 1980 Ακυρώθηκε 1980 3
Sud Aviation SE-210 Caravelle Caravelle Flag of France.svg Γαλλία 1955 1959 1973 282
Sukhoi Superjet SSJ100 SSJ100 Flag of Russia.svg Ρωσία 2008 2011 Σε παραγωγή 83
Tupolev Tu-104 Tu-104 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1955 1956 1960 201
Tupolev Tu-110 Image of Tu-110 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1957 Ακυρώθηκε 1957 4
Tupolev Tu-124 Tu-124 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1960 1962 1965 164
Tupolev Tu-134 Tu-134 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1963 1967 1984 854
Tupolev Tu-144 Tu-144 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1968 1977 1983 16
Tupolev Tu-154 Tu-154 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1968 1972 2013 1.026
Tupolev Tu-204/Tu-214 Tu-204 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1989 1996 Σε παραγωγή 76
Tupolev Tu-334 Tu-334 Flag of Russia.svg Ρωσία 1999 Ακυρώθηκε 1999 2
VEB Flugzeugwerke Dresden Baade 152 Baade 152 Flag of East Germany.svg Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας 1958 Ακυρώθηκε 1961 3
VFW-Fokker VFW-614 VFW-614 Flag of Germany.svg Γερμανία και Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1971 1975 1978 19
Vickers VC10 VC10 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1962 1964 1970 54
Yakovlev Yak-40 Yak-40 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1966 1968 1981 1.011
Yakovlev Yak-42 Yak-42 Flag of the Soviet Union.svg ΕΣΣΔ 1975 1980 2003 185 (Ιαν. 1995)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κατασκευάστηκε επίσης κατόπιν αδείας στη Ρουμανία
  2. Ορισμένες εκδόσεις του MD-82 κατασκευάστηκαν επίσης κατόπιν αδείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως MD-82T Trunkliners
  3. Ορισμένες εκδόσεις του MD-90 κατασκευάστηκαν κατόπιν αδείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως MD-90T Trunkliners

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of jet airliners της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).