Κατάλογος αγίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτός είναι κατάλογος Χριστιανών αγίων περιλαμβάνει ένα επώνυμο, τοποθεσία και προσωπικό χαρακτηριστικό για την ζωή τους.

Λίστα των Αγίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιερωμένοι Ρωμαιοκαθολικοί άγιοι έχουν περάσει από μια επίσημη θεσμική διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την αγιοποίησή τους. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, αγιοποίησε από μόνος του 110 ανθρώπους. Μόλις 78 πάπες αγιοποιήθηκαν

Μεταξύ της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Προχαλκηδόνιας Ορθόδοξης Κοινωνίας, οι αριθμοί μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς δεν υπάρχει σταθερή διαδικασία αγιοποίησης και κάθε επιμέρους δικαιοδοσία εντός των δύο Ορθοδόξων κοινοτήτων διατηρεί ανεξάρτητα παράλληλους καταλόγους αγίων που έχουν μόνο μερική επικάλυψη.

Η Αγγλικανική Κοινωνία αναγνωρίζει αγίους πριν της Μεταρρύθμισης, όπως και η Ενωμένη Μεθοδιστική Εκκλησία . Άτομα που έζησαν ζωές εορταζόμενης ιερότητας ή ιεραποστολικού ζήλου περιλαμβάνονται στο Ημερολόγιο του Προσευχητικού Βιβλίου «...χωρίς να εγγράφονται ή να επαινούν τέτοια πρόσωπα ως αγίους της Εκκλησίας. . ." Ομοίως, όλα τα άτομα που τιμούνται στο Λουθηρανικό ημερολόγιο των αγίων θα καταγράφονται. Άλλες ονομασίες διατηρούν τα δικά τους Ημερολόγια Αγίων .

Άγιοι από το 300 μ.Χ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγιος Ημερομηνία Γέννησης Ημερομηνία Θανάτου Χρονιά Αγιοποίσηςη
Αβακουχ
Αβαμουμ της Ταρνούτ 391
Αβασχιρόν 3ος αιώνας