Κατάλογος έργων του Νικολά Πουσέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σελίδα αυτή είναι κατάλογος έργων του Νικολά Πουσέν. Βασίζεται στον catalogue raisonné (πλήρη και σχολιασμένο κατάλογο) του Jacques Thuillier, ιστορικού της τέχνης ιδιαίτερα επιφυλακτικού, και σε σχετική εργασία του Anthony Blunt. Λόγω των αμφισβητήσεων, αναθεωρήσεων γνωμών και ανευρέσεων έργων που θεωρούνταν χαμένα, ο κατάλογος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικός.

Περιλαμβάνονται εδώ έργα των οποίων ο τόπος έκθεσης/φύλαξης είναι με βεβαιότητα γνωστός. Οι αριθμοί στην τελευταία στήλη παραπέμπουν στους καταλόγους Thuillier 1994 και Blunt 1966 (βλ. Βιβλιογραφία).

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις Σημειώσεις Χώρος Αριθμός καταλόγου
Thuillier/Blunt
Saint Denis l'Aréopagite couronné par un ange - Poussin - MBA Rouen.jpg Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στέφεται από έναν άγγελο περί το 1620–1621 173 x 108 cm Πίνακας από την εκκλησία του Saint-Germain l'Auxerrois του Παρισιού Ρουέν, Musée des beaux-arts 3/R51
Chioné Poussin.jpg Ο θάνατος της Χιόνης 1622 109,5 × 159,5 cm Αποδόθηκε στον Πουσέν από τον Denis Mahon το 1998[1]. Αγοράστηκε το 2016 από το μουσείο της Λυών[2]. Λυών, Musée des beaux-arts
La Mort de la Vierge - Nicolas Poussin - 1623.jpg Η Κοίμηση της Θεοτόκου 1623 202 x 137 cm Πίνακας από την Παναγία των Παρισίων. Στο Λούβρο κατά την Γαλλική Επανάσταση, στις Βρυξέλλες το 1803, θεωρήθηκε αντίγραφο και χάθηκαν τα ίχνη του το 1814. Ανακαλύφθηκε το 2000 στην εκκλησία του Sterrebeek όπου βρίσκεται σήμερα.[3] Sterrebeek (Βέλγιο), Sint-Pancratiuskerk 11/91
Exposition de Moïse - Poussin - Gemäldegalerie Alte Meister Dresden.jpg Η έκθεση του Μωυσή στο Νείλο περί το 1624 145 x 196 cm Αγοράστηκε στο Παρίσι το 1742 από τον Αύγουστο Γ΄ εκλέκτορα της Σαξονίας Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 15/10
Triomphe d'Ovide - Poussin - Palazzo Corsini.jpg Ο θρίαμβος του ποιητή ή Ο θρίαμβος του Οβίδιου περί το 1624–1625 148 x 176 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Anthony Blunt Ρώμη, Palazzo Corsini 13/R92
Rinaldo and armida 1629.jpg Ρινάλντο και Αρμίντα περί το 1624–1625 (ή 1630 ;) 80 x 107 cm Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 20/202
Céphale et l'Aurore - Poussin - HovinghamHall.jpg Κέφαλος και Ηώς περί το 1624–1625 79 x 152 cm Acquired by the Worsley collection before 1770 Γιορκ, Hovingham Hall, Worsley Collection 25/145
Το Όρος των Ελαιών περί το 1624–1625 62 x 49 cm Ανακαλύφθηκε το 1985 ιδιωτική συλλογή 27/
'Venus and Adonis', oil on canvas painting by Nicolas Poussin, c. 1628-29, Kimbell Art Museum.jpg Αφροδίτη και Άδωνις περί το 1624–1625 98.5 x 134.6 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Fort Worth (ΗΠΑ), Kimbell Art Museum[4] 30/R107
Παιδί με κέρας της Αμαλθείας περί το 1624–1625 54,8 x 51,8 Στην συλλογή από το 1713. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Ρώμη, Palazzo Pallavicini-Rospigliosi 31/
Vénus dormant avec l'Amour - 1627-1628, Dresde, Gemäldegalerie.jpg Κοιμισμένη Αφροδίτη με ερωτιδέα ή Βοσκοί που κρυφοκοιτάζουν την Αφροδίτη περί το 1624–1626 71 x 96 cm Στον κατάλογο των εκλεκτόρων της Σαξονίας του 1722. Αβέβαιης αυθεντικότητας. Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων[5] 28/189
Poussin Mercure Hersé et Aglaure ENSBA.jpg Ερμής, Έρση και Άγλαυρος περί το 1624–1626 53,5 x 77,5 cm Σε συλλογή που καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την Παρισινή Κομμούνα (1871) Παρίσι, École nationale supérieure des beaux-arts[6] 29/164
Nicolas Poussin 075.jpg Ρινάλντο και Αρμίντα περί το 1625 95 x 133 cm Αγοράστηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη. Στην Μόσχα από το 1930 Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 16/203
Poussin La Victoire de Gédéon contre les Madianite.jpg Η μάχη του Γεδεών με τους Μαδιανίτες περί το 1625–1626 98 x 137 cm Ρώμη, Μουσεία Βατικανού, Βατικανή Πινακοθήκη 21/31
Poussin - Josué et les Amorites Moscou.jpg Η νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμορραίων 1625–1626 97,5 x 134 cm Ζεύγος πινάκων με την Νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμαληκιτών. Πουλήθηκε από τον Πουσέν για επτά σκούδα στην Μεγάλη Αικατερίνη Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 18/30
Poussin Nicolas - The Victory of Joshua over the Amalekites copy.jpg Η νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμαληκιτών 1625–1626 97,5 x 134 cm Ζεύγος πινάκων με την Νίκη του Ιησού του Ναυή επί των Αμορραίων. Πουλήθηκε από τον Πουσέν για επτά σκούδα στην Μεγάλη Αικατερίνη Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 17/29
Bacchanale - Poussin - musée du Prado.jpg Βάκχος και Αριάδνη 1625–1626 122 x 169 cm Αναφερόμενο σε κατάλογο της La Granja de San Ildefonso (Ισπανία) το 1746. Κατά της αυθεντικότητας ο Blunt, υπέρ οι Thuillier και Rosenberg Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 24/R66
Nicolas Poussin - Cephalus and Aurora - Google Art Project.jpg Κέφαλος και Ηώς περί το 1625–1626 96,9 x 131,3 cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 43/144
Poussin - Venus et Adonis - Poussin - RISofD Museum of Art.jpg Αφροδίτη και Άδωνις περί το 1625–1626 75 x 100 cm Στην συλλογή του Joshua Reynolds το 1766 Πρόβιντενς (Ρόουντ Άιλαντ), Rhode Island School of Design Museum of Art]] 42/185
Nymphs and a Satyr (Amor Vincit Omnia) - Nicolas Poussin - Cleveland MofA.jpg Τοπίο με νύμφη και σάτυρο ή Amor Omnia Vincit (Ο έρως νικά τα πάντα) περί το 1625–1627 97 x 127,5 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Rosenberg, κατά ο Thuillier καθώς και ο Blunt που αποδίδει τον πίνακα στον Pier Francesco Mola Κλήβελαντ, Museum of Art R124/R58
Midas transformant en or le rameau d'une yeuse - Poussin - musée Condé.jpg Ο Νουμάς Πομπίλιος και η νύμφη Ηγερία περί το 1625–1628 100 x 75 cm Chantilly, musée Condé 60/168
Nicolas Poussin - Le massacre des Innocents - Google Art Project.jpg Η σφαγή των Αθώων περί το 1625–1629 147 x 171 cm Chantilly, musée Condé 19/67
Poussin - Vénus pleurant Adonis - musée de Caen.jpg Η Αφροδίτη θρηνεί τον Άδωνι 1626 57 x 128 cm Στην βασιλική συλλογή της Γαλλίας το 1683. Στην Καέν από το 1804. Καέν, Musée des Beaux-Arts 26/186
La Destruction du temple de Jérusalem - Nicolas Poussin - Israel Museum.jpg Η καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ 1626 145,8 x 194 cm Παραγγελία του καρδιναλίου Barberini, που κατέβαλε στον Πουσέν 61 σκούδα το 1626. Έπειτα στην συλλογή του Ρισελιέ και χαμένο στα τέλη του 18ου αιώνα. Ανακαλύφθηκε το 1995 και δόθηκε στο μουσείο το 1999[7] Ιερουσαλήμ, Israel Museum 35/
Vue de Grottaferrata avec Vénus et Adonis- Poussin -Montpellier.jpg Άποψη της Γκροτταφερράτα, αποτελούμενο από τα Αφροδίτη και Άδωνις και Τοπίο με ποτάμιο θεό περί το 1626 77 x 202 cm (74,5 x 112 cm + 77 x 88 cm) Κόπηκε στα δύο τον 18ο αιώνα και επανενώθηκε το 2009[8] Μονπελιέ, musée Fabre 22/R105
Nicolas Poussin - Apollo and Daphne - WGA18261.jpg Απόλλων και Δάφνη περί το 1626 97 x 131 cm Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη 23/130
Bacchanale d'enfants - Nicolas Poussin - Palazzo Barberini.jpg Βακχική γιορτή παιδιών 1626 56 x 76 cm Ρώμη, Galleria Nazionale d'Arte Antica, palazzo Barberini 36/192
Nicolas Poussin - Bacchanal of Putti - WGA18262.jpg Βακχική γιορτή παιδιών 1626 74 x 85 cm Ρώμη, Galleria Nazionale d'Arte Antica, palazzo Barberini 37/193
Lamentation of Christ by Nicolas Poussin (1628) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Θρήνος για τον νεκρό Χριστό 1626 102 x 148 cm Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη 38/82
Poussin, Nicolas - Schlafende Venus, von Satyr überrascht - 1626.jpg Η Αφροδίτη αιφνιδιάζεται από σατύρους 1626 77 x 100 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt και έπειτα από τον Thuillier, αλλά πρόσφατα επαναποδόθηκε στον Πουσέν[9] Ζυρίχη, Kunsthaus B7/R113
Scène bacchique vers 1627 Cassel Staatliche Museen.jpg Βακχική σκηνή ή Νύμφη που ιππεύει σάτυρο περί το 1626 96 x 74,5 cm Κάσσελ, Schloss Wilhelmshöhe, Gemäldegalerie Alte Meister 44/198
Nicolas Poussin - Descente de croix.jpg Αποκαθήλωση περί το 1626 119 × 98 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 39/80
L'Enfance de Bacchus - Poussin - musée Condé.jpg Η παιδική ηλικία του Βάκχου περί το 1626 135 x 168 cm Chantilly, musée Condé 46/134
Le Jardin des oliviers - Nicolas Poussin - 1648.jpg Το Όρος των Ελαιών περί το 1626 ή 1632–1633 60,5 x 47 cm Από την συλλογή Barberini. Πουλήθηκε σε ιδιώτη το 1999 αντί εκατομμυρίων[10] ιδιωτική συλλογή 88
Nicolas Poussin - Helios and Phaeton with Saturn and the Four Seasons.jpg Ήλιος και Φαέθων με τον Κρόνο και τις Τέσσερις Εποχές ή Ο Άπόλλων δανείζει το άρμα του στον Φαέθοντα περί το 1626–1627 122 x 153 cm Στο Παρίσι το 1674, στο Πότσνταμ το 1773 Βερολίνο, Πινακοθήκη 51/172
Nicolas Poussin - The Nurture of Bacchus - WGA18285.jpg Η ανατροφή του Βάκχου ή Μικρό βακχικό περί το 1626–1627 97 x 136 cm Αγοράστηκε από την γαλλική βασιλική συλλογή πριν από το 1683. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 50/R64
La Nourriture de Bacchus - Nicolas Poussin - National Gallery London.jpg Η ανατροφή του Βάκχου ή Η παιδική ηλικία του Βάκχου περί το 1626–1627 75 x 97 cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 52/133
Venus et Mercure - Poussin - Dulwich PG.jpg Αφροδίτη και Ερμής, αποτελούμενο από τον παρόντα πίνακα και το Κοντσέρτο ερώτων περί το 1626–1627 78 x 85 cm et 57 x 51 cm Η αρχική σύνθεση γνωστή από ένα σχέδιο στο Λούβρο. Κόπηκε στα δύο τον 18ο αιώνα.[11] Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery και Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 34/184
Vierge à l'enfant - Poussin - Preston Manor.jpg Παρθένος και Βρέφος περί το 1626–1627 58,5 x 49,5 cm Ζεύγος πινάκων με την Piéta του Χερβούργου. Επαναζωγραφισμένο. Μπράιτον, Preston Manor 40
Nicolas Poussin and Daniel Seghers - Pietà - Musée Thomas-Henry.jpg Piéta περί το 1626–1627 57,5 x 48,5 cm Ζεύγος πινάκων με το Παρθένος και Βρέφος του Μπράιτον Χερβούργο, musée Thomas-Henry 41/81
Bacchus-Appolon - Poussin - Stockholm Nationalmuseum.jpg Βάκχος-Απόλλων ή Βάκχος και Ηριγόνη περί το 1626–1627 (ή περί το 1628 ;) 98 x 73,5 cm Επιζωγραφισμένο πολύ αργότερα για να καλυφθούν τα απόκρυφα της ανδρικής μορφής. Στοκχόλμη, Nationalmuseum 53/135
Nymphe et satyre buvant - Poussin - Museo del Prado.jpg Βακχική σκηνή ή Νύμφη και σάτυρος που πίνει 1626–1628 74 x 60 cm Το ίδιο θέμα με τον αμέσως παρακάτω πίνακα της Μόσχας, αποδιδόμενο στον ίδιο τον Πουσέν Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 45a/200
Nymphe et satyr - Nicolas Poussin - Musée Pouchkine Moscou.jpg Βακχική σκηνή ή Νύμφη και σάτυρος που πίνει 1626–1628 77 x 62 cm Το ίδιο θέμα με τον αμέσως παραπάνω πίνακα του Πράδο, αποδιδόμενο στον ίδιο τον Πουσέν Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 45b/200
Midas se lavant à la source du Pactole, 1627, New-York, The Metropolitan Museum of Art.jpg Ο Μίδας πλένεται στον Πακτωλό περί το 1626–1628 97,5 x 72,5 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 47/165
Midas à la source du fleuve Pactole Ajaccio Palais Fech-Musée des Beaux-Arts.jpg Ο Μίδας στις πηγές του Πακτωλού περί το 1626–1628 50 x 66 cm Πουλήθηκε το 2011[12] Αιάκειο, Musée Fesch 48/166
Olympos et Marsyas - Poussin - CollPart.jpg Όλυμπος και Μαρσύας περί το 1626–1628 102,5 x 89,5 cm Μετά από αμφισβητήσεις αποδόθηκε και πάλι στον Πουσέν το 1969 από τον Pierre Rosenberg, αγοράστηκε από το Λούβρο αλλά επανήλθε στους προηγούμενους κατόχους του το 1978, ύστερα από δικαστικό αγώνα[13] ιδιωτική συλλογή 49
Narcisse et Cupidon - Poussin.jpg Νάρκισσος και Ερωτιδέας περί το 1626–1629 53 x 41,9 cm Ανακαλύφθηκε και πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1997[14] · [15] ιδιωτική συλλογή
Poussin - Nymphes satyres.jpg Κοιμισμένη νύμφη αιφνιδιάζεται από σατύρους ή Η Αφροδίτη αιφνιδιάζεται από σατύρους 1627 66 x 50,8 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τους Blunt και Thuillier, υποστήριξή της από τον Rosenberg ύστερα από εξέταση με ακτίνες Χ Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη B8/R113
Nicolas Poussin - L'Inspiration du poète (Niedersächsisches Landesmuseum).jpg Η έμπνευση του ποιητή ή Η έμπνευση του Ανακρέοντα περί το 1627 94 x 69,5 cm Αννόβερο , Niedersächsisches Landesmuseum 72/125
Poussin - Acis et Galatée - National Gallery Dublin.jpg Άκις και Γαλάτεια 1627–1628 97 x 135 cm Δουβλίνο, National Gallery of Ireland 54/128
Nicolas Poussin - Et in Arcadia ego (première version).jpg Οι Βοσκοί της Αρκαδίας (Et in Arcadia ego) 1627–1628 101 x 82 cm Chatsworth House (Ντέρμπισαϊρ, Ηνωμένο Βασίλειο), Devonshire Collection 67/119
Nicolas Poussin - La Grande Bacchanale.jpg Βακχικό με κιθαρωδό ή Το Μεγάλο Βακχικό 1627–1628 121 × 175 cm Αγοράστηκε από τον καρδινάλιο Ρισελιέ. Έπειτα στην γαλλική βασιλική συλλογή Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 55/140
Nicolas Poussin, Eco e Narciso (ca. 1629-1630), Museo del Louvre, Parigi..jpg Ηχώ και Νάρκισσος 1628 74 x 100 cm Αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ πριν από το 1683 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 57/151
Germanicus Death.jpg Ο θάνατος του Γερμανικού 1628 146 x 195 cm Ζωγραφίστηκε για τον καρδινάλιο Francesco Barberini. Οι κληρονόμοι του τον πούλησαν στο μουσείο το 1958 Μιννεάπολις, Institute of Arts 58/156
Nicolas Poussin - Le Triomphe de Flore.jpg Ο θρίαμβος της Φλόρας 1628 165 x 241 cm Αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ το 1684–1685 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 56/154
Le Massacre des innocents - Nicolas Poussin - Petit Palais - 1626-1627.jpg Η σφαγή των Αθώων 1628 97 x 132 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Blunt, κατά ο Thuillier Παρίσι, musée du Petit Palais B2/66
Martyr de saint Erasme-Modello - Poussin - MBACanada.jpg Το μαρτύριο του Αγίου Εράσμου 1628–1629 99 x 74 cm Οττάβα, National Museum of Canada 68/98
Nicolas Poussin - Le Martyre de Saint Érasme.jpg Το μαρτύριο του Αγίου Εράσμου 1628–1629 320 x 186 cm Παραγγελία του 1628 με παρότρυνση του καρδιναλίου Francesco Barberini για ένα πλευρικό παρεκκλήσιο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου Ρώμη, Μουσεία Βατικανού, Βατικανή Πινακοθήκη 69/97
Nicolas Poussin - Midas and Bacchus - WGA18272.jpg Μίδας και Βάκχος 1628–1629 98 x 130 cm Στο Μόναχο από το 1787 Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη 65/R89
Diane et Endymion 1630 Detroit Institute of Art.jpg Άρτεμις και Ενδυμίων περί το 1628–1630 122 x 169 cm Πιθανώς στην συλλογή του Μαζαρίνου, έπειτα του καρδιναλίου Fesch. Αρκετές εκδοχές από τον Πουσέν Ντητρόιτ, Institute of Arts 66/149
Nicolas Poussin mars and venera.jpg Άρης και Αφροδίτη περί το 1628–1630 155 x 213 cm Βοστώνη, Museum of Fine Arts 61/183
Poussin Inspiration of the poet Louvre.jpg Η έμπνευση του ποιητή 1629 183 x 213 cm Αγοράστηκε από το Λούβρο το 1911. Ξαναδουλεμένο από τον ίδιο τον Πουσέν. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 79/124
Nicolas Poussin - L'Apparition de la Vierge à saint Jacques le Majeur.jpg Το όραμα του Αγίου Ιακώβου περί το 1629–1630 301 × 242 cm Αγοράστηκε από τον καρδινάλιο Ρισελιέ. Έπειτα στην γαλλική βασιλική συλλογή Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 75/102
Sainte Famille avec st Jean Baptiste - Poussin - Karlsruhe.jpg Η Αγία Οικογένεια με τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή 1629–1630 101 x 75,5 cm Καρλσρούη, Staatliche Kunsthalle 74/48
Moïse adoucissant les eaux de Marah - Poussin - BaltimoreMA.jpg Ο Μωυσής γλυκαίνει τα νερά της Μερράς περί το 1629–1630 152 x 210 cm Αποκτήθηκε σε δημοπρασία το 1948. Βαλτιμόρη, Museum of Art 76/28
Le Retour d'Egypte - Poussin - Dulwich PG.jpg Η Επιστροφή από την Αίγυπτο περί το 1629–1630 112 x 94 cm Πιθανώς η πρώτη εκδοχή του παρόμοιου πίνακα του Κλήβελαντ Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 77/68
Le Repos pendant la fuite en Egypte - Poussin - Metropolitan.jpg Η Αγία Οικογένεια ή Ανάπαυση κατά την Φυγή στην Αίγυπτο περί το 1629–1630 76 x 63 cm Στο μουσείο από το 1996[16] Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 78/63
Le Triomphe de David 1630 Madrid, musée du Prado.jpg Ο θρίαμβος του Δαβίδ περί το 1629–1630 100 x 130 cm Στην συλλογή του καρδιναλίου Girolamo Casanate από το 1664 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 73/34
Le Repos pendant la fuite en Égypte - Poussin - Winterthur.jpg Ανάπαυση κατά την Φυγή στην Αίγυπτο περί το 1630 88 x 67 cm Βίντερτουρ (Ελβετία), Sammlung Oskar Reinhart «Am Römerholz» 80/64
Nicolas Poussin - The Assumption of the Virgin.JPG Η ανάληψη της Παρθένου περί το 1630–1632 134,4 × 98,1 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Blunt, κατά οι Thuillier και Rosenberg (1994) Ουάσινγκτον, National Gallery of Art B20/92
Enfants et chiens - Poussin - Hermitage Museum.jpg Παιδιά και σκυλιά περί το 1630–1633 67,5 x 50 cm Απόσπασμα μεγαλύτερου πίνακα αγνώστου θέματος. Από την συλλογή Pierre Crozat, αγορασμένη από την Μεγάλη Αικατερίνη Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 32/195
Plague in Ashod.jpg Η πανούκλα στο Ασηδώθ ή Οι Φιλισταίοι χτυπημένοι από την πανούκλα 1631 148 x 198 cm Πουλήθηκε για 110 σκούδα. Από την συλλογή του Ρισελιέ Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 81/32
Nymphe chevauchant un bouc - Nicolas Poussin - The Hermitage Museum.jpg Νύμφη που ιππεύει κατσίκα περί το 1631 72 x 56 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 82/199
Jeux d'enfants et putti - Nicolas Poussin - Hermitage.jpg Παιδιά και ερωτιδείς περί το 1631 95 x 72 cm Πιθανώς από την συλλογή Pierre Crozat, αγορασμένη από την Μεγάλη Αικατερίνη Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 83/196
Poussin, Nicolas - The Empire of Flora - 1631.jpg Το βασίλειο της Φλόρας ή Ο ανθόκηπος 1631 131 x 181 cm Τιμή πώλησης 100 σκούδα. Στην συλλογή των εκλεκτόρων της Σαξονίας από το 1722 Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 84/155
Nicolas Poussin 080.jpg Ταγκρέδος και Ερμίνια 1631 98 x 147 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 86/206
El Parnaso (Poussin).jpg Παρνασσός 1631–1632 145 x 197 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 85/129
Le Triomphe de David - Poussin - Dulwich.jpg Ο θρίαμβος του Δαβίδ περί το 1631–1633 117 x 146 cm Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από Mahon, Blunt και Thuillier Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 91/33
Nicolas Poussin - Bacchanale devant une statue de Pan.jpg Βακχικό μπροστά σε στήλη του Ερμή 1632–1633 98 x 142,8 cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 87/141
Le Retour d'Egypte - Poussin - Cleveland MuseumofArt.jpg Επιστροφή από την Αίγυπτο 1632–1633 134 x 99 cm Κλήβελαντ, Museum of Art 89/
La Translation miraculeuse de sainte Rita de Cascia - Poussin - DulwichPG.jpg Η θαυματουργή μετακίνηση της Αγίας Ρίτας της Κάσια ή Η Παναγία προστατεύει το Σπολέτο περί το 1633 48 x 37 cm Oil on wood Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 97/94
L'Adoration des mages, 1633, Dresde, Gemäldegalerie.jpg Η προσκύνηση των Μάγων 1633 160 x 182 cm Υπογεγραμμένο (στην διατομή του κίονα κάτω δεξιά) : Accad. rom. Nicolaus Pusin faciebat Romae 1633 Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 93/44
L'Adoration des bergers, 1633, Londres, National Gallery.jpg Η προσκύνηση των ποιμένων 1633–1634 98 x 74 cm Υπογεγραμμένο (στην πέτρα στο πρώτο πλάνο) : N. Poussin fe. Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 92/40
The dance to the music of time c. 1640.jpg Χορός στην μουσική του Χρόνου περί το 1633–1634 83 x 105 cm Παραγγελία του καρδιναλίου Ropigliosi, μετέπειτα Κλήμεντα Θ΄. Λονδίνο, Wallace Collection 141/121
Poussin RapeSabineLouvre.jpg Η Αρπαγή των Σαβίνων 1633–1634 ή 1637–1638 159 x 206 cm Κατά τον Blunt, η εκδοχή αυτή είναι παλιότερη αυτής του Μετροπόλιταν. Contra ο Thuillier Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 131/179
Saint Jean baptisant dans le Jourdain - Getty - 1630s.jpg Ο Άγιος Ιωάννης βαπτίζει στον Ιορδάνη περί το 1633–1634 95 x 120 cm Λος Άντζελες, Μουσείο Γκεττύ 94/70
Compagnons de Renaud - Poussin - Metropolitan.jpg Οι σύντροφοι του Ρινάλντο περί το 1633–1634 119 x 101 cm Αγοράστηκε από το μουσείο το 1977. Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 106/205
Nicolas Poussin - Moïse faisant jaillir l'eau du rocher.jpg Ο Μωυσής χτυπά τον βράχο για ν' αναβλύσει νερό 1633–1635 97 × 133 cm Ιδιοκτησία της οικογένειας Egerton. Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland (δάνειο) 101/22
Poussin - Paysage avec un homme effrayé par un serpent - MBA Montréal.jpg Τοπίο με άντρα τρομαγμένο από φίδι περί το 1633–1635 65 x 76 cm Ιδιοκτησία του Anthony Blunt μέχρι την πώλησή του στο μουσείο. Μόντρεαλ, Musée des beaux-arts 96/215
Poussin - Enfants jouant - Musée Gulbenkian.jpg Παιδιά που παίζουν περί το 1633–1635 52 x 39 cm Λισαβόνα, Museu Calouste Gulbenkian 104/R109
Vénus montrant ses armes à Énée - Nicolas Poussin - Toronto AGO.jpg Η Αφροδίτη δείχνει στον Αινεία τα όπλα του περί το 1633–1635 107 x 133 cm Τορόντο, Art Gallery of Ontario 107/190
Poussin, Tancred and Erminia.jpg Ταγκρέδος και Ερμίνια περί το 1634 (ή 1638–1639) 75 x 100 cm Μπέρμιγχαμ, Barber Institute of Fine Arts 143/207
Nicolas Poussin - L'Enlèvement des Sabines (1634-5).jpg Η Αρπαγή των Σαβίνων 1634 154,5 x 210 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 103/180
Nicolas Poussin - Le Passage de la mer Rouge.jpg Η διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης 1634 155,6 x 215,3 cm Ζεύγος πινάκων με την Λατρεία του Χρυσού Μόσχου Μελβούρνη, National Gallery of Victoria 99/20
Nicolas Poussin - L'Adoration du Veau d'or.jpg Η λατρεία του Χρυσού Μόσχου 1634 154 x 214 cm Ζεύγος πινάκων με την Διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 100/26
Le Jeune Pyrrhus sauvé Poussin Musée du Louvre.jpg Η διάσωση του νεαρού Πύρρου 1634 116 x 160 cm Τιμή 70 σκούδα που καταβλήθηκαν το 1634 από άνθρωπο του πάπα. Έπειτα την συλλογή Ρισελιέ και το 1665 στην γαλλική βασιλική συλλογή Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 108/178
Paysage avec ruines - Poussin - Museo del Prado.jpg Τοπίο με ερείπια περί το 1634 72 x 98 cm Απόρριψη της αυθεντικότητας από τον Thuillier. Ο Blunt αποδίδει το έργο στον Jean Lemaire, ο Rosenberg στον Πουσέν Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο R142
Nicolas Poussin - St John the Baptist Baptizes the People - WGA18294.jpg Ο Άγιος Ιωάννης βαπτίζει τους ανθρώπους 1634–1635 94 x 120 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 102/69
Camille et le maître d'école de Faléries - Poussin - Norton Simon Museum.jpg O Κάμιλλος και ο δάσκαλος των Φαλερίων περί το 1634–1635 101 x 137 cm Πασαντίνα (Καλιφόρνια), Norton Simon Museum 109/143
Poussin - hymenaeus01.jpg Υμέναιος ή Χορός προς τιμήν του Πρίαπου περί το 1634–1638 167 x 376 cm Παραγγελία του βασιλιά της Ισπανίας. Ενδεχομένως ζεύγος πινάκων με Το κυνήγι του Μελέαγρου και της Αταλάντης Σάο Πάολο, Museu de Arte 116/176
La chasse de Méléagre, Madrid, musée du Prado.jpg Το κυνήγι του Μελέαγρου και της Αταλάντης 1634–1638 160 x 360 cm Παραγγελία του βασιλιά της Ισπανίας. Ενδεχομένως ζεύγος πινάκων με τον Χορό προς τιμήν του Πρίαπου Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 115/163
Nicolas Poussin - Sainte Cécile.jpg Η Αγία Καικιλία 1635 117,7 cm x 89 cm Απόρριψη της αυθεντικότητας από τον Thuillier Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο B19/96
Nicolas Poussin 082.jpg Η καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ 1638 147 x 198 cm Επιγραφή "Ni Pussin Fec" στην δεύτερη ασπίδα από τα δεξιά Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 132/37
Nicolas Poussin - Le Triomphe de Neptune ou La Naissance de Vénus.jpg Ο θρίαμβος του Ποσειδώνα ή Η γέννηση της Αφροδίτης (Bacchanales Richelieu I) 1635 ή 1636 97,2 × 108 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Φιλαδέλφεια, Museum of Art 110/167
Le Triomphe de Silène - Nicolas Poussin - National Gallery London.jpg Ο θρίαμβος του Σειληνού (Bacchanales Richelieu II) 1637 143,5 x 121,3 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Οι Blunt, Thuillier και οι αρμόδιοι της πινακοθήκης θεωρούν ότι πρόκειται για αντίγραφο (1637) χαμένου πρωτοτύπου. Ο Rosenberg θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτότυπο πίνακα.[17] Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 111/138
Poussin The Triumph of Pan.jpg Ο θρίαμβος του Πανός (Bacchanales Richelieu III) 1635–1636 134 x 145 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 112/136
Le Triomphe de Bacchus, 1635 - 1636, Kansas City, The Nelson-Atkins Museum of Arts.jpg Ο θρίαμβος του Βάκχου (Bacchanales Richelieu IV) 1635–1636 128,3 x 151,1 cm Από σειρά πινάκων που παρήγγειλε ο Ρισελιέ για τον ομώνυμο πύργο του. Οι Blunt και Thuillier θεωρούν ότι πρόκειται για αντίγραφο. Ο Rosenberg θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτότυπο πίνακα Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι), Nelson-Atkins Museum of Art 113/137
Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Εξομολόγηση περί το 1636–1640 95,5 x 121 cm κατεστραμμένο /108
Seven Sacraments - Marriage I (c1637-1640) Nicolas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Γάμος περί το 1636–1640 95,5 x 121 cm Belvoir Castle, Leicestershire, Collection of the duke of Rutland 125/111
L'Extrême onction I, vers 1640, Grantham, Belvoir Castle.jpg Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Ευχέλαιο περί το 1636-1640 95,5 x 121 cm Αγοράστηκε από το μουσείο το 2012. Κέιμπριτζ, The Fitzwilliam Museum 126/109
Seven Sacraments - Confirmation I (1637-1640) Nicolas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Χρίσμα περί το 1636-1640 95,5 x 121 cm Belvoir Castle, Leicestershire, Collection of the duke of Rutland 127/106
'Ordination' by Nicolas Poussin, 1630s.jpg Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Ιερωσύνη περί το 1636–1640 95,5 x 121 cm To 2010 η αξία του υπολογίστηκε σε 15 εκατομμύρια λίρες[18]) Αγοράστηκε από το μουσείο το 2011. Fort Worth (Τέξας), Kimbell Art Museum 128/110
Seven Sacraments - Eucharist I (1637-1640) Nicholas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Θεία Ευχαριστία περί το 1636-1640 95,5 x 121 cm Belvoir Castle, Leicestershire, Collection of the duke of Rutland 129/107
Nicolas Poussin 081.jpg Τα Επτά Μυστήρια Α΄ - Βάπτισμα ή Η Βάπτιση του Χριστού 1636–1642 95,5 × 121 cm Ουάσινγκτον, National Gallery of Art 130/105
La Nourriture de Jupiter - Poussin - DulwichPG.jpg Η γαλούχηση του Δία περί το 1636–1637 96,2 x 119,6 cm Λονδίνο, Dulwich Picture Gallery 139/161
Paysage avec Junon et Argus - Poussin - Gemäldegalerie Berlin.jpg Τοπίο με την Ήρα και τον Άργο περί το 1636–1637 120 x 195 cm Αναφερόμενο το 1638 στην συλλογή της οικογένειας Giustiniani της Ρώμης Βερολίνο, Πινακοθήκη 95/160
Camille livre le maître d'école de Faléries à ses écoliers - Nicolas Poussin - Louvre.jpg O Κάμιλλος και ο δάσκαλος των Φαλερίων 1637 252 x 265 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 122/142
Nicolas Poussin - Pan et Syrinx.jpg Παν και Σύριγξ 1637 106,5 x 82 cm Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων 120/171
Paysage avec saint Jérôme, Madrid, musée du Prado.jpg Τοπίο με τον Άγιο Ιερώνυμο 1637–1638 155 x 234 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 114/103
Paysage avec homme buvant - Poussin - National Gallery London.jpg Τοπίο με άντρα που πίνει νερό περί το 1637–1638 63 x 78 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με ταξιδιώτες που αναπαύονται Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 133/213
Paysage avec des voyageurs au repos - Poussin - National Gallery London.jpg Τοπίο με ταξιδιώτες που αναπαύονται περί το 1637–1638 63 x 75 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με άντρα που πίνει νερό Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 134/214
Poussin, Nicolas - The Jews Gathering the Manna in the Desert -1637 - 1639.jpg Το μάννα εξ ουρανού 1637–1639 149 x 200 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 135/21
Poussin finding of moses 1638.jpg Η ανεύρεση του Μωυσή 1638 93 x 121 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 136/12
Thésée retrouve l'épée de son père - Poussin - c1638.jpg Ο Θησέας βρίσκει τα όπλα του πατέρα του περί το 1638 98 x 134 cm Chantilly, musée Condé 90/182
Nicolas Poussin - Et in Arcadia ego (deuxième version).jpg Οι Βοσκοί της Αρκαδίας (Et in Arcadia ego) 1638–1639 85 x 121 cm Αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ το 1685 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 137/120
Poussin - Sainte Marguerite - Galleria Sabauda.jpg Αγία Μαργαρίτα περί το 1638–1640 220 x 145 cm Τορίνο, Galleria Sabauda 142/104
Nicolas Poussin - Venus Presenting Arms to Aeneas - WGA18308.jpg Η Αφροδίτη δείχνει στον Αινεία τα όπλα του 1639 105 x 142 cm Ρουέν, musée des beaux-arts 138/191
Nicolas Poussin - Jupiter enfant nourri par la chèvre Amalthée.jpg Ο Δίας θηλάζει την Αμάλθεια 1640 97 × 133 cm Στην συλλογή του Φρειδερίκου του Μεγάλου το 1786 Βερολίνο, Πινακοθήκη 145/162
Nicolas Poussin - La Continence de Scipion.jpg Η αγνότητα του Σκιπίωνα 1640 114 x 163 cm Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 146/181
Nicolas Poussin - Paysage avec saint Matthieu.jpg Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο 1640 99 x 135 cm Πουλήθηκε για 70 σκούδα το 1640. Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο Βερολίνο, Πινακοθήκη 147/87
Poussin - Paysage avec saint Jean à Patmos - Chicago Art Institute.jpg Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο 1640 102 x 133 cm Πουλήθηκε για 70 σκούδα το 1640. Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο Σικάγο, Art Institute 148/86
Nicolas Poussin - The Institution of the Eucharist - WGA18310.jpg Η καθιέρωση της Θείας Ευχαριστίας 1641 325 x 250 cm Παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΓ΄ το 1640 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 149/78
Nicolas Poussin - Le Temps soustrait la Vérité aux atteintes de l'Envie et de la Discorde.jpg Χρόνος κι Αλήθεια ή Ο Χρόνος υπερασπίζεται την Αλήθεια εναντίον του Φθόνου και της Διχόνοιας 1641 διάμετρος 297 cm r Παραγγελία του Ρισελιέ για την οροφή του παρισινού του μεγάρου Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 152/122
Poussin Miracle de saint François Xavier Louvre.jpg Το θαύμα του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβιέ στην Ιαπωνία 1641–1642 444 x 234 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 151/101
Sainte Famille - Poussin - DetroitIA.jpg Αγία Οικογένεια 1641–1642 71 x 55,5 cm Ντητρόιτ, Institute of Arts 153/46
Ravissement de saint Paul - Poussin - J&MRinglingMuseumofArt.jpg Η ανάληψη του Αγίου Παύλου 1643 41,5 x 30 cm Sarasota (Φλόριντα), John and Mable Ringling Museum of Art 154/
Nicolas Poussin - Les Sept Sacrements II- L'Extrême-Onction.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Ευχέλαιο 1644 117 x 178 cm Σειρά που ζωγραφίστηκε για τον Paul Fréart de Chantelou. Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland (δάνειο μακράς διαρκείας) 159/116
Seven Sacraments - Confirmation II (1645) Nicolas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Χρίσμα 1645 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 160/113
Seven Sacraments - Baptism (II) 1646 Nicolas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Βάπτιση 1646 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 161/112
Nicolas Poussin 077.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Εξομολόγηση 1647 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 162/115
Seven Sacraments - Ordination II (1647) Nicolas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Ιερωσύνη 1647 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 163/117
Seven Sacraments - Holy Eucharist II (1647) - Poussin - NGofScotland.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Θεία Ευχαριστία 1647 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 164/114
Seven Sacraments - Marriage II (1647-1648) Nicolas Poussin.jpg Τα Επτά Μυστήρια Β΄ - Γάμος 1647–1648 117 x 178 cm Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland, collection of the Duke of Sutherland 165/118
Moïse enfant foulant aux pieds la couronne de Pharaon - Poussin - Woburn Abbey.jpg Ο μικρός Μωυσής ποδοπατά το στέμμα του φαραώ 1645 101 x 144 cm Woburn Abbey (Bedfordshire), collection of the duke of Bedford 156/16
Crucifixion - Poussin - WadsworthAtheneum.jpg Σταύρωση 1645–1646 148 x 218 cm [[Χάρτφορντ, Wadsworth Atheneum|157/79
Moïse changeant en serpent la verge d'Aaron - Nicolas Poussin - Louvre.jpg Ο Μωυσής μετατρέπει την ράβδο του Ααρών σε φίδι περί το 1645–1648 92 x 128 cm Ζεύγος πινάκων με το Ο μικρός Μωυσής ποδοπατά το στέμμα του φαραώ Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 167/19
Moïse enfant foulant aux pieds la couronne de Pharaon - Nicolas Poussin - Louvre.jpg Ο μικρός Μωυσής ποδοπατά το στέμμα του φαραώ περί το 1645–1648 92 x 128 cm Ζεύγος πινάκων με το Ο Μωυσής μετατρέπει την ράβδο του Ααρών σε φίδι Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 166/15
Moïse sauvé des eaux (1647) - Nicolas Poussin - Louvre.jpg Η ανεύρεση του Μωυσή 1647 120 x 195 cm Αγοράστηκε από τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή από το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 169/13
Saint Jean baptisant le Christ - Nicolas Poussin - 1648.jpg Η Βάπτιση 1648 30 x 23 Νέα Υόρκη, collection Wildenstein 170/71
The Holy Family on the Steps.jpg Η Αγία Οικογένεια στα σκαλοπάτια 1648 118 x 197 cm Πρωτότυπος πίνακας -σύμφωνα με τα αρχεία- με αντίγραφό του στην National Gallery της Ουάσινγκτον. Βγήκε παράνομα από την Γαλλία, αγοράστηκε από το μουσείο του Κλήβελαντ και τώρα αποτελεί συνιδιοκτησία του μουσείου αυτού και του Λούβρου Cleveland, Museum of Art και Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 172/53
Nicolas Poussin 073.jpg Ελιέζερ και Ρεβέκκα 1648 118 x 197 cm Στην κατοχή του μικρανιψιού του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessisκαι μετά στην γαλλική βασιλική συλλογή από το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 173/8
Nicolas Poussin - Paysage avec l'enterrement de Phocion .jpg Τοπίο με την ταφή του Φωκίωνα 1648 117,5 x 178 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με την τέφρα του Φωκίωνα Κάρντιφ, National Museum of Wales 176/173
The ashes of phocion collected by his widow 1648.jpg Τοπίο με την τέφρα του Φωκίωνα 1648 116 x 178,5 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο με την ταφή του Φωκίωνα Λίβερπουλ, Walker Art Gallery 177/174
Nicolas Poussin - Landscape with a Man Killed by a Snake - WGA18320.jpg Τοπίο με άνθρωπο δαγκωμένο από φίδι ή Τα αποτελέσματα του τρόμου 1648 119 x 198,5 cm Πρώιμο αντίγραφο στο Musée Magnin της Ντιζόν Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 178/209
Nicolas Poussin - Paysage avec Orphée et Eurydice.jpg Ορφέας και Ευρυδίκη 1648 120 x 200 cm Κομμένο στο πάνω και στο κάτω μέρος Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 179/170
Poussin, Nicolas - Landscape with Diogenes - c. 1647.jpg Το κύπελλο του Διογένη 1648 160 x 221 cm Στην συλλογή του Ρισελιέ. Αγοράστηκε από τον ΛΟυδοβίκο ΙΔ΄ το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 180/150
Nicolas Poussin - Paysage avec Polyphème.jpg Τοπίο με τον Πολύφημο 1649 150 x 198 cm Αγοράστηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη κατόπιν συστάσεως του Ντιντερό Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 182/175
Nicolas Poussin - The Judgment of Solomon - WGA18330.jpg Η κρίση του Σολομώντα 1649 101 x 150 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 183/35
Poussin, Nicolas - Moses Striking Water from the Rock - 1649.jpg Ο Μωυσής χτυπά τον βράχο για ν' αναβλύσει νερό 1649 150 × 196 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 185/23
Nicolas Poussin 079.jpg Αυτοπροσωπογραφία 1649 78 x 65 cm Επιγραφή : "Nicolaus Poussinus Andelyensis Academicus Romanus Primus Pictor Ordinarius Ludovici Iusti Regis Galliae. Anno Domini 1649. Romae. Aetatis suae 55". Βερολίνο, Πινακοθήκη 186/1
Nicolas Poussin 078.jpg Αυτοπροσωπογραφία 1649–1650 98 x 74 cm Επιγραφή : "Effigies Nicolai Poussini Andelyensis Pictoris Anno Aetatis 56 Romae Anno Iubilei 1650". Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 190/2
Nicolas Poussin - The Assumption of the Virgin - WGA18331.jpg Η ανάληψη της Παρθένου 1649–1650 57 x 40 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 188/93
L'Extase de saint Paul.jpg Η ανάληψη του Αγίου Παύλου 1649–1650 148 x 120 cm Ζωγραφισμένο για τον Paul Scarron. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 189/89
Paysage avec trois moines - Poussin - Belgrade.jpg Τοπίο με τρεις μοναχούς ή Μια μοναξιά ή Τοπίο με τον Άγιο Φραγκίσκο 1648–1650 117 x 193 cm Συλλογή του Παύλου της Γιουγκοσλαβίας. Πρώιμο αντίγραφο στο Μusée Ingres του Montauban Βελιγράδι, Beli Dvor 191/100
Paysage avec une femme se lavant les pieds - Poussin - MBACanada.jpg Τοπίο με γυναίκα που πλένει τα πόδια της 1650 114 x 175 cm Αγορασμένο το 1944. Πρώιμο αντίγραφο στο Μusée Condé του Chantilly Οττάβα, National Gallery of Canada 192/212
Les Aveugles de Jéricho - Nicolas Poussin - Louvre.jpg Η θεραπεία του τυφλού 1650 119 x 176 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 193/74
Nicolas Poussin - Sainte Famille (aux neuf figures).jpg Αγία Οικογένεια περί το 1650–1651 97,8 × 129,5 cm Αγορασμένο το 1942. Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη), Fogg Art Museum 195/54
La Sainte Famille avec saint Jean et sainte Élisabeth dans un paysage - Nicolas Poussin - Louvre.jpg Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Ελισάβετ και τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή σε τοπίο περί το 1650 94 x 122 cm Ζωγραφισμένο για την σύζυγο του Nicolas Fouquet. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1685. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 196/55
Poussin, Finding of Moses, 1651.jpg Η διάσωση του Μωυσή 1651 116 x 177,5 cm Κάρντιφ, National Museum of Wales και Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 197/14
Poussin La sainte famille Pasadena.jpg Αγία Οικογένεια 1651 96,5 x 133 cm Πασαντίνα (Καλιφόρνια), Norton Simon Museum 198/58
Nicolas Poussin - Stormy Landscape with Pyramus and Thisbe - WGA18334.jpg Τοπίο σε ώρα θύελλας με τον Πύραμο και την θίσβη 1651 192 x 273 cm Φραγκφούρτη, Μουσείο Σταίντελ 202/177
Paysage par temps calme - Poussin - GettyCenter.jpg Τοπίο σε ώρα ηρεμίας 1651 99 x 132 cm Ζεύγος πινάκων με την Θύελλα της Ρουέν Λος Άντζελες, Μουσείο Γκεττύ 201/
Poussin-L’Orage-Rouen.jpg Η θύελλα περί το 1651 99 x 132 cm Ζεύγος πινάκων με το Τοπίο σε ώρα ηρεμίας του Γκεττύ Ρουέν, Musée des beaux-arts 200/
Nicolas Poussin - Paysage idéal.jpg Ιδανικό τοπίο ή Τοπίο με τρεις άντρες 1651–1653 120 × 187 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 199/
Poussin Achille parmi les filles de Lycomède Boston.jpg Ο Αχιλλέας στην Σκύρο με τις κόρες του Λυκομήδη περί το 1651–1653 97,5 x 131,1 cm Βοστώνη, Museum of Fine Arts 204/
Poussin Coriolan Les Andelys.jpg Κοριολανός περί το 1652–1653 112 x 198,5 cm Les Andelys, Musée Nicolas Poussin 203/147
Eudamidas' testamente.jpg Η διαθήκη του Ευδαμίδα περί το 1653 110,5 x 138,5 cm Κοπεγχάγη, Statens Museum for Kunst 206/152
Nicolas Poussin - Le Christ et la femme adultère.jpg Ο Χριστός και η μοιχαλίς περί το 1653 121 x 195 cm Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 207/
Noli me tangere - Poussin - Museo del Prado.jpg Μη μου άπτου 1653 47 x 39 cm Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 208/
Nativité - Poussin - Alte Pinakothek München.jpg Η Γέννηση περί το 1653 46 x 39,5 cm Ζεύγος πινάκων με τον παρακάτω Ευαγγελισμό. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Schloss Schleissheim, Bayerische Staatsgemäldesammlungen[19] 209/R19
L'Annonciation - Poussin - Alte Pinakothek München.jpg Ευαγγελισμός περί το 1653 45 x 38 cm Ζεύγος πινάκων με την παραπάνω Γέννηση. Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας από τον Blunt Schloss Schleissheim, Bayerische Staatsgemäldesammlungen[20] 225/39
Moise exposé sur les eaux - AshmoleanMuseum.jpg Η έκθεση του Μωυσή στο Νείλο 1654 150 x 204 cm Οξφόρδη, Ασμόλειο Μουσείο 211/
Nicolas Poussin - La Mort de Saphire.jpg Ο θάνατος της Σαφίρας 1654–1656 122 × 199 cm Αγορασμένο το 1685 από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 210/85
Esther devant Assuérus - Poussin - Hermitage.jpg Η Εσθήρ ενώπιον του Αχασβήρου 1655 119 x 155 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 212/36
Nicolas Poussin - The Holy Family with St Elizabeth and John the Baptist - WGA18338.jpg Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Ελισάβετ και τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή 1655 172 x 133,5 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 213/
Sainte Famille - Poussin - J&MRinglingMuseumofArt.jpg Αγία Οικογένεια 1655 198 x 128 cm Sarasota (Φλόριντα), John and Mable Ringling Museum of Art 214/51
Saint Pierre et saint Jean guérissant le boiteux - Poussin - Metropolitan.jpg Οι Άγιοι Πέτρος και Ιωάννης θεραπεύουν τον χωλό 1655 126 x 165 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 216/84
La Sainte Famille avec saint Jean, sainte Elisabeth et saint Joseph priant - Nicolas Poussin - Louvre.jpg Παρθένος και Βρέφος με την Αγία Ελισάβετ, τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή και τον Ιωσήφ προσευχόμενο 1655 68 x 51 cm Αγορασμένο το 1685 από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 217/57
L'Adoration des bergers - Poussin - Alte Pinakothek München.jpg Η προσκύνηση των ποιμένων περί το 1655 96 x 134 cm Schloss Schleissheim, Bayerische Staatsgemäldesammlungen[21] 221/41
Saint Jean baptisant le Christ - Poussin - Philadelphie Museum of Art.jpg Η Βάπτιση 1655–1657 92 x 129 cm Επανεμφανίστηκε το 1911 Φιλαδέλφεια, Museum of Art 220/
Nicolas Poussin 076.jpg Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο 1655–1657 105 × 145 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 219/
Poussin - 1656 - Achilles on Skyros.jpg Ο Αχιλλέας στην Σκύρο 1656 100,33 x 133,35 cm Υπέρ της αυθεντικότητας ο Blunt, κατά ο Thuillier Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), Virginia Museum of Fine Arts 218/127
Nicolas Poussin - La Naissance de Bacchus.jpg Η γέννηση του Βάκχου 1657 123 x 179 cm Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη), Fogg Art Museum 226/
L'Annonciation, vers 1655, Londres, National Gallery.jpg Ευαγγελισμός 1657 105,8 x 103,9 cm Επιγραφή : "Poussin faciebat. anno. salutis. MDCLVII. Alex. sept. Pont. Max. Regnante Roma" Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 228/
Poussin Sainte Françoise Romaine Louvre.jpg Το όραμα της Αγίας Φραντσέσκα Ρομάνα ή Η Αγία Φραντσέσκα Ρομάνα αναγγέλλει το τέλος της πανούκλας στην Ρώμη περί το 1657 125 x 102 cm Αγοράστηκε από το Λούβρο το 1999[22] Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 223/
Poussin-Fuite en Egypte-MBA-Lyon.jpg Φυγή στην Αίγυπτο 1657–1658 146 x 216 cm Επανεμφανίστηκε το 1986 και χαρακτηρίστηκε "εθνικός θησαυρός". Αγοράστηκε το 2007 και αποτελεί ιδιοκτησία του Λούβρου αν και εκτίθεται στην Λυών Λυών, Musée des beaux-arts 230/61
La Lamentation sur le Christ mort - Poussin - National Gallery of Ireland.jpg Θρήνος για τον νεκρό Χριστό περί το 1657–1658 94 x 130 cm Δουβλίνο, National Gallery of Ireland 229/83
Nicolas Poussin- Queen Zenobia Found on the Banks of the Arax.JPG Η βασίλισσα Ζηνοβία στις όχθες του ποταμού 1657–1660 156 x 194,5 cm Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 233/
Orion aveugle cherchant le soleil.jpg Τοπίο με τον χωλό Ωρίωνα που αναζητά τον ήλιο ή Τοπίο με την Άρτεμι και τον Ωρίωνα 1658 119 x 182,9 cm Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 227/169
Nicolas Poussin - Paysage aux deux nymphes.jpg Τοπίο με δύο νύμφες περί το 1659 118 x 179 cm Chantilly, musée Condé 231/208
Paysage avec Hercule et Cacus - Poussin - Musée Pouchkine Moscou.jpg Τοπίο με τον Ηρακλή και τον Κάκο περί το 1659–1661 156,5 x 202 cm Μόσχα, Μουσείο Πούσκιν 240/158
Nicolas Poussin - Le Printemps.jpg Οι Τέσσερις Εποχές : Άνοιξη ή Αδάμ και Εύα ή Ο επίγειος παράδεισος 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 234/3
Nicolas Poussin - L'été ou Ruth et Booz, 1660-64.jpg Οι Τέσσερις Εποχές : Καλοκαίρι ή Ρουθ και Βοόζ 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 235/4
Four-seasons-autumn.jpg Οι Τέσσερις Εποχές : Φθινόπωρο ή Τα σταφύλια της Γης της Επαγγελίας 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 236/5
Poussin, Nicolas - L'Hiver ou Le Déluge - 1660-1664.jpg Οι Τέσσερις Εποχές : Χειμώνας ή Ο Κατακλυσμός 1660–1664 116 x 160 cm Σειρά ζωγραφισμένη για τον μικρανιψιό του Ρισελιέ Armand Jean de Vignerot du Plessis. Στην γαλλική βασιλική συλλογή το 1665 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 237/6
Éliézer et Rebecca - Poussin - Fitzwilliam Museum.jpg Ελιέζερ και Ρεβέκκα περί το 1660–1665 96,5 x 138 cm Ανακαλύφθηκε από τον Anthony Blunt το 1933 και αγοράστηκε από το μουσείο κατά τον θάνατό του Κέιμπριτζ, Fitzwilliam Museum 239/9
Nicolas Poussin - Hagar and the Angel - WGA18339.jpg Τοπίο με την Άγαρ και τον άγγελο περί το 1660–1665 100 x 75 cm Ρώμη, Galleria Nazionale d'Arte Antica, palazzo Barberini 241/
Nicolas Poussin - Apollo and Daphne - WGA18345.jpg Απόλλων και Δάφνη 1664 155 x 200 cm Ημιτελές κατά τον θάνατο του Πουσέν. Αγοράστηκε από το Λούβρο το 1869 Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου 242/131

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ιταλικά) Denis Mahon, Nicolas Poussin. I primi anni romani, Milan, 1998
  2. http://www.latribunedelart.com/la-mort-de-chione-un-deuxieme-poussin-acquis-par-le-musee-des-beaux-arts-de-lyon.  Unknown parameter |consulté le= ignored (|access-date= suggested) (βοήθεια); Unknown parameter |titre= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Unknown parameter |site= ignored (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. (Γαλλικά) La Mort de la Vierge de Poussin restaurée
  4. «Notice». Kimbell Art Museum. Ανακτήθηκε στις 4 June 2011. 
  5. «Catalogue entry». Bidarchiv SKD. Ανακτήθηκε στις 4 June 2011. 
  6. «Notice Cat'zart». ensba.fr. Ανακτήθηκε στις 4 June 2011. 
  7. Overview – The Israel Museum
  8. (Γαλλικά) Chroniques d’acquisitions annoncées : Poussin pour Montpellier et Ingres pour le Louvre
  9. (Γαλλικά) Olivier Bonfait, 'Poussin aujourd'hui', La Revue de l'Art, vol. 119, no 1, 1998, p. 73 note 24
  10. Old master madness
  11. Dulwich picture gallery
  12. (Γαλλικά) Incroyable vol au Musée Fesch d’Ajaccio
  13. (Γαλλικά) Tribulations d'un Poussin
  14. 5093/Lot53 Christie's – Sale 5093, Lot 53
  15. Olivier Bonfait, « Poussin aujourd'hui », art. cit., p. 72 note
  16. The Rest on the Flight into Egypt
  17. Olivier Bonfait, 'Poussin aujourd'hui, art. cit', La Revue de l'Art, vol 119, (1998), page 73, note 31
  18. «Poussin painting valued at m fails to sell». BBC News. 8 December 2010. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-leicestershire-11946061. 
  19. French paintings in Germany
  20. French paintings in Germany
  21. French paintings in Germany
  22. Musée du Louvre

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anthony Blunt, The Paintings of Nicolas Poussin. A Critical Catalogue, London, Phaidon, 1966, 271 p.
  • (Γαλλικά) Jacques Thuillier, Tout l'œuvre peint de Poussin : Documentation et catalogue raisonné, Paris, Rizzoli-Flammarion, Les Classique de l'Art series, 1974, 136 p.
  • (Γαλλικά) Jacques Thuillier, Nicolas Poussin, Paris, Flammarion, 1994, 287 p. (ISBN 2-08-012513-3) – περιέχει ανακεφαλαίωση του καταλόγου του 1974
  • (Γαλλικά) Pierre Rosenberg, Nicolas Poussin (1594–1665), κατάλογος εκθεμάτων, Grand Palais, Paris, RMN, 1996

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]