Κατάλογος έργων του Λούβρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

(το λήμμα αναφέρεται, προς το παρόν, μόνο στα έργα ευρωπαϊκής ζωγραφικής και γλυπτικής)

To τμήμα ζωγραφικής είναι ένα από τα οκτώ τμήματα που συγκροτούν το μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή ζωγραφική από τον 13ο μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Κατά κανόνα, τα έργα που δημιουργήθηκαν μετά το 1848, εκτίθενται στο Μουσείο Ορσέ. Ζωγραφικές άλλων εποχών και πολιτισμών βρίσκονται σε άλλα τμήματα (π.χ. Κοπτική ζωγραφική στο Τμήμα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων).

Υπάρχουν 7.500 έργα έτοιμα προς έκθεσιν, αλλά εκτίθενται μόνο τα 3.400. Συνυπολογιζομένων και των έργων στις αποθήκες, ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει τα 12.600, πράγμα που καθιστά την συλλογή την πλουσιότερη (και κατά πολλούς την σημαντικότερη) συλλογή ζωγραφικής στον κόσμο. Πολυάριθμα και εξαιρετικά είναι τα εκθέματα της ιταλικής, γαλλικής βέβαια, και φλαμανδικής- ολλανδικής ζωγραφικής.

To τμήμα ζωγραφικής καταλαμβάνει πλέον ολόκληρο τον πρώτο όροφο της πτέρυγας Ντενόν (ιταλική και ισπανική ζωγραφική), και τον δεύτερο όροφο της Τετράγωνης Αυλής (Cour carrée) και της πτέρυγας Ρισελιέ (γαλλική και βορειοευρωπαϊκή ζωγραφική).

Το τμήμα γλυπτικής είναι επίσης εντυπωσιακό, με πολυάριθμα ιταλικά και γαλλικά εκθέματα κυρίως, από την Αναγέννηση μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.


Τα σημαντικότερα έργα αυτών των συναρπαστικών τμημάτων του μουσείου είναι :

Ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισημαίνεται ότι για ορισμένα έργα υπάρχει και σύνδεσμος προς το ειδικό λήμμα.

Ιταλική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(περίπου 1.100 πίνακες)

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Cenni di Pepo, dit Cimabue - La Vierge et l'Enfant en majesté entourés de six anges, 1270.jpg Τσιμαμπούε Maestà περ.1280
Giotto di Bondone 002.jpg Τζόττο Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα περ. 1300
Fra Angelico 082.jpg Φρα Αντζέλικο Η στέψη της Παρθένου 1430-32
Simone Martini 067.jpg Σιμόνε Μαρτίνι Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό περ.1335
Paolo Uccello 016.jpg Πάολο Ουτσέλλο Η μάχη του Σαν Ρομάνο περ.1435 Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε τρεις πίνακες για το
θέμα αυτό. Οι άλλοι δύο βρίσκονται στο Ουφφίτσι
και στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
Pala barbadori, louvre, lippi.jpg Φιλίππο Λίππι Pala Barbadori 1437
Botticelli 04 Louvre.jpg Σάντρο Μποττιτσέλλι Παρθένος και Βρέφος με τον μικρό Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή 1470-1475
Domenico ghirlandaio, ritratto di nonno con nipote.jpg Ντομένικο Γκιρλαντάιο Παπούς κι εγγονός
Mantegna, Andrea - crucifixion - Louvre from Predella San Zeno Altarpiece Verona.jpg Αντρέα Μαντένια Σταύρωση 1457-1460 από την πρεντέλλα της εικόνας βωμού του San Zeno της Βερόνας
Andrea Mantegna 088.jpg Αντρέα Μαντένια Άγιος Σεβαστιανός 1480
Mantegna, madonna della vittoria.jpg Αντρέα Μαντένια Madonna della Vittoria περ.1496
La Parnasse, by Andrea Mantegna, from C2RMF retouched.jpg Αντρέα Μαντένια Άρης και Αφροδίτη (Ο Παρνασσός) 1497
Antonello da Messina 059.jpg Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Ο κοντοττιέρος 1475
Piero di Cosimo - Vierge à l'enfant.jpg Πιέρο ντι Κόζιμο Η Παρθένος με το περιστέρι περ.1490
Perugino, apollo e dafni (o marsia).jpg Περουτζίνο Απόλλων και Μαρσύας 1495-1500
La Belle Ferronnière.jpg Λεονάρντο ντα Βίντσι La belle Ferronierre 1495-1499
Jeanbaptiste.jpg Λεονάρντο ντα Βίντσι Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής 1513-1516
Leonardo da Vinci - Virgin of the Rocks (Louvre).jpg Λεονάρντο ντα Βίντσι Η Παρθένος των βράχων περ.1483 δεύτερη εκδοχή στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
Leonardo da Vinci - Virgin and Child with St Anne C2RMF retouched.jpg Λεονάρντο ντα Βίντσι Παρθένος και Βρέφος με την Αγία Άννα 1508-1510
Mona Lisa.jpg Λεονάρντο ντα Βίντσι La Gioconda 1510-1515
Cima da conegliano, madonna in trono con santi, louvre.jpg Τσίμα ντα Κονελιάνο Παρθένος και Βρέφος με τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή και την Μαγδαληνή 1511-1513
Fiesta campestre.jpg ΤζορτζόνεΤιτσιάνο) Concert champêtre (ποιμενικό κοντσέρτο) περ.1510 το υπόδειγμα για το Πρόγευμα στην χλόη του Μανέ
Belle jardinière 2.jpg Ραφαήλ La belle Jardinière 1507-1508
Baldassare Castiglione, by Raffaello Sanzio, from C2RMF retouched.jpg Ραφαήλ Baltassare Castiglione 1514-1515
Raphael - Saint George Fighting the Dragon.jpg Ραφαήλ Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος 1503-1505
Le Grand Saint Michel, by Raffaello Sanzio, from C2RMF retouched.jpg Ραφαήλ Il Gran San Michele περ.1518
Portrait of Dona Isabel de Requesens.jpg Ραφαήλ Ιωάννα της Αραγώνος 1518
Rosso Fiorentino - Pietà - WGA20135.jpg Ρόσσο Φιορεντίνο Θρήνος για τον νεκρό Χριστό
Tizian 079.jpg Τιτσιάνο Ο άνθρωπος με το γάντι 1520-1522
Tizian 028.jpg Τιτσιάνο Η Ταφή 1523-1526
Tizian-Madonna mit dem Kaninchen.jpg Τιτσιάνο Η Παναγία με το κουνέλι 1530
Tiziano, san girolamo penitente.jpg Τιτσιάνο Η μετάνοια του Αγίου Ιερωνύμου 1531
Salon de Mercure-LE SOUPER A EMMAUS.jpg Τιτσιάνο Δείπνο στην Εμμαούς περ.1535
Correggio - Venus and Cupid with a Satyr - WGA05346.jpg Κορρέτζο Η Αφροδίτη και ο Έρωτας παρακολουθούμενοι από ένα σάτυρο 1524-1527
Piombo, Sebastiano del - The Visitation - 1518-19.jpg Η Επίσκεψη Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο 1521 εννοείται πάντα η επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισάβετ
Lotto-lorenzo Keresztet cipelő Krisztus (1526).jpg Λορέντσο Λόττο Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό 1526
Lorenzo Lotto - Christ and the Woman Taken in Adultery - WGA13709.jpg Λορέντσο Λόττο Ο Χριστός και η μοιχαλίς περ.1535
Paolo Veronese 010.jpg Πάολο Βερονέζε Η Σταύρωση περ. 1550
Veronese Hochzeit zu Kana.jpg Πάολο Βερονέζε Ο εν Κανά γάμος 1563
Arcimboldo Primavera.jpg Τζουζέππε Αρτσιμπόλντο Άνοιξη 1573
La Diseuse de bonne aventure, Caravaggio (Louvre INV 55) 02.jpg Καραβάτζο Η μάντισσα 1594-1595
Michelangelo Caravaggio 069.jpg Καραβάτζο Η Κοίμηση της Θεοτόκου 1601-1602
Gentileschi - Le Repos de la Sainte Famille pendant la fuite en Égypte 02.jpg Οράτσιο Τζεντιλέσκι Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο
Domenichino.jpg Ντομενικίνο Αγία Καικιλία 1617-1618
Louvre rosa apparition.jpg Σαλβατόρ Ρόζα Το πνεύμα του Σαμουήλ εμφανίζεται στον Σαούλ 1668
Giovanni Battista Tiepolo - The Last Supper - WGA22295.jpg Τζανμπαττίστα Τιέπολο Μυστικός Δείπνος 1745-1750
Assumption of Mary, Piazzetta (Louvre INV20022) 02.jpg Τζοβάννι Μπαττίστα Πιατσέττα Η Ανάληψη της Παρθένου 1735
Francesco Guardi - Carnival Thursday on the Piazzetta - WGA10852.jpg Φραντσέσκο Γκουάρντι Η τελετή του Corpus Cristi στην Piazzetta 1782


Ισπανική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Martorell - Sant JordiLouvre.jpg Μπερνάρντο Μαρτορέλ Η μαστίγωση του Αγίου Γεωργίου περ.1435
El Greco - Le Christ en croix adoré par deux donateurs 02.jpg Ελ Γκρέκο Ο Χριστός στον Σταυρό με δύο δωρητές προσευχόμενους 1585-1590
Francisco de Herrera (I) - St Basil Dictating His Doctrine - WGA11378.jpg Φρανθίσκο ντε Ερρέρα ο Πρεσβύτερος Ο Άγιος Βασίλειος υπαγορεύει τον κανονισμό του 1654
Carreno-de-miranda Orden de los Trinitarios.jpg Χουάν ντε Μιράντα Η ίδρυση του Τάγματος της Αγίας Τριάδας 1666
Francisco de Zurbarán 035.jpg Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Αγία Απολλωνία περ.1636
José de Ribera 017.jpg Χοσέ Ριμπέρα Αγόρι με στρεβλά πόδια 1642
José de Ribera - Adoration of the Shepherds - Louvre.jpg Χοσέ Ριμπέρα Η προσκύνηση των ποιμένων 1650
Bartolomé Esteban Murillo - The Young Beggar.JPG Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Μικρός ζητιάνος 1650
Diego Velázquez 029.jpg Ντιέγο Βελάθκεθ Ινφάντα Μαργαρίτα περ.1665
Luis Melendez, Still Life with Figs, Musee du Louvre.jpg Λούις Μελέντεθ Νεκρή φύση με σύκα περ.1770
Francisco de Goya y Lucientes - Mariana Waldstein, Ninth Marquesa de Santa Cruz - WGA10015.jpg Φρανθίσκο Γκόγια Mariana Waldstein μαρκησία de Santa Cruz 1792
Marchioness of la Solana, Francisco de Goya.jpg Φρανθίσκο Γκόγια Η κόμισσα ντελ Κάρπιο 1794-95

Γαλλική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Jean Malouel 001.jpg Ζαν Μαλουέλ Μεγάλη κυκλική Πιετά 1400-1410
Jean Fouquet 008.jpg Ζαν Φουκέ Κάρολος Ζ’ της Γαλλίας περ.1463
Enguerrand Quarton, La Pietà de Villeneuve-lès-Avignon (c. 1455).jpg Ενγκεράντ Καρτόν Η Πιετά της Βιλνέβ-λεζ-Αβινιόν περ.1455
Jean Fouquet - Portrait of Guillaume Jouvenel des Ursins - Louvre.jpg Ζαν Φουκέ Γκιγιόμ ντε Ζουβενέλ, καγκελάριος της Γαλλίας περ.1460
FrancoisIFrance.jpg Ζαν Κλουέ Φραγκίσκος Α΄της Γαλλίας περ.1530
Diana the Huntress - School of Fontainebleau, attributed to Luca Penni.jpg ζωγράφος της Σχολής του Φονταινεμπλώ Άρτεμις κυνηγέτις 1550
Gabrielle d'Estrées et une de ses sœurs, Inconnu, 1594.jpg ζωγράφος της Σχολής του Φονταινεμπλώ Η Gabrielle d'Estrées και η αδελφή της δούκισσα de Villars 1594 υπαινιγμός της εγκυμοσύνης της Gabrielle,
ερωμένης του Ερρίκου Δ
Antoine Caron 001.jpg Αντουάν Καρόν Ο Αύγουστος και η Σίβυλλα Τιμπουρτίνα 1575-1580
Valentin de Boulogne, Fortune Teller 01.jpg Βαλεντίν ντε Μπουλόν Η μάντισσα περ.1628
Nicolas Poussin, Eco e Narciso (ca. 1629-1630), Museo del Louvre, Parigi..jpg Νικολά Πουσσέν Ηχώ και Νάρκισσος 1625-1630
Poussin Inspiration of the poet Louvre.jpg Νικολά Πουσσέν Η έμπνευση του ποιητή περ.1630
Nicolas Poussin - Et in Arcadia ego (deuxième version).jpg Νικολά Πουσσέν Οι βοσκοί της Αρκαδίας (Et in Arcadia ego) 1638-1640
Nicolas Poussin 078.jpg Νικολά Πουσσέν Αυτοπροσωπογραφία 1650
Poussin, Nicolas - L'Hiver ou Le Déluge - 1660-1664.jpg Νικολά Πουσσέν Χειμώνας ή Ο Κατακλυσμός 1660-1664
Vouet temple louvre.jpg Σιμόν Βουέ Υπαπαντή 1640-41
Campo Vaccino, Claudio de Lorena, 1636.jpg Κλωντ Λορραίν Το Campo Vaccino στην Ρώμη περ.1636
Κλωντ Λορραίν Η αποβίβαση της Κλεοπάτρας στην Ταρσό 1642-43
Saint Joseph charpentier (La Tour).jpg Ζωρζ ντε λα Τουρ Ο Χριστός και ο Ιωσήφ στο ξυλουργείο περ.1642
Ulysse remet Chryséis à son père by Gelée Louvre INV4718 n01.jpg Κλωντ Λορραίν Ο Οδυσσέας επιστρέφει την Χρυσηίδα στον πατέρα της περ.1644
Georges de La Tour 025.jpg Ζωρζ ντε λα Τουρ Ο χαρτοκλέφτης περ.1625
Le Nain Brothers - Peasant Family - WGA12580.jpg Λουί Λε Ναιν Οικογένεια χωρικών περ.1642
Cardinal de Richelieu.jpg Φιλίπ ντε Σαμπαίν Ο καρδινάλιος Ρισελιέ περ.1639
Philippe de Champaigne 003.jpg Φιλίπ ντε Σαμπαίν Προσωπογραφία του Αρνώ ντ’ Αντιγύ περ.1650
Louis XIV of France.jpg Υασίντ Ριγκώ Λουδοβίκος ΙΔ’ 1701
Jean-Antoine Watteau - Pierrot, dit autrefois Gilles.jpg Αντουάν Βαττώ Πιερότος (Giles) 1718-19
L'Embarquement pour Cythere, by Antoine Watteau, from C2RMF retouched.jpg Αντουάν Βαττώ Επιβίβαση για τα Κύθηρα 1717
Jean-Antoine Watteau - L'indifférent.jpg Αντουάν Βαττώ Ο Αδιάφορος
Jean-Baptiste Siméon Chardin 007.jpg Σιμεόν Σαρντέν Νεκρή φύση με σελάχι 1725-26
Jean-Baptiste Siméon Chardin 006.jpg Σιμεόν Σαρντέν Το παιδί με τη σβούρα 1735
Chardin, la brioche, 1763.JPG Σιμεόν Σαρντέν Le brioche 1763
Jean-Baptiste Siméon Chardin 008.jpg Σιμεόν Σαρντέν Νεκρή φύση 1760
Boucher Diane sortant du bain Louvre 2712.jpg Φρανσουά Μπουσέ Το λουτρό της Άρτεμης 1742
Pompadour6.jpg Μωρίς Κεντέν ντε λα Τουρ Μαντάμ Πομπαντούρ 1751-55
Jean-Honoré Fragonard 009.jpg Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ Le verrou (Ο σύρτης) 1777
Jean-Baptiste Greuze 001.jpg Ζαν Μπατίστ Γκρεζ Η σπασμένη στάμνα 1785
Elisabeth Vigée-Lebrun - Self-Portrait with Her Daughter, Julie - WGA25082.jpg Ελιζαμπέτ Βιζέ Λεμπρέν Αυτοπροσωπογραφία με την κόρη της 1786
Gerard FrancoisPascalSimon-Cupid Psyche end.jpg Φρανσουά Ζεράρ Έρως και Ψυχή 1798
Pierre-Paul Prud'hon 001.jpg Πιέρ-Πωλ Πρυντ’ον Η Ιωσηφίνα στο πάρκο της Μαλμαιζόν 1805
Jean Auguste Dominique Ingres - Mademoiselle Caroline Rivière - WGA11837.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Καρολίν Ριβιέρ 1804-1805
Ingres valpincon.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ La Grande Baigneuse (Η λουομένη του Βαλπενσόν) 1808
Ingre, Grande Odalisque.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Η μεγάλη οδαλίσκη 1814
Jean Auguste Dominique Ingres, Apotheosis of Homer, 1827.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Η αποθέωση του Ομήρου 1827
IngresOdipusAndSphinx.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Οιδίπους και Σφίγξ
Jean Auguste Dominique Ingres - Roger Freeing Angelica - WGA11842.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Ο Ρογήρος λυτρώνει την Αγγελική
Ingres cherubini.JPG Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Λουίτζι Κερουμπίνι
Le Bain Turc, by Jean Auguste Dominique Ingres, from C2RMF retouched.jpg Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ Το τούρκικο λουτρό 1862
David-Belisaire Louvre 1784.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Ο Βελισσάριος ζητιάνος
Jacques-Louis David - Oath of the Horatii - Google Art Project.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Ο όρκος των Ορατίων 1784
David. Madame Récamier.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Μαντάμ Ρεκαμιέ 1800
Jacques-Louis David, The Coronation of Napoleon edit.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Η στέψη του Ναπολέοντα 1806-1807
The Intervention of the Sabine Women.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Η αρπαγή των Σαβίνων
David-Andromache Mourning Over Body of Hector.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Ο θρήνος της Ανδρομάχης για τον Έκτορα
Jacques-Louis David 004 Thermopylae.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες
David Brutus.jpg Ζακ-Λουί Νταβίντ Οι ραβδούχοι φέρνουν στον Βρούτο τα σώματα των γιων του
Anne-Louis Girodet De Roucy-Trioson - The Sleep of Endymion - WGA09515.jpg Ζιροντέ–Τριοζόν Ο ύπνος του Ενδυμίωνος
Antoine-Jean Gros - Bonaparte visitant les pestiférés de Jaffa.jpg Αντουάν-Ζαν Γκρο Ο Ναπολέων με τους πανωλόπληκτους της Γιάφα 1804
JEAN LOUIS THÉODORE GÉRICAULT - La Balsa de la Medusa (Museo del Louvre, 1818-19).jpg Τεοντόρ Ζερικώ Η σχεδία της «Μέδουσας» 1819
GericaultHorseman.jpg Τεοντόρ Ζερικώ Αξιωματικός της αυτοκρατορικής φρουράς
Eugène Delacroix - La liberté guidant le peuple.jpg Ευγένιος Ντελακρουά Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό 1830
Eugène Delacroix - La Mort de Sardanapale.jpg Ευγένιος Ντελακρουά Ο θάνατος του Σαρδανάπαλου 1827-28
Eugène Delacroix - Le Massacre de Scio.jpg Ευγένιος Ντελακρουά Η σφαγή της Χίου 1824 έργο που συνέβαλε αποφασιστικά στην
διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης
υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης.
Chassériau Esther 1841.jpg Τεοντόρ Σασσεριώ Η τουαλέτα της Εσθήρ 1841
Jean-Baptiste-Camille Corot 006.jpg Καμίλ Κορό Η γέφυρα του Νάρνι 1826
Jean-Baptiste-Camille Corot - The Bridge at Mantes - WGA5296.jpg Καμίλ Κορό Η γέφυρα στη Μαντ 1868-70
Camille Corot - Woman with a Pearl.jpg Καμίλ Κορό Γυναίκα με μαργαριτάρι 1868-70
Jean-Baptiste-Camille Corot - Haydée, Young Woman in Greek Dress - WGA5300.jpg Καμίλ Κορό Κοπέλλα με ελληνική ενδυμασία
Chênes Apremont by Rousseau Louvre RF1447 n1.jpg Τεοντόρ Ρουσσώ Οι βελανιδιές του Apremont 1850-52

Φλαμανδική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Η Φλαμανδική, Ολλανδική και Γερμανική ζωγραφική αριθμούν περίπου 1.200 πίνακες)

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Eyck madonna rolin.jpg Γιαν βαν Άικ Η Παρθένος του καγκελαρίου Ρολέν περ.1434
Rogier van der Weyden - The Annunciation - WGA25591.jpg Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Ευαγγελισμός 1450
Weyden Braque Family Triptych.jpg Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Τρίπτυχο της οικογένειας Μπρακ περ.1452
Hans Memling - Triptych of the Resurrection - WGA14986.jpg Χανς Μέμλινγκ Τρίπτυχο της Ανάστασης περ.1490
Juan de Flandes 007.jpg Χουάν ντε Φλαντς Ο Χριστός και η Σαμαρείτις 1496-1504
Lucas van Leyden - Kartenlegerin - 1200 dpi.jpg Λούκας φαν Λέιντεν Η χαρτορρίχτρα 1508-1510
Gerard David - The Marriage at Cana - WGA6020.jpg Γκέραρντ Ντάβιντ Ο εν Κανά γάμος 1500-1505
Das Narrenschiff.jpg Ιερώνυμος Μπος Το πλοίο των τρελών 1500 ;
Diptyque de Jean Carondelet.jpg Γιαν Γκόσσαερτ (Μαμπούζε) Δίπτυχο Καροντελέτ 1517
Quentin Massys 001.jpg Κουέντιν Μασσάις Ο αργυραμοιβός και η σύζυγός του 1514
Joachim Patinir - St Jerome in the Desert - WGA17100.jpg Γιοάχιμ Πατινίρ Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο
Pieter Bruegel the Elder - The Cripples.JPG Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Οι ζητιάνοι 1568
Peter Paul Rubens 035.jpg Ρούμπενς Η αποβίβαση της Μαρίας των Μεδίκων στην Μασσαλία 1622-25 όλα τα έργα του Κύκλου της Μαρίας των Μεδίκων του Λούβρου
στο λήμμα Κατάλογος έργων του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς
Peter Paul Rubens 014.jpg Ρούμπενς Χωριάτικο πανηγύρι περ.1635
Peter Paul Rubens - Helena Fourment with her Children, Clara, Johanna and Frans - WGA20389.jpg Ρούμπενς Η Ελέν Φουρμάν και τα παιδιά της περ.1636
Four Evangelists Jordaens Louvre Inv1404.jpg Γιάκομπ Γιόρντενς Οι τέσσερις Ευαγγελιστές περ.1620
Anthonis van Dyck 044.jpg Άντονι βαν Ντάικ Ο Κάρολος Α’ στο κυνήγι 1635-38
Michael sweerts, giovane e procuratrice, 1658-59 ca.jpg Μίχιελ Σβέιρτς Ο νεαρός άντρας και η μαστροπός 1658-59

Ολλανδική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Cardinal Granvelle's Dwarf.jpg Αντόνις Μορ Ο νάνος του καρδιναλίου Γκρανβέλ περ.1560
Cornelis van Haarlem - Doopsel van Christus.jpg Κορνέλις φαν Χάαρλεμ Η Βάπτιση 1588
Jan van Goyen 012.jpg Γιαν φαν Χόγιεν Ποτάμιο τοπίο με μύλο και ερειπωμένο κάστρο 1644
Frans Hals - Zigeunermeisje.jpg Φρανς Χαλς Η τσιγγάνα 1626
Rembrandt - Holy Family - WGA19116.jpg Ρέμπραντ Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Άννα 1640
Rembrandt, Auto-portrait, 1660.jpg Ρέμπραντ Αυτοπροσωπογραφία μπροστά στο καβαλέτο 1660
Rembrandt De aartsengel verlaat Tobias en zijn gezin. 1637.jpg Ρέμπραντ Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ εγκαταλείπει τον Τωβία 1637
Rembrandt Harmensz. van Rijn 023.jpg Ρέμπραντ Το δείπνο στους Εμμαούς 1648
Rembrandt - Evangelist Matthew and the Angel - WGA19119.jpg Ρέμπραντ Ο Έυαγγελιστής Ματθαίος και ο Άγγελος 1661
Rembrandt Harmensz. van Rijn 016.jpg Ρέμπραντ Η Βηρσαβεέ με το γράμμα του Δαβίδ 1654
Rembrandt Harmensz. van Rijn 053.jpg Ρέμπραντ Το σφαγμένο βόδι 1655
Cuyp Landscape near Rhenen.jpg Έλμπερτ Κόυπ Τοπίο κοντά στην Ρένεν 1650-55
Hooch, Woman Drinking with Soldiers.jpg Πίτερ ντε Χόοχ Στρατιώτες και κοπέλα που πίνουν 1658
Jacob Isaacksz. van Ruisdael - The Breakwater - WGA20503.jpg Γιάκομπ φαν Ράουσντελ Ο κυματοθραύστης
Johannes Vermeer - The lacemaker (c.1669-1671).jpg Γιοχάνες Βερμέερ Η δαντελού 1670-71
Johannes Vermeer - The Astronomer - WGA24685.jpg Γιοχάνες Βερμέερ Ο αστρονόμος 1668

Γερμανική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Albrecht-self.jpg Άλμπρεχτ Ντύρερ Αυτοπροσωπογραφία με αγκάθι 1493
Hans Baldung - Ritter, Tod und Mädchen.jpeg Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Ο ιππότης, το κορίτσι και ο Θάνατος περ.1505
Hans Holbein d. J. - Erasmus - Louvre.jpg Χανς Χολμπάιν ο νεότερος Ο Έρασμος γράφων 1523
Hans Holbein d. J. - Portrait of Nikolaus Kratzer - WGA11530.jpg Χανς Χολμπάιν ο νεότερος Νίκολας Κράτσερ 1528
Georg Flegel - Still-Life with Fish - WGA7922.jpg Γκέοργκ Φλέγκελ Νεκρή φύση με ψάρια και κανάτα με κρασί 1637


Αγγλική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
"Francis George Hare enfant, dit Master Hare", Sir Joshua Reynolds, vers 1788-1789. (21114411353).jpg Τζόσουα Ρέυνολντς Ο νεαρός κύριος Χέιρ 1788-89
Thomas Lawrence - Portrait of the Children of Ayscoghe Boucherett - WGA12514.jpg Τόμας Λώρενς Τα τέκνα του Ayscoghe Boucherett 1799-1800
John Constable - View of Salisbury - WGA5199.jpg Τζων Κόνσταμπλ Άποψη του Σώλσμπερυ 1820
Turner-Confluent-de-la-Severn-et-de-la-Wye-Louvre.jpg Ουίλλιαμ Τέρνερ Η συμβολή του Severn και του Wye 1845
Johann Heinrich Füssli - Lady Macbeth - WGA8334.jpg Γιόχαν Χάινριχ Φύσσλι (Χένρυ Φούζελι) Η λαίδη Μάκβεθ υπνοβατεί


Γλυπτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Jacopo della quercia, madonna col bambino da collez. acrdinale giordani, 1410 ca..JPG Γιάκοπο ντελλα Κουέρτσια Παρθένος και Βρέφος
Madonna piot, louvre.jpg Ντονατέλλο Παρθένος και Βρέφος
Donatello, madonna col bambino.JPG Ντονατέλλο Madonna di Villa Vettori
Pisanello, Medaglia di Cecilia Gonzaga, 2011.JPG Πιζανέλλο Τσετσίλια Γκοντζάγκα μετάλλιο
Jean Fouquet.png Ζαν Φουκέ Αυτοπροσωπογραφία σμαλτωμένος χαλκός
Louvre Grab.JPG Αντουάν λε Μουατυριέ Επιτάφιο μνημείο του Φιλίπ Ποτ
Saint Georges dragon louvre Michel Colombe.jpg Μισέλ Κολόμπ Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος
Mino da fiesole, madonna col bambino.JPG Μίνο ντα Φιέζολε Παρθένος και Βρέφος
Mino da fiesole, diotisalvi neroni, 1464. 02.JPG Μίνο ντα Φιέζολε Προτομή του Ντιετισάλβι Νερόνι
Princess Laurana Louvre MR2597.jpg Φραντσέσκο Λαουράνα Προτομή μιας πριγκίπισσας
Virgin Child Cherubim Della Robbia.jpg Αντρέα ντελλα Ρόμπια Παρθένος και Βρέφος με χερουβείμ
Benedetto da maiano, filippo strozzi (1429-1491).JPG Μπενεντέττο ντα Μαϊάνο Προτομή του Φιλίππο Στρότσι
Nymphe de Fontainebleau.jpg Μπενβενούτο Τσελίνι Η νύμφη του Φονταινεμπλώ
'Rebellious Slave' Michelangelo JBU51.jpg Μιχαήλ Άγγελος Εξεγερμένος σκλάβος
'Dying Slave' Michelangelo JBU001.jpg Μιχαήλ Άγγελος Σκλάβος που πεθαίνει
Jacopo sansovino, madonna col bambino in cartapesta, xvi sec.JPG Γιάκοπο Σανσοβίνο Παρθένος και Βρέφος
Caryatids in Paris-Louvre.jpg Ζαν Γκουζόν Καρυάτιδες 1550
P3140183 Paris Louvre Goujon Nymphe et un petit génie sur un cheval marin reduct.JPG Ζαν Γκουζόν Νύμφη και ερωτιδέας πάνω σε θαλάσσιο ίππο
Goujon1.jpg Ζαν Γκουζόν Θαλάσσιες θεότητες
Resurrection Pilon Louvre MR1592.jpg Ζερμαίν Πιλόν Αναστημένος Χριστός 1592
Monument du coeur d'Henri II.jpg Ζερμαίν Πιλόν Οι τρείς Χάριτες στο επιτάφιο μνημείο που περιέχει την καρδιά του Ερρίκου Β΄
Tombeau Valentine Balbiani details Pilon LP397 MR1643.png Ζερμαίν Πιλόν Ο τάφος της Βαλεντίνας Μπαλμπιάνι
Lens - Inauguration du Louvre-Lens le 4 décembre 2012, la Galerie du Temps, n° 140.JPG Τζαμπολόνια Νέσσος και Δηιάνειρα
Giambologna, mercurio.JPG Τζαμπολόνια Ερμής
Adriaen de vries, marcurio che solleva psiche, xvi sec. 02.JPG Άντριεν ντε Βρις Ερμής και Ψυχή
Bust of Cardinal Richilieu by Bernini.jpg Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι Ο καρδινάλιος Ρισελιέ
Louvre statue DSC00917.jpg Πιερ Πωλ Πυζέ Ο Μίλων Κροτωνιάτης κατασπαράσσεται από το λιοντάρι
Hercule gaulois Puget Louvre N15345.jpg Πιερ Πωλ Πυζέ Ηρακλής Γαλάτης
Perseus Andromeda Puget Louvre MR2076.jpg Πιερ Πωλ Πυζέ Περσέας και Ανδρομέδα
Puget - Diogenes Alexander Louvre.jpg Πιερ Πωλ Πυζέ Αλέξανδρος και Διογένης
Louis XIV statue equestre.JPG Φρανσουά Ζιραρντόν Λουδοβίκος ΙΔ΄
Socle PlaceDesVictoires2.jpg Ντεζαρντέν (Μάρτιν φαν ντερ Μπόγκερτ) Τέσσερα έθνη αλυσσοδεμένα από τον Βασιλιά Ήλιο
Mignard Desjardins Louvre MR2483.jpg Ντεζαρντέν (Μάρτιν φαν ντερ Μπόγκερτ) Προτομή του Πιερ Μινιάρ
Vénus accroupie louvre lens 02 (cropped).jpg Αντουάν Κουαζεβό Καθισμένη Αφροδίτη
Renommée chevauchant Pegase Coysevox Louvre MR1824.jpg Αντουάν Κουαζεβό Η Φήμη πάνω στον Πήγασο εννοείται η φήμη του Βασιλιά Ήλιου
GD-FR-Paris-Louvre-Sculptures014.JPG Αντουάν Κουαζεβό Ο βοσκός με την φλογέρα
Lens - Inauguration du Louvre-Lens le 4 décembre 2012, la Galerie du Temps, n° 170.JPG Αντουάν Κουαζεβό Προτομή του Σαρλ Λε Μπρεν
Marly horse Louvre MR1802.jpg Γκιγιώμ Κουστού ο Πρεσβύτερος Τα άλογα του Μαρλύ
Louvre amour arc mr1761.jpg Εντμέ Μπουσαρντόν Έρωτας λαξεύει τόξο από το ρόπαλο του Ηρακλή
Mercury Pigalle Louvre RF3023.jpg Ζαν-Μπατίστ Πιγκάλ Ο Ερμής φορά τα φτερωτά του πέδιλα
PigalleFillette.jpg Ζαν-Μπατίστ Πιγκάλ Κοριτσάκι με πουλί και μήλο
Pigalle - L'Enfant à la cage 01.jpg Ζαν-Μπατίστ Πιγκάλ Το παιδί με το κλουβί
Voltaire nu 2.jpg Ζαν-Μπατίστ Πιγκάλ Ο Βολταίρος γυμνός
Falconet - Milon de Crotone 01.jpg Ετιέν Φαλκονέ Ο Μίλων Κροτωνιάτης κατασπαράσσεται από το λιοντάρι
Falconet-amourmenaçant.jpg Ετιέν Φαλκονέ Έρως απειλών
Lens - Inauguration du Louvre-Lens le 4 décembre 2012, la Galerie du Temps, n° 177.JPG Ετιέν Φαλκονέ Λουομένη
Mercury Pajou Louvre RF1624.jpg Ωγκυστέν Παζού Ερμής
Pascal Pajou Louvre RF2981.jpg Ωγκυστέν Παζού Μπλαιζ Πασκάλ
Buste de Voltaire.jpg Ζαν-Αντουάν Ουντόν Προτομή του Βολταίρου
Lens - Inauguration du Louvre-Lens le 4 décembre 2012, la Galerie du Temps, n° 184.JPG Ζαν-Αντουάν Ουντόν Προτομή του Ντιντερό
Houdon-diana.jpg Ζαν-Αντουάν Ουντόν Άρτεμις κυνηγέτις
Amor-Psyche-Canova-JBU01.JPG Αντόνιο Κανόβα Έρως και Ψυχή
Jeanne d'Arc Rude Louvre RF2974.jpg Φρανσουά Ρυντ Η Ζαν ντ’ Αρκ ακούει τις φωνές
Petit pecheur napolitain - F. Rude.jpg Φρανσουά Ρυντ Μικρός Ναπολιτάνος ψαράς παίζει με χελώνα
Marcus Porcius Cato.jpg Φρανσουά Ρυντ Ο Κάτων ο Νεώτερος διαβάζει τον "Φαίδωνα" λίγο πριν αυτοκτονήσει
Rude-mercury.jpg Φρανσουά Ρυντ Ο Ερμής λύνει τα φτερωτά του πέδιλα
Philopoemen David Angers Louvre LP1556.jpg Πιερ-Ζαν Νταβίντ ντ' Ανζέ Ο Φιλοποίμην πληγωμένος
Barye - Thésée Minotaure.png Αντουάν-Λουί Μπαριέ Θησέας και Μινώταυρος
Antoine Barye Lion écrasant un serpent 06910.JPG Αντουάν-Λουί Μπαριέ Λιοντάρι επιτίθεται σε φίδι