Κατάλογος έργων του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή η σελίδα είναι ένας κατάλογος των σωζομένων έργων ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Σε γενικές γραμμές ακολουθεί τον κατάλογο της Μιλένα Μανιάνο (βλ. βιβλιογραφία). Δεν περιλαμβάνονται τα σχέδια σε χαρτί, με εξαίρεση την "Αγία Άννα, Παναγία και Βρέφος" της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και της Προσωπογραφίας της Ισαβέλλας ντ' Έστε.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις σε εκατ. Τεχνική Υπόβαθρο Κράτος Πόλη Χώρος Αυθεντικότητα και παρατηρήσεις
Lorenzo di Credi - Madonna Dreyfus.jpg Μαντόννα Ντρέυφους περ. 1469 15,7x12,8 λάδι ξύλο Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ουάσινγκτον Εθνική Πινακοθήκη αβέβαιη
Leonardo da Vinci - Annunciazione - Google Art Project.jpg Ευαγγελισμός 1472-1475 98x217 λάδι και τέμπερα ξύλο Flag of Italy.svg Ιταλία Φλωρεντία Ουφίτσι Απουσία τεκμηρίωσης
Madonna z goździkiem, Leonardo da Vinci.jpg Η Παναγία με το γαρύφαλλο περ. 1473 62x47,5 λάδι ξύλο Γερμανία Γερμανία Μόναχο Παλαιά Πινακοθήκη Ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci - Ginevra de' Benci - Google Art Project.jpg Προσωπογραφία της Τζινέβρα ντε Μπέντσι περ. 1474 38,8x36,7 λάδι και τέμπερα ξύλο Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ουάσινγκτον Εθνική Πινακοθήκη Σχεδόν ομόφωνα δεκτή
Verrocchio e leonardo, battesimo di cristo 01.jpg Η Βάπτιση 1475-1478 177×151 λάδι και τέμπερα ξύλο Flag of Italy.svg Ιταλία Φλωρεντία Ουφίτσι Έργο σε συνεργασία με τον Βερρόκκιο και άλλους. Σχεδόν ομόφωνα δεκτή αυθεντικότητα για τον άγγελο αριστερά και το τοπίο.
L'Annonciation, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg Ευαγγελισμός 598 1478-1480 16x60 τέμπερα ξύλο Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Αβέβαιη
Leonardo da Vinci 026.jpg Μαντόννα Μπενουά 1478-1482 48x31 λάδι ξύλο, μεταφερμένο σε μουσαμά Flag of Russia.svg Ρωσία Αγία Πετρούπολη Ερμιτάζ Ομόφωνα δεκτή
Leonardo, san girolamo.jpg Άγιος Ιερώνυμος 1480 circa 103x75 λάδι ξύλο Βατικανό Βατικανό Ρώμη Βατικανή Πινακοθήκη Ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci - Adorazione dei Magi - Google Art Project.jpg Η Προσκύνηση των Μάγων 1481-1482 246x243 λάδι ξύλο Flag of Italy.svg Ιταλία Φλωρεντία Ουφίτσι Ομόφωνα δεκτή, τεκμηριωμένη
Leonardo Da Vinci - Vergine delle Rocce (Louvre).jpg Η Παρθένος των Βράχων (πρώτη εκδοχή) 1483-1486 199x122 λάδι ξύλο, μεταφερμένο σε μουσαμά Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Ομόφωνα δεκτή, τεκμηριωμένη
Leonardo da Vinci - Portrait of a Musician.jpg Προσωπογραφία μουσικού 1485 circa 44,7x32 λάδι ξύλο Flag of Italy.svg Ιταλία Μιλάνο Αμβροσιανή Πινακοθήκη Σχεδόν ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci - Lady with an Ermine.jpg Η Κυρία με την Ερμίνα 1488-1490 54,8x40,3 λάδι ξύλο Flag of Poland.svg Πολωνία Κρακοβία Μουσείο Czartoryski
Leonardo da Vinci (attrib)- la Belle Ferroniere.jpg La Belle Ferronnière 1490-1495 circa 63x45 λάδι ξύλο Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci attributed - Madonna Litta.jpg Madonna Litta 1490 circa 42x33 tempera ξύλο Flag of Russia.svg Ρωσία Αγία Πετρούπολη Ερμιτάζ Επί μακρόν αβέβαιη, πρόσφατα επιβεβαιωμένη
Leonardo da Vinci Virgin of the Rocks (National Gallery London).jpg Η Παρθένος των Βράχων (δεύτερη εκδοχή) 1494-1508 189,5x120 λάδι ξύλο Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Εθνική Πινακοθήκη Αβέβαιη η έκταση συμμετοχής συνεργατών
Leonardo da Vinci (1452-1519) - The Last Supper (1495-1498).jpg Ο Μυστικός Δείπνος 1494-1498 460x880 λάδι αμμοκονίαμα Flag of Italy.svg Ιταλία Μιλάνο τραπεζαρία της μονής της Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε Ομόφωνα δεκτή
Profile of a Young Fiancee - da Vinci.jpg Προσωπογραφία μιας Σφόρτσα (''Η ωραία πριγκίπισσα'') περ. 1495 33x23 γύψος και μελάνη περγαμηνή κολλημένη σε ξύλο Καναδάς Καναδάς ? ? ιδιωτική συλλογή Αβέβαιη, αλλά υποστηριζόμενη από πρόσφατες μελέτες
Leonardo da vinci, Ritratti dei duchi di Milano con i figli.jpg Οι δούκες του Μιλάνου και οι γιοι τους 1497 90 εκ. ύψος τέμπερα και λάδι αμμοκονίαμα Flag of Italy.svg Ιταλία Μιλάνο τραπεζαρία της μονής της Σάντα Μαρία ντελλε Γκράτσιε Αβέβαιη λόγω αποσπασματικότητας και κακής κατάστασης
Leonardo Sala delle Asse detail.jpg Σύμπλεγμα με φρούτα, ρίζες και πετρώματα 1498 circa ? tempera αμμοκονίαμα Flag of Italy.svg Ιταλία Μιλάνο Castello Sforzesco, Sala delle Asse Σχεδόν ομόφωνα δεκτή, αλλά έργο αποσπασματικό και επιζωγραφισμένο
Leonardo da Vinci or Boltraffio (attrib) Salvator Mundi circa 1500.jpg Salvator mundi (Ο Σωτήρας του Κόσμου) περ. 1493 66x46 λάδι ξύλο ; ; ιδιωτική συλλογή Δεκτή με διαφωνίες
Da Vinci Isabella d'Este.jpg Προσωπογραφίας της Ισαβέλλας ντ' Έστε 1500 circa 63x46 gessetto nero, sanguigna e pastello giallo χαρτόνι Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Cabinet des Dessins Ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci, Madonna of the Yarnwinder, Buccleuch version.jpg Madonna dei Fusi (Η Παναγία με το αδράχτι) 1501 circa 48,3x36,9 λάδι ξύλο Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Εδιμβούργο Drumlaring Castle Αβέβαιη
Madonna of the Yarnwinder.jpg Madonna dei Fusi (Η Παναγία με το αδράχτι) 1501 circa 50,2x36,4 λάδι ξύλο, μεταφερμένο σε μουσαμά, επικολλημένο μετά σε ξύλο Flag of the United States.svg ΗΠΑ Νέα Υόρκη ιδιωτική συλλογή Αβέβαιη
Leonardo - St. Anne cartoon.jpg Αγία Άννα, Παναγία και Βρέφος 1501-1505 circa 141,5x104,6 μαύρη κιμωλία και μολύβι χαρτόνι Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Εθνική Πινακοθήκη Ομόφωνα δεκτή
Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg Τζοκόντα 1503-1514 77x53 λάδι ξύλο Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Ομόφωνα δεκτή
La Battaglia di Anghiari di Leonardo.jpg
Η Μάχη του Ανγκιάρι περ. 1503 42,8×57,7 cm εγκαυστική τοίχος Flag of Italy.svg Ιταλία Φλωρεντία Παλάτσο Βέκιο Ομόφωνα δεκτή
Lascapigliata.jpg Scapigliata (Η αναμαλλιασμένη) 1508 circa 24,7x21 ώχρα, μολύβι ξύλο Flag of Italy.svg Ιταλία Πάρμα Εθνική Πινακοθήκη Σχεδόν ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci - Saint John the Baptist C2RMF retouched.jpg Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής 1508-1513 69x57 λάδι ξύλο Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Ομόφωνα δεκτή
Leonardo da Vinci - Virgin and Child with St Anne C2RMF retouched.jpg Αγία Άννα, Παρθένος και Βρέφος με το αρνάκι 1510-1513 circa 168x130 λάδι ξύλο Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Ομόφωνα δεκτή
Bacchus (painting).jpg Βάκχος 1510-1515 177x115 λάδι ξύλο, μεταφερμένο σε μουσαμά Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι Λούβρο Αβέβαιη

Bibliografia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]