Κατάλογος έργων του Γιοχάνες Βερμέερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει κατάλογο έργων του Γιοχάνες Βερμέερ.

Σήμερα 34 πίνακες αποδίδονται αδιαμφισβήτητα στον καλλιτέχνη και για άλλους τρεις υπάρχουν αμφιβολίες.[1] Ο μικρός αριθμός πινάκων του που σώζεται, οφείλεται στις "εκκαθαρίσεις" που έγιναν όταν απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα στα τέλη του 20ου αιώνα, [2] όταν "αποχαρακτηρίστηκαν" τα πολυάριθμα πλαστά έργα που αποδίδονταν σ΄αυτόν.[3] Διάφορα έγγραφα, όπως πράξεις πλειστηριασμού, φανερώνουν ότι ο Βερμέερ ζωγράφισε και άλλα έργα (έξι τουλάχιστον) τα οποία έχουν προφανώς καταστραφεί, αποσυρθεί από την δημόσια θέα ή αποδοθεί σε άλλους ζωγράφους.[3] Η χρονολόγηση των πινάκων του Βερμέερ από τους ιστορικούς της τέχνης παρουσιάζει ελαφρές αποκλίσεις.

Εικόνα Τίτλος Έτος Τεχνική και διαστάσεις Χώρος
Johannes (Jan) Vermeer - Christ in the House of Martha and Mary - Google Art Project.jpg Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας μεταξύ 1654–56 Λάδι σε καμβά

160 × 142 cm

Εδιμβούργο, National Gallery of Scotland
Vermeer - Diana and Her Companions.jpg Η Άρτεμις και οι συντρόφισσές της μεταξύ 1653–56 Λάδι σε καμβά

98.5 × 105 cm

Χάγη, Mauritshuis
Jan Vermeer van Delft 002.jpg Η μαστροπός 1656 (υπογεγραμμένο και χρονολογημένο) Λάδι σε καμβά

143 × 130 cm

Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων
Johannes Vermeer - Girl Reading a Letter by an Open Window - Google Art Project.jpg Κοπέλλα που διαβάζει γράμμα δίπλα στο παράθυρο μεταξύ 1657–59 Λάδι σε καμβά

83 × 64.5 cm

Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων
Vermeer young women sleeping.jpg Κοπέλλα που κοιμάται στο τραπέζι μεταξύ 1956-1657 Λάδι σε καμβά

87.6 × 76.5 cm

Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο
Johannes Vermeer - Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het straatje' - Google Art Project.jpg Ο μικρός δρόμος (στο Ντελφτ) 1657–58 Λάδι σε καμβά

54.3 × 44 cm

Άμστερνταμ, Ρέικσμουζεουμ
Jan Vermeer van Delft 023.jpg Ο στρατιώτης και η χαμογελαστή κοπέλλα περίπου 1657 Λάδι σε καμβά

50.5 × 46 cm

Νέα Υόρκη, The Frick Collection
Johannes Vermeer - Het melkmeisje - Google Art Project.jpg Η Γαλατού περίπου 1658 Λάδι σε καμβά

45.5 × 41 cm

Άμστερνταμ, Ρέικσμουζεουμ
Jan Vermeer van Delft - The Glass of Wine - Google Art Project.jpg Το ποτήρι του κρασιού μεταξύ 1658–60 Λάδι σε καμβά

39.4 × 44.5 cm

Βερολίνο, Πινακοθήκη
Jan Vermeer van Delft 006.jpg Γυναίκα με δύο κυρίους περ. 1659 Λάδι σε καμβά

78 × 67.5 cm

Μπράουνσβάιγκ, Herzog Anton-Ulrich-Museum
Vermeer-view-of-delft.jpg Άποψη του Ντελφτ 1659–60 Λάδι σε καμβά

98.5 × 117.5 cm

Χάγη, Mauritshuis
Vermeer Girl Interrupted at Her Music.jpg Διακοπή της μουσικής μεταξύ 1658–61 Λάδι σε καμβά

39.4 × 44.5 cm

Νέα Υόρκη, The Frick Collection
Vermeer, Johannes - Woman reading a letter - ca. 1662-1663.jpg Γυναίκα στα μπλε που διαβάζει γράμμα μεταξύ 1663–64 Λάδι σε καμβά

46.6 × 39.1 cm

Άμστερνταμ, Ρέικσμουζεουμ
Johannes Vermeer - Lady at the Virginal with a Gentleman, 'The Music Lesson' - Google Art Project.jpg Μάθημα μουσικής 1662-65 Λάδι σε καμβά

73.3 × 64.5 cm

Λονδίνο, Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, Royal Collection
Vermeer - Woman with a Lute near a window.jpg Η λαουτίστρια μεταξύ 1662–64 Λάδι σε καμβά

51.4 × 45.7 cm

Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο
Jan Vermeer van Delft - Young Woman with a Pearl Necklace - Google Art Project.jpg Η γυναίκα με το μαργαριταρένιο κολιέ 1662–64 Λάδι σε καμβά

55 × 45 cm

Βερολίνο, Πινακοθήκη
Jan Vermeer van Delft 019.jpg Γυναίκα με κανάτα νερού 1660–62 Λάδι σε καμβά

45.7 × 40.6 cm

Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο
Woman-with-a-balance-by-Vermeer.jpg Γυναίκα με ζυγαριά 1662–64 Λάδι σε καμβά

42.5 × 38 cm

Ουάσινγκτον, National Gallery of Art
Johannes Vermeer - A Lady Writing - Google Art Project.jpg Γυναίκα που γράφει γράμμα 1665–66 Λάδι σε καμβά

45 × 40 cm

Ουάσινγκτον, National Gallery of Art
Meisje met de parel.jpg Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι περ. 1665 Λάδι σε καμβά

46.5 × 40 cm

Χάγη, Mauritshuis
Vermeer The concert.JPG Το κοντσέρτο 1665–66 Λάδι σε καμβά

72.5 × 64.7 cm

κλεμμένο τον Μάρτιο του 1990 από το Isabella Stewart Gardner Museum της Βοστώνης
Vermeer-Portrait of a Young Woman.jpg Προσωπογραφία νέας 1665–67 Λάδι σε καμβά

44.5 × 40 cm

Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο
Jan Vermeer - The Art of Painting - Google Art Project.jpg Η Τέχνη της Ζωγραφικής 1666–68 Λάδι σε καμβά

100 × 120 cm

Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Vermeer Lady Maidservant Holding Letter.jpg Κυρία και υπηρέτρια με ένα γράμμα 1667-68 Λάδι σε καμβά

90.2 × 78.7 cm

Νέα Υόρκη, The Frick Collection
Vermeer - Girl with a Red Hat.JPG Κοπέλλα με κόκκινο καπέλλο (αμφισβητούμενο)[4] μεταξύ 1665-1668 Λάδι σε πάνελ

22.8 × 18 cm

Ουάσινγκτον, National Gallery of Art
JohannesVermeer-TheAstronomer(1668).jpg Ο αστρονόμος 1668 Λάδι σε καμβά

50.8 × 46.3 cm

Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
Jan Vermeer van Delft 009.jpg Ο γεωγράφος 1668-69 Λάδι σε καμβά

53 × 46.6 cm

Φραγκφούρτη, Μουσείο Σταίντελ
Jan Vermeer van Delft 016.jpg Η δαντελού 1669-70 Λάδι σε καμβά

24.5 × 21 cm

Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
Vermeer, Johannes - The Loveletter.jpg Ερωτικό γράμμα 1669-70 Λάδι σε καμβά

44 × 38.5 cm

Άμστερνταμ, Ρέικσμουζεουμ
DublinVermeer.jpg Κυρία που γράφει γράμμα με την υπηρέτριά της 1670 Λάδι σε καμβά

71.1 × 58.4 cm

Δουβλίνο, National Gallery of Ireland
Allegory of the Catholic Faith.PNG Αλληγορία της Πίστης μεταξύ 1670–74 Λάδι σε καμβά

114.3 × 88.9 cm

Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο
Jan Vermeer van Delft 013.jpg Η κιθαρίστρια 1672 Λάδι σε καμβά

53 × 46.3 cm

Λονδίνο, Kenwood House
Jan Vermeer van Delft - Lady Standing at a Virginal - National Gallery, London.jpg Κοπέλλα δίπλα στο βιργινάλι μεταξύ 1670–75 Λάδι σε καμβά

51.7 × 45.2 cm

Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
Johannes Vermeer - Zittende Klavecimbelspeelster (1673-1675).jpg Κοπέλλα καθισμένη στο βιργινάλι μεταξύ 1670–75 Λάδι σε καμβά

51.5 × 45.5 cm

Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jonathan Janson, Essential Vermeer: complete Vermeer catalogue accessed 16 June 2010
  2. Bonafoux, 144
  3. 3,0 3,1 Jon Boone, Essential Vermeer: How many Vermeer's? (sic) accessed 22 January 2010
  4. NGA catalog entry

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]