Κατάλογος έργων του Αρκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Έλληνας κομίστας Αρκάς έχει γράφει και σχεδιάσει ένα πλήθος κόμικς. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα βασικότερα έργα του, κατά ημερομηνία κυκλοφορίας.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόκκορας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόκκορας είναι το πρώτο κόμικ του Αρκά. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Βαβέλ το 1981.[1] Αργότερα, κυκλοφόρησε και στα περιοδικά Παρά Πέντε και Μικρό Παρά Πέντε. Δημοσιευόταν μέχρι το 1987.[2] Τα βιβλία αρχικά εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Ars Longa και σήμερα εκδίδονται από τις εκδόσεις Γράμματα.

Το έργο λαμβάνει χώρα σε ένα κοτέτσι, με πρωταγωνιστή τον μισητό από όλους Κόκκορα, ο οποίος πάντα προσπαθεί να βρει κότα για να ζευγαρώσει, αλλά τελικά αποτυχαίνει, τελικά καταφεύγοντας σε φαντασιώσεις. Οι μόνοι που τον στηρίζουν είναι ένα σκουλήκι και ένα γουρούνι, αν και ενίοτε τον στηρίζει, έχει αναλάβει τον ρόλο του κόκορα στο κοτέτσι και στον οποίο οι κότες δίνουν περισσότερη προτίμηση. Επίσης, στη σειρά εμφανίζονται οι κότες, και τα κλωσοπουλάκια.

Το 2002, εκδόθηκε το επίτομο που περιλαμβάνει τα 6 πρώτα τεύχη και τις ιστορίες Υπόθεση Βιασμού, Εφιάλτες και Πολλά χρόνια πριν από το Κορίτσια μας Βιάζουνε, χρωματισμένο από τον Βαγγέλη Παπιομύτογλου.

Τεύχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σιγά τ' Αυγά!
  2. Χοντρά Κόλπα
  3. Πετάει, πετάει...
  4. Νυχτερινά επεισόδια
  5. Αδιέξοδα
  6. Συναναστροφές
  7. Κορίτσια, μας βιάζουνε

Show Business[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Show business δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Σχολαστής το 1983.[3][2] Τα βιβλία εκδίδονται από τις εκδόσεις Γράμματα. Κυκλοφόρησε και επίτομο Σόου Μπίζνες, το 2003[4].

Στον καλλιτεχνικό τόπο της σόου μπίζνες αντιπαραθέτονται δύο τμήματα: το παλιομοδίτικο ντουέτο και ο σύγχρονος θίασος. Το ντουέτο αποτελείται από τον καλλιτέχνη άστεγο Χλέμπουρα και την εξημερωμένη αρκούδα του, τον Βαγγέλη, ενώ ο θίασος αποτελείται από την Θέκλα, μια εγωίστρια γυναίκα με γένεια και τους υποβαθμισμένους υπάλληλους της: τον γόη ερπετών Κυριάκο, την Ρίτα το φίδι, τον Ασώματο (άνθρωπος χωρίς σώμα που μετακινείται με ένα κοντάρι σκούπας με ροδάκια), τον θαυματοποιό Γαβρίλη και -μόνο στο τελευταίο τεύχος- τους Σιαμαίους αδερφούς Χατζηπατάτα.

Τεύχη

  1. Έλα στο Καμαρίνι Μου
  2. Πάμε Πρόβα
  3. Το Μεγάλο Φινάλε

Ξυπνάς μέσα μου το ζώο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ξυπνάς μέσα μου το ζώο, δημοσιεύτηκε το 1985. Η πλοκή εστιάζει στην σεξουαλική ζωή διαφόρων ζώων και δεν έχει συγκεκριμένους πρωταγωνιστές. Κυκλοφόρησαν 2 τεύχη (3 μαζί με το επίτομο).

  1. Παιχνίδια για δύο
  2. Τρελοί συνδιασμοί

Κυκλοφόρησε και Αγγλική μετάφραση με τίτλο "You Bring Out the Animal in me", καθώς και Ιταλική με τίτλο "Tira fuori l'animale che è in te!"[5][6] Ήταν η πρώτη σειρά του Αρκά που ήταν εξ' αρχής έγχρωμη.[7]

Ισοβίτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ισοβίτης δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα Η Πρώτη το 1988 και συνέχισε να δημοσιεύεται μέχρι το 1990.[2] Έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά με μαριονέτες στην ελληνική τηλεόραση.[8] Η σειρά περιγράφει τα γεγονότα σε μια φυλακή με βασικό χαρακτήρα έναν κατάδικο σε 622 χρόνια από δικαστική πλάνη. Τα βιβλία αρχικά εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Ars Longa και Λιβάνη και σήμερα εκδίδονται από τις εκδόσεις Γράμματα. Κυκλοφόρησε και επίτομο.

Η πλοκή εστιάζει σε έναν κρατούμενο καταδικασμένο σε 622 χρόνια και έγκλειστο σε μια ελληνική φυλακή, όπου οι νόμοι της Χούντας εξακολουθούν να ισχύουν. Ο Ισοβίτης και οι υπόλοιποι κρατούμενοι στηρίζονται σε ένα ποντίκι που ζει στις φυλακές, τον αλαζόνα Μοντεχρήστο και μπαίνουν εξ αιτίας αυτού σε περιπέτειες.[8][9]

Τεύχη

  1. Κακές παρέες
  2. Ένα ποντίκι στη σούπα μου
  3. Γιατρέ, έχω ένα βάρος
  4. Ο θεός αγαπάει τον κλέφτη

Η σειρά έχει κυκλοφορήσει και στα Αγγλικά, ως "The Lifer", [10] και στα Ιταλικά ως "Montecristo"[11]

Χαμηλές Πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Χαμηλές Πτήσεις δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας το 1991. Εκδίδονται από τις εκδόσεις Γράμματα, ενώ κυκλοφόρησε και επίτομο.

Η ιστορία εστιάζει σε ένα αρσενικό σπουργίτι και τον γιο του, που ζουν ολομόναχοι σε μία τσιμεντούπολη, αφού η μητέρα του σπουργιτιού τους εγκατέλειψε για ένα χελιδόνι και έφυγε μαζί του στην Αφρική. Ο πατέρας προσπαθεί να ξαναφτιάξει την ζωή του και να μεγαλώσει μόνος το παιδί του, αλλά του είναι δύσκολο γιατί ο γιος του δεν τον συμπαθεί καθόλου. Η ζωή τους τελικά γίνεται μίζερη και μπλέκουν συνεχώς σε περιπέτειες και κωμικές καταστάσεις. Η σειρά έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά με τίτλο "Flying Starts" και στα ιταλικά με τίτλο "Voli radenti".

Τεύχη

  1. Μπαμπά πετάω!
  2. Σπουργίτι είσαι και φαίνεσαι
  3. Τίμα τον πατέρα σου
  4. Κάνε πουλί να δεις καλό
  5. Αν πετάξει το πουλί
  6. Με τον κηδεμόνα σου
  7. Το έξυπνο πουλί

Καστράτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστράτο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μετρό το 1995.[3]

Ο Καστράτο, ένας ευνουχισμένος και διανοούμενος γάτος και η Λουκρητία, μια φιλήδονη γάτα συγκατοικούν αναγκαστικά στο σπίτι μιας χήρας συνταγματάρχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και οι δύο έχουν τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, ενώ η Λουκρητία προσπαθεί μάταια να ζευγαρώσει με κάποιο αρσενικό, ενώ η συνύπαρξή της με τον Καστράτο (στον οποίο έχει γίνει επέμβαση στείρωσης) είναι ιδιαίτερα προβληματική καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.[2] Κυκλοφόρησε και επίτομο. Η σειρά έχει μεταφραστεί με τον ίδιο τίτλο (Kastrato) σε γερμανικά και ιταλικά.

Τεύχη

  1. Απρέπειες
  2. Όσο πατάει η γάτα
  3. Εκτός ελέγχου
  4. Περί ορέξεως
  5. Γάτα είναι και γυρίζει
  6. Παρενοχλήσεις
  7. Η πιο σκύλα γάτα

Η Ζωή Μετά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Η Ζωή Μετά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας το 1999.[3] Η ιστορία εστιάζει σε ένα νέο άνθρωπο ο οποίος πεθαίνει από έμφραγμα στη δουλειά του και μεταφέρεται στον Παράδεισο. Γνωρίζει τον Άγγελο που τον στηρίξει καθ' όλη την διάρκεια της διαμονής του εκεί. Μαζί του είναι όλες οι ψυχές του Παραδείσου που γνωρίζει, διάσημες και μή αλλά και ο Διάβολος Κλητήρας της Κόλασης, που θέλει να μετατεθεί στον Παράδεισο. Η σειρά κυκλοφόρησε στα αγγλικά με τίτλο "Life Hereafter".

Τεύχη

  1. Αιωνιότητα είναι, θα περάσει
  2. Δουλειά δεν είχε ο Διάβολος
  3. Ένα θάνατο τον έχουμε
  4. Για καλό και για κακό
  5. Σκέπτομαι κι ας μην υπάρχω
  6. Το φύλο των αγγέλων
  7. Ο Θεός είναι καλός άνθρωπος
  8. Θανάσιμα αμαρτήματα

Οι Συνομήλικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οι Συνομήλικοι, εστιάζει στην ζωή δύο ηλικιωμένων συνομηλίκων, του 77χρονου Γεράσιμου και του 11χρονου Ζαχαρία, του κυνικού σκύλου του. Οι δύο χαρακτήρες δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, και έχουν έντονες διαφωνίες. Συχνά, εμφανίζεται στην σειρά και ο Χαράλαμπος, φίλος του Γεράσιμου με γεροντική άνοια.

Τεύχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο χειρότερος φίλος του ανθρώπου
  2. Γερνάει καλύτερα όποιος γερνάει τελευταίος
  3. Άσπονδος σκύλος
  4. Μπάτε σκύλοι
  5. Ζαχαρίας ο κυνικός

Επικίνδυνα Νερά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα "Επικίνδυνα νερά", έχει ως πρωταγωνιστές έναν αιμοβόρο καρχαρία και τον υπηρέτη του, το πονηρό ψάρι-πιλότο Κορνήλιο. Στην ίδια σειρά εμφανίζεται ένα κοπάδι ψαριών τα οποία πέφτουν το συχνότερο θύμα του καρχαρία, ο οποίος στο τελευταίο τεύχος καταβροχθίζει τον αρχηγό τους.

Τεύχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μην Ψαρώνεις (11/2011)
  2. Στο Βάθος Κήτος (4/2012)
  3. Προσοχή, δαγκώνει (3/2013)
  4. Μην πας βαθιά! (4/2014)

Μαλλί με Μαλλί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "μαλλί με μαλλί" εστιάζει στην ζωή μιας νεαρής κομμώτριας, της Στέλλας, η οποία αναλαμβάνει να περιποιηθεί τις πελάτισσές τις, την ατίθαση Γιούλη, την μητέρα της, Γεωργία και την υπερήλικη γιαγιά της, Ιουλία, την κουτσομπόλα κυρία Μαρίκα και την αγαθή κυρία Αμαλία, καθώς και την ταπεινή κυρία Λίτσα.

Τεύχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μαλλιά κουβάρια (9/2014)
  2. Κακές γλώσσες (6/2015)
  3. Για κανονικά μαλλιά (6/2016)

Η Ρόζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλοκή του εν λόγω έργου, εστιάζει στην ζωή μιας παρέας πέντε παιδιών, τρία έφηβα και δύο νήπια. Τα έφηβα παιδιά αποτελούνται από την μισανδρίστρια και νευρική Ρόζα, την αφελή και εγωίστρια Τζένη και τον καλόκαρδο Αποστόλη, ο οποίος, όντας πιο φιλελεύθερος και διανοούμενος, συχνά πέφτει θύμα σωματικής βίας από την Ρόζα, όταν αυτός διαφωνεί μαζί της, καθώς η ίδια ασπάζεται ακραίες φεμινιστικές πεποιθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Τα νήπια είναι ο αλαζόνας Θανασάκης, αδερφός της Τζένης, ο οποίος λατρεύει τις τηγανιτές πατάτες και ποθεί να μάθει τι είναι το σεξ και ο καλόκαρδος Χάρης. Και τα δύο αγόρια είναι ψευδά∙ ο μεν Θανασάκης δυσκολεύεται να προφέρει το "σ" και το "ζ" (προφέροντας τα ως "θ" και "δ" αντίστοιχα), ενώ ο Χάρης δυσκολεύεται στο "ρ" (προφέροντάς το ως "λ"). Στην σειρά αναφέρονται -αλλά δεν εμφανίζονται- η Σίσσυ, μια συμμαθήτρια του Θανασάκη με την οποία είναι τρελά ερωτευμένος- χωρίς ανταπόκριση-, καθώς και η μητέρα του, κυρία Μαίρη και ο ανώνυμος πατέρας του.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τα εξής τεύχη:

  1. Τοξικό Αρσενικό (11/2019)
  2. Ψυχραιμία, Αποστόλη (11/2019)
  3. Σε δύσκολη θέση (2/2020)
  4. Από μικρό κι από τρελό (3/2020)
  5. Για μια εμφάνιση ζούμε (5/2020)
  6. Αχ Θίθυ! (7/2020)
  7. Θτα πατώματα! (9/2020)
  8. Οι μυστικοί (10/2020)
  9. Ζουζουνιές (11/2020)
  10. Θκληρή Καρδιά (2/2021)
  11. Τιμωρημένος (4/2021)
  12. Διακοπέθ. Μην ενοχλείτε! (6/2021)
  13. Αβρότητεθ (7/2021)
  14. Μελαγχολίεθ (9/2021)
  15. Τα Χριστούγεννα του Θανασάκη (11/2021)
  16. Οι Θυμμαθητέθ (12/2021)
  17. Ανακατέματα (2/2022)
  18. Ενοχέθ (4/2022)
  19. Έλα να πάμε θτο νηθί (6/2022)
  20. Η παρεκθήγηθη (9/2022)
  21. Πατάτες και ποιήματα (11/2022)
  22. Χτυποκάρδια στα προνήπια (2/2023)
  23. Η Ζωή είναι άδικη (5/2023)
  24. Ασθενής με το στανιό (9/2023)
  25. Φλογερή ξανθιά (11/2023)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «35 φορές που οι ήρωες του Αρκά έκαναν (ή μίλησαν για το) σεξ». Μικροπράγματα. 23 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «O Αρκάς στα καλύτερά του: Ένα ξεκαρδιστικό top-10». www.in2life.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2019. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «36 φορές που οι ήρωες του Αρκά έκαναν (ή μίλησαν για το) σεξ. Οι καλύτερες εικόνες και ατάκες, μαζεμένες ///». LiFO. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2019. 
  4. Arkas (2003). Soou biznes. Grammata. ISBN 978-960-329-550-1. 
  5. Arkas (2004). You Bring Out the Animal in Me!-- Grunt!: Crazy Combinations. Grammata. 
  6. Arkas (2007). Per due o più giocatori. Lavieri. ISBN 978-88-89312-34-6. 
  7. Μέχρι τότε, τα κόμικ του Αρκά δημοσιεύονταν ασπρόμαυρα και επιχρωματίζονταν σε μεταγενέστερες εκδόσεις. Παρόλο που το "Ξυπνάς μέσα μου το ζώο" ήταν η πρώτη έγχρωμη σειρά, η αμέσως επόμενη (Αν και όσες ακολούθησαν, συνέχισαν να είναι έγχρωμες), ήταν οι "Χαμηλές Πτήσεις.". Ο "Ισοβίτης" προτοδημοσιεύτηκε ασπρόμαυρος.
  8. 8,0 8,1 «Ο Ισοβίτης του Αρκά - Greek animation». 
  9. «Δείτε εδώ (όλο) τον Ισοβίτη του ΑΡΚΑ». LiFO. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2019. 
  10. Arkas (2006). A Rat in My Soup!. Cassandra Publishing Corporation. ISBN 978-960-6707-05-6. 
  11. Arkas (2007). Dottore, ho come un peso sullo stomaco... Lavieri. ISBN 978-88-89312-28-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]