Κατάλογος έργων του Άλμπρεχτ Άλτντόρφερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο των έργων του Άλμπρεχτ Άλτντόρφερ.

1. Έργα διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Έτος Διαστάσεις / Τεχνική Χώρος Παρατηρήσεις
Büßender Hl. Hieronymus Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο 1507 23,5 × 20,4 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη αριστερός πίνακας διπτύχου• δεξιός ο επόμενος
Die Stigmatisierung des St. Franziskus Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα 1507 23,5 × 20,4 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη δεξιός πίνακας διπτύχου• αριστερός ο προηγούμενος
Altdorfer, Albrecht - Die Geburt Christi.jpg Η Γέννηση 1507 41.8 × 31.5 cm
λάδι σε ξύλο
Βρέμη, Kunsthalle
Albrecht Altdorfer - Landscape with Satyr Family - WGA0198.jpg Τοπίο με οικογένεια Σατύρου 1507 23 × 20 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη
Albrecht Altdorfer - Enthauptung der Hl. Katharina (KHM Vienna).jpg Ο αποκεφαλισμός της Αγίας Αικατερίνης μεταξύ 1505-1510 57 × 36.5 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Ruhe auf der Flucht nach Ägypten Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο 1510 57 × 38 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη
Laubwald mit dem Heiligen Georg Ο Άγιος Γεώργιος με τον δράκο στο δάσος περί το 1510 28 × 22 cm
λάδι σε περγαμηνή μεταφερμένη σε ξύλο φλαμουριάς
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Kreuzigung Σταύρωση 1512 101,5 × 116
λάδι σε ξύλο
Κάσσελ, Gemäldegalerie Alte Meister
Albrecht Altdorfer 013.jpg Η Αγία Οικογένεια με έναν άγγελο 1515 22.5 × 20.5 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Sieg Kaiser Karls des Großen vor Regensburg Η νίκη του Καρλομάγνου στο Ρέγκενσμπουργκ περί το 1518 81,4 × 67 cm
σε ξύλο φλαμουριάς
Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
Landscape with a Footbridge Τοπίο με γέφυρα μεταξύ 1518–1520 41,2 × 35,5 cm
λάδι σε περγαμηνή
μεταφερμένη σε ξύλο φλαμουριάς
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
Mariae Geburt Η γέννηση της Παναγίας περί το 1520 140,7 × 130 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Albrecht Altdorfer, Christ Taking Leave of His Mother (probably 1520).jpg Ο Χριστός εγκαταλείπει την μητέρα του περί το 1520 141 × 111 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
Albrecht Altdorfer 021.jpg Η Ωραία Παναγία του Ρέγκενσμπουργκ μεταξύ 1519-1522 75.8 × 65 cm
λάδι σε ξύλο
Ρέγκενσμπουργκ, Kollegiatsstift St. Johann
Donaulandschaft mit Schloss Wörth Τοπίο με τον πύργο Wörth επί του Δούναβη περί το 1522 30 x 22 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Albrecht Altdorfer - Communion of the Apostles - WGA0212.jpg Η Κοινωνία των Αποστόλων περί το 1523 42 × 32.5
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βερολίνο, Πινακοθήκη
Albrecht Altdorfer 048a.jpg Γέννηση μεταξύ 1520-1525 44 x 36 cm
λάδι σε ξύλο κωνοφόρου
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Albrecht Altdorfer - Mary with the Child - WGA0220.jpg Παρθένος και Βρέφος μεταξύ 1520-1525 49.4 × 35.5 cm Βουδαπέστη, Szépművészeti Múzeum (Μουσείο Καλών Τεχνών)
Albrecht Altdorfer 022.jpg Η Παναγία εν δόξη μεταξύ 1522-1526 65.7 × 42.9 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Kreuzigung Σταύρωση περί το 1526 29 × 21 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βερολίνο, Πινακοθήκη
Susanna und die beiden Alten Η Σωσάννα και οι γέροι 1526 74.8 × 61.2 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Kalvarienberg Γολγοθάς 1526 41 × 33 cm
λάδι σε ξύλο
Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
Die Alexanderschlacht Η μάχη του Αλεξάνδρου 1529 158 × 120 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Gebirgszug Οροσειρά 1530 53.1 × 45.1 cm
λάδι σε ξύλο
Τόκιο, Hachiōji, Fuji Art Museum
Albrecht altdorfer, allegoria, i mendicanti seduti sullo strascico del superbo, 1531, 03.JPG Αλληγορία του Πλούτου και της Πενίας 1531 Βερολίνο, Πινακοθήκη
Albrecht Altdorfer - Loth and his Daughters - WGA00206.jpg Ο Λωτ και οι κόρες του 1537 107.5 x 189 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης

2. St. Floriansaltar[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «Εικόνα Βωμού του Αγίου Φλοριανού» είναι μία σειρά 8 (αρχικά) πινάκων με θέμα την ζωή και το μαρτύριο του προστάτη αγίου του Λιντς της Αυστρίας, των καπνοδοχοκαθαριστών και των πυροσβεστών. Φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1516 και 1520 (λάδι σε ξύλο, 79,5 × 64 εκατ. η κάθε εικόνα) και είναι σήμερα διασκορπισμένη σε διάφορα μουσεία.

Πίνακας Τίτλος Χώρος
Floriansfolge Ο Άγιος Φλοριανός φεύγει από το μοναστήρι Φλωρεντία, Ουφίτσι
Floriansfolge Η σύλληψη του Αγίου Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
Floriansfolge Ο Άγιος ενώπιον του απεσταλμένου του Διοκλητιανού Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
Floriansfolge Το μαρτύριο του Αγίου Φλοριανού -1 Πράγα, Národní Galerie (Εθνικό Μουσείο)
Floriansfolge Το μαρτύριο του Αγίου Φλοριανού -2 Φλωρεντία, Ουφίτσι
Floriansfolge Η ανεύρεση του σώματος του Αγίου Φλοριανού Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum

3. Sebastiansaltar[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιφημότερο από τα θρησκευτικού θέματος έργα του Άλτντόρφερ, η «Εικόνα Βωμού του Αγίου Σεβαστιανού», ζωγραφίστηκε με λάδι σε ξύλο μεταξύ 1509 και 1516 για την μονή του Αγίου Φλοριανού κοντά στο Λιντς της Αυστρίας (Stift Sankt Florian), όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα (πλην της πρεντέλλας που βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης). Πρόκειται για ένα πολύπτυχο το οποίο ανοιχτό παριστά οκτώ σκηνές του Πάθους και κλειστό τον θρύλο του Αγίου Σεβαστιανού.

Πίνακας Τίτλος Διαστάσεις (σε εκατ.)
Sankt Florian Stift St. Florian Innen Altdorfer Altar.JPG το πολύπτυχο ανοιχτό
Albrecht Altdorfer 027.jpg Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών 128.5 × 94 cm
Albrecht Altdorfer - The Arrest of Christ - WGA00224.jpg Η σύλληψη του Χριστού 129.5 × 97 cm
Ο Καϊάφας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του
Albrecht Altdorfer - The Flagellation of Christ - WGA00225.jpg Η Μαστίγωση
Ο Εμπαιγμός
Albrecht Altdorfer - Pilate washing his hands - St. Florian Monastery.jpg Ο Πιλάτος νίπτει τας χείρας του
Η πορεία προς τον Γολγοθά
Albrecht Altdorfer - Sebastiansaltar, rechter Innenflügel (St. Florian bei Linz).jpg Σταύρωση 112.2 × 94.5 cm
Sebastiansaltar Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού (το πολύπτυχο κλειστό) 128,5 × 94,3
Albrecht Altdorfer 030.jpg Η ανεύρεση του σώματος του Αγίου Σεβαστιανού (το πολύπτυχο κλειστό)
Albrecht Altdorfer - The Entombment - WGA0227.jpg Η Ταφή (πρεντέλλα) 70.5 × 37.3 cm
Albrecht Altdorfer 029.jpg Η Ανάσταση (πρεντέλλα) 71 × 37.8 cm