Κατάλογος έργων της Παλαιάς Πινακοθήκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο έργων της Παλαιάς Πινακοθήκης του Μονάχου.

Ιταλική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Giotto di Bondone - Descent into Limbo - WGA09348.jpg Τζόττο Η εις Άδου Κάθοδος 1290-1300
Giotto - The Last Supper.jpg Τζόττο Ο Μυστικός Δείπνος περ.1306
Giotto di Bondone 001.jpg Τζόττο Σταύρωση 1320-25
Angelico, pietà.JPG Φρα Αντζέλικο Η Ταφή 1438-40
Fra Filippo Lippi 014.jpg Φιλίππο Λίππι Ευαγγελισμός περ.1450
Antonello da Messina 036.jpg Αντονέλλο ντα Μεσσίνα Η Παρθένος του Ευαγγελισμού 1473-74
Sandro Botticelli 016.jpg Σάντρο Μποττιτσέλλι Pietà περ.1490
Luca Signorelli - Madonna col Bambino (Alte Pinakothek).jpg Λούκα Σινιορέλλι Παρθένος και Βρέφος 1495-98
Leonardo da Vinci Madonna of the Carnation.jpg Λεονάρντο ντα Βίντσι Η Παναγία με το γαρύφαλλο περ.1473
Domenico ghirlandaio, Madonna in Glory with Saints, munich.jpg Ντομένικο Γκιρλαντάιο Παρθένος και Βρέφος με αγίους και αγγέλους περ.1494
Perugino, apparizione della vergine a san bernardo, monaco.jpg Περουτζίνο Το όραμα του Αγίου Βερνάρδου του Κλαιρβώ 1490-94
Piero di Cosimo - The Myth of Prometheus - WGA17652.jpg Πιέρο ντι Κόζιμο Ο μύθος του Προμηθέα 1515-1520
Palma il vecchio, madonna col bambino e i santi rocco e maddalena.JPG Τζάκοπο Μπασσάνο Παρθένος και Βρέφος με δύο αγίους
Jacopo de' Barbari 001.jpg Τζάκοπο ντε Μπάρμπαρι Νεκρή φύση με χτυπημένη πέρδικα περ.1504
Lorenzo Lotto - The Mystic Marriage of St. Catherine - WGA13656.jpg Λορέντσο Λόττο Ο μυστικός γάμος της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξανδρείας 1505-1508
Raffael 050.jpg Ραφαήλ Η Αγία Οικογένεια Canigiani 1505-1506
Tempi Madonna by Raffaello Sanzio - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Ραφαήλ Madonna Tempi 1507-1508
Raffael 027.jpg Ραφαήλ Madonna della Tenda (Η Παναγία της κουρτίνας) 1513-14
Titian (Tiziano Vecellio)- Profane Love - Vanity.JPG Τιτσιάνο Ματαιότης περ.1515
Titian - Portrait of Charles V Seated - WGA22964.jpg Τιτσιάνο Κάρολος Ε’ 1548
The Crowning with Thorns by Titian - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Τιτσιάνο Ο ακάνθινος στέφανος περ.1570
Titian - Madonna and Child in an Evening Landscape - WGA22828.jpg Τιτσιάνο Παρθένος και Βρέφος περ.1560
Jacopo Tintoretto - Venus, Mars, and Vulcan - WGA22664.jpg Τιντορέττο Ο Ήφαιστος αιφνιδιάζει την Αφροδίτη και τον Άρη περ.1555 ο Άρης δεξιά, έρπει για να ξεφύγει
-αλλιώς τα λέει η "Οδύσσεια" (θ 266 επ.)
Jacopo Tintoretto - The Capture of Parma by Federico II - WGA22643.jpg Τιντορέττο Η άλωση της Πάρμας 1579-1580
Jacopo Tintoretto 008-2.jpg Τιντορέττο Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας περ.1580
Barocci, Federico – Cristo e la Maddalena (Noli me tangere) – 1590 – frameless.jpg Φεντερίκο Μπαρότσι Μη μου άπτου 1590
The Assumption of Virgin Mary by Guido Reni (1638-9) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Γκουίντο Ρένι Η Ανάληψη της Παρθένου 1642
Saraceni - Vision of St Francis.jpg Κάρλο Σαρατσένι Το όραμα του Αγίου Φραγκίσκου περ.1620
Pietro da Cortona - Holy Family Resting on the Flight to Egypt - WGA17708.jpg Πιέτρο ντα Κορτόνα Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο περ.1643
Regatta, Guardi, HuW34, Alte Pinakothek Munich.jpg Φραντσέσκο Γκουάρντι Λεμβοδρομία στο κανάλι της Τζουντέκα 1784-89
Francesco Guardi - Das venezianische Galakonzert.jpg Φραντσέσκο Γκουάρντι Συναυλία για τους κόμητες του βορρά

Ισπανική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
El Greco 023.jpg Ελ Γκρέκο Espolio (Ο διαμερισμός των ιματίων) 1606-1608 το καλύτερο (ιδιόχειρο ;) από τα πάμπολλα αντίγραφα
της εικόνας του καθεδρικού ναού του Τολέδου
Infantin Isabella Clara Eugenia von Spanien 1599.jpg Χουάν Παντόχα ντε λα Κρουθ Η ινφάντα Ισαβέλλα Κλάρα Ευγενία
Francisco de Zurbarán - St Francis - WGA26075.jpg Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν Άγιος Φραγκίσκος
Young Spanish Nobleman by Velázquez (1631) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Ντιέγο Βελάθκεθ Προσωπογραφία νέου περ.1629
Bartolomé Esteban Perez Murillo - Young Boys Playing Dice - WGA16394.jpg Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Παιδιά που παίζουν ζάρια περ.1675
Bartolomé Esteban Perez Murillo 004.jpg Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Παιδιά που τρώνε σταφύλια και πεπόνια 1645-46
Bartolomé Esteban Perez Murillo - St. Thomas of Villanueva Distributing Alms - WGA16363.jpg Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο Ο Άγιος Θωμάς της Βιλλανουέβα μοιράζει ελεημοσύνη
Pavo desplumado por Goya.jpg Φρανθίσκο Γκόγια Νεκρή φύση


Γαλλική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Nicolas Poussin - Apollo and Daphne - WGA18261.jpg Νικολά Πουσσέν Απόλλων και Δάφνη 1624 ;
Nicolas Poussin - Midas and Bacchus - WGA18272.jpg Νικολά Πουσσέν Μίδας και Βάκχος 1624 ;
Lamentation of Christ by Nicolas Poussin (1628) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Νικολά Πουσσέν Θρήνος για τον Χριστό περ.1627
Claude Lorrain - The Expulsion of Hagar - WGA05013.jpg Κλωντ Λορραίν Η εξορία της Άγαρ 1668
Claude Lorrain - Hagar und Ismael in der Wüste (1668).jpg Κλωντ Λορραίν Η Άγαρ και ο Ισμαήλ στην έρημο 1668
Claude Lorrain - A Seaport at Sunrise - WGA05016.jpg Κλωντ Λορραίν Λιμάνι την αυγή 1674
Nicolas Lancret - The Bird Cage - WGA12417.jpg Νικολά Λανκρέ Το κλουβί περ.1735
Jean Siméon Chardin - Woman Peeling Turnips - WGA04764.jpg Σιμεόν Σαρντέν Γυναίκα που καθαρίζει γογγύλια περ.1740
Resting Girl by François Boucher (1753) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017 (crop).jpg Φρανσουά Μπουσέ Ξαπλωμένο κορίτσι 1752 Η εικονιζόμενη είναι η Marie-Louise O'Murphy,
μία από τις ερωμένες του Λουδοβίκου ΙΕ΄
-η μεγάλη ζήτηση οδήγησε τον Μπουσέ
στην δημιουργία πολλών ιδιοχείρων αντιγράφων
Boucher Marquise de Pompadour 1756.jpg Φρανσουά Μπουσέ Μαντάμ ντε Πομπαντούρ 1756
1770 Fragonard Maedchen mit Hund anagoria.jpg Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ Κορίτσι με σκυλάκι σαλονιού περ.1770


Φλαμανδική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Kolumbanaltar.JPG Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν Τρίπτυχο της Αγίας Κολούμπα περ.1455
Hans Memling 056.jpg Χανς Μέμλινγκ Οι επτά χαρές της Παρθένου 1480
Master of Moulins - Portrait of Charles II of Bourbon - WGA14466.jpg Ζαν Αι (Maitre di Moulins) Ο Καρδινάλιος Κάρολος Β’ των Βουρβόνων 1480-85
Adoration of the Magi WGA.jpg Γκέραρντ Ντάβιντ Η προσκύνηση των Μάγων περ.1495
Danae (1527).JPG Γιαν Γκόσσαερτ (Μαμπούζε) Δανάη 1527
Pieter Bruegel d. Ä. 037.jpg Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Η χώρα της ανεμελιάς 1566
Jan Bruegel d. Ä. 009.jpg Γιαν Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Κήρυγμα του Χριστού σε λιμάνι 1598
Jan Brueghel the Elder - Fischmarkt am Ufer eines Flusses-2.JPG Γιαν Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος Ψαραγορά 1603
Peter Paul Rubens Peter Paul Rubens - The Artist and His First Wife, Isabella Brant, in the Honeysuckle Bower.jpg Ρούμπενς Ο καλλιτέχνης και Ισαβέλλα Μπραντ κάτω από ένα αγιόκλημα περ.1609
Rubens- Der sterbende Seneca.jpg Ρούμπενς Ο θάνατος του Σενέκα 1612-13
TheGreatLastJudgement.jpg Ρούμπενς Μεγάλη Δευτέρα Παρουσία 1617
Peter Paul Rubens - Battle of the Amazons - WGA20302.jpg Ρούμπενς Αμαζονομαχία 1617-18
Drunken Silenus WGA.jpg Ρούμπενς Μεθυσμένος Σειληνός 1616-17
Peter Paul Rubens - Rape of the Daughters of Leucippus - WGA20299.jpg Ρούμπενς Η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου 1617-18
Peter Paul Rubens - Lion Hunt - WGA20415.jpg Ρούμπενς Κυνήγι λιονταριού 1621
Peter Paul Rubens 063.jpg Ρούμπενς Η πτώση των επαναστατημένων αγγέλων περ.1620
Peter Paul Rubens 033.jpg Ρούμπενς προπαρασκευαστικά σχέδια για τον Κύκλο της Μαρίας των Μεδίκων βλ. αναλυτικά στο λήμμα
Κατάλογος έργων του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς).
Peter Paul Rubens - Helena Fourment with her Son Francis - WGA20388.jpg Ρούμπενς Η Ελέν Φουρμάν με τον γιο της 1635
Peter Paul Rubens - Helena Fourment - WGA20385.jpg Ρούμπενς Η Ελέν Φουρμάν με γαμήλιο ένδυμα 1636-38
Peter Paul Rubens - Landscape with a Rainbow - WGA20408.jpg Ρούμπενς Τοπίο με ουράνιο τόξο 1635 ;
The Massacre of the Innocents by Rubens (1638) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Ρούμπενς Η σφαγή των Αθώων
Jacob Jordaens - Satyr at the Peasant's House - WGA12002.jpg Γιάκομπ Γιόρντενς Σάτυρος και χωρικός 1620-21
Anthonis van Dyck 050.jpg Άντονι βαν Ντάικ Αυτοπροσωπογραφία 1620-22
Anthony van Dyck - Portrait of a Gentleman - WGA07403.jpg Άντονι βαν Ντάικ Προσωπογραφία του Φιλίπ ντε Γκοντίν 1627-1632
Anthonis van Dyck 053.jpg Άντονι βαν Ντάικ Η Σωσάννα και οι γέροι 1622-23
Anthonis van Dyck 003.jpg Άντονι βαν Ντάικ Πιετά 1634
Adriaen Brouwer - Taste.JPG Άντριεν Μπράουβερ Η αίσθηση της γεύσης περ.1635
Adriaen Brouwer - The Operation - WGA3312.jpg Άντριεν Μπράουβερ Χωριάτικο κουρείο
Adriaen Brouwer - Peasants Smoking and Drinking - Alte Pinakothek.jpg Άντριεν Μπράουβερ Εσωτερικό με χωρικούς
David Teniers d. J. 003.jpg Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος Στην ταβέρνα


Ολλανδική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Dieric Bouts - Ecce agnus Dei - WGA2968.jpg Ντίρικ Μπάουτς Ecce Agnus Dei (Ιδού ο αμνός του Θεού) 1462-64
Lucas van Leyden 010.jpg Λούκας φαν Λέιντεν Παρθένος και Βρέφος με την Μαρία Μαγδαληνή και ένα δωρητή 1522
Frans Hals - Willem van Heythuyzen - WGA11076.jpg Φρανς Χαλς Προσωπογραφία του Βίλεμ φαν Χεϊτχόιζεν περ.1625
Frans Hals - Willem Croes - WGA11175.jpg Φρανς Χαλς Προσωπογραφία του Βίλεμ Κρους 1662-66
Lastman Odysseus and Nausicaä.jpg Πίτερ Λάστμαν Οδυσσέας και Ναυσικά 1619
Esaias van de Velde - The Joy of Ice on the Wallgraben - WGA24501.jpg Εσάιας φαν ντε Φέλντε Παγοδρομία στην τάφρο της πόλης 1618
Gerard van Honthorst - The Prodigal Son - WGA11660.jpg Χέρριτ φαν Χόντχορστ Συμποσιακό 1622
Goyen 1636 Village at the River.jpg Γιαν φαν Χόγιεν Αγρόκτημα δίπλα σε ποτάμι 1636
Pieter Jansz Saenredam- Innenraum der St. Jakobskirche in Utrecht.JPG Πίτερ Σένρενταμ Εσωτερικό του Αγίου Ιακώβου στην Ουτρέχτη 1642
Self-portrait Rembrandt 1629, Alte Pinakothek.jpg Ρέμπραντ Αυτοπροσωπογραφία 1629
The Holy Family by Rembrandt (1633) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Ρέμπραντ Η Αγία Οικογένεια 1633-34
Rembrandt Harmensz. van Rijn 073.jpg Ρέμπραντ Η Σταύρωση 1633
Rembrandt Harmensz. van Rijn 071.jpg Ρέμπραντ Η Αποκαθήλωση 1633
Rembrandt van Rijn 191.jpg Ρέμπραντ Η Ταφή 1636-39
Rembrandt van Rijn 178.jpg Ρέμπραντ Η Ανάσταση 1636-39
Rembrandt Harmensz. van Rijn 009.jpg Ρέμπραντ Η προσκύνηση των ποιμένων 1646
61012Christ Resurrected.jpg Ρέμπραντ Ο αναστημένος Χριστός 1661
Gerard ter Borch (II) - The Letter - WGA22120.jpg Χέραρντ τερ Μπορχ Η απαράδεκτη επιστολή 1655-58
Gerard ter Borch (II) - Boy Ridding his Dog of Fleas - WGA22127.jpg Χέραρντ τερ Μπορχ Αγόρι που ξεψειρίζει τον σκύλο του περ.1655
Carel Fabritius - Self-Portrait - Alte Pinakothek.jpg Κάρελ Φαμπρίτιους Αυτοπροσωπογραφία περ.1650
Jacob Isaacksz. van Ruisdael - Landscape with Church and Village - WGA20489.jpg Γιάκομπ φαν Ράουσντελ Άποψη του Οοστμάρσουμ 1660-70
Ruisdael Eichen a e Gießbach.jpg Γιάκομπ φαν Ράουσντελ Βελανιδιές δίπλα σε ποτάμι 1670
Jan Steen - Love Sickness - WGA21717.jpg Γιαν Στέιν Ερωτική απογοήτευση περ.1660


Γερμανική ζωγραφική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Καλλιτέχνης Τίτλος Χρονολογία Παρατηρήσεις
Meister der Heiligen Veronika - Hl. Veronika mit dem Schweißtuch Christi - Alte Pinakothek.jpg Τεχνίτης της Αγίας Βερόνικας Η Αγία Βερόνικα με το σουδάριο περ.1420
Stefan Lochner Nativity.jpg Στέφαν Λόχνερ Η Γέννηση 1445
Stefan Lochner - Sts Anthony the Hermit, Cornelius and Mary Magdalen with a Donor - WGA13344.jpg Στέφαν Λόχνερ Οι Άγιοι Αντώνιος, Κορνήλιος και Μαρία Μαγδαληνή με δωρητή 1440-1450
Pacher lawrence.jpg Μίχαελ Πάχερ Το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου 1465-1470
Michael Pacher 001.jpg Μίχαελ Πάχερ Οι τέσσερις Πατέρες της Δυτικής Εκκλησίας (Πολύπτυχο του Μπρίξεν)
Martin Schongauer - The Holy Family - WGA21039.jpg Μάρτιν Σόνγκαουερ Η Αγία Οικογένεια 1475-80
Holbein d.ä..jpg Χανς Χόλμπαϊν ο πρεσβύτερος Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού 1516
Mathis Gothart Grünewald 062.jpg Ματίας Γκρύνεβαλντ Ο Εμπαιγμός 1503 ;
Matthias Grünewald - Meeting of St Erasm and St Maurice - WGA10783.jpg Ματίας Γκρύνεβαλντ Οι Άγιοι Έρασμος και Μαυρίκιος 1520-24
Dürer Oswolt Krel.jpg Άλμπρεχτ Ντύρερ Προσωπογραφία του Όσβολτ Κρελ 1499
Albrecht Dürer - Paumgartner-Altar - Alte Pinakothek München.jpg Άλμπρεχτ Ντύρερ Τρίπτυχο Πάουμγκάρτνερ περ.1500
Albrecht Dürer - Selbstbildnis im Pelzrock - Alte Pinakothek.jpg Άλμπρεχτ Ντύρερ Αυτοπροσωπογραφία με γούνα περ.1500
Albrecht Duerer- Lamentation for Christ.JPG Άλμπρεχτ Ντύρερ Πιετά περ.1500
Albrecht Dürer 026.jpg Άλμπρεχτ Ντύρερ Οι Απόστολοι Ιωάννης, Πέτρος 1526 ζεύγος πινάκων με το επόμενο
Albrecht Dürer 027.jpg Άλμπρεχτ Ντύρερ Μάρκος και Παύλος 1526
Lucas Cranach d. Ä. - The Lamentation of Christ - The Schleißheim Crucifixion - Alte Pinakothek.jpg Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Σταύρωση 1503
Cranach il vecchio, lucrezia romana, 1524-30 ca..JPG Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Λουκρητία 1524
The Golden Age.jpg Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Ο Χρυσούς Αιών περ.1530
Cranach il vecchio, il cardinale alberto di brandeburgo col crocifisso.JPG Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος Ο καρδινάλιος Αλβέρτος του Βραδεμβούργου ενώπιον του Εσταυρωμένου 1620
Hans Burgkmair d. Ä. 002.jpg Χανς Μπούργκμαϊρ ο πρεσβύτερος Ο Άγιος Ιωάννης στην Πάτμο 1518
Albrecht Altdorfer 012.jpg Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Η γέννηση της Παρθένου περ.1520
Altdorfer-Donau.jpg Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Τοπίο του Δούναβη 1520-1525
Albrecht Altdorfer 045.jpg Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Ο Άγιος Γεώργιος στο δάσος 1538
Albrecht Altdorfer - Susanna und die beiden Alten.jpg Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Η Σωσάννα και οι γέροι 1526
Albrecht Altdorfer - Schlacht bei Issus (Alte Pinakothek, München) 2.jpg Άλμπρεχτ Άλτντορφερ Η μάχη του Αλεξάνδρου (της Ισσού) 1529
Hans Süß von Kulmbach 002.jpg Χανς Συς φον Κούλμμπαχ Ο μαργράβος Καζιμίρ του Βρανδεμβούργου 1511
Hans Baldung 014.jpg Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Η Γέννηση 1520
Hans Baldung - Count Philip - WGA01216.jpg Χανς Μπάλντουνγκ Γκριν Φίλιππος ο Πολεμικός, Παλατίνος κόμης 1517
Flegel, Georg - Still-life with Parrot.jpg Γκέοργκ Φλέγκελ Νεκρή φύση μεγάλου δείπνου 1630-38
Adam Elsheimer The Flight into Egypt.jpg Άνταμ Έλσχαϊμερ Φυγή στην Αίγυπτο 1609