Κατάλογος Κυβερνητών της Καλιφόρνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κυβερνήτης Καλιφόρνια
=
Έμβλημα της Καλιφόρνια
=
Κάτοχος
Τζέρι Μπράουν

από 3 Ιανουαρίου 2011
ΠροσφώνησηΟ Αξιότιμος
Διάρκεια θητείαςΤέσσερα χρόνια, άπαξ ανανέωση
ΔημιουργίαΣύνταγμα της Καλιφόρνια

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι ο αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας της Καλιφόρνια και ο αρχιστράτηγος των στρατιωτικών δυνάμεων της πολιτείας. Ο κυβερνήτης έχει το καθήκον να επιβάλλει τους νόμους της πολιτείας και την εξουσία να εγκρίνει ή να θέτει βέτο σε νομοσχέδια που περνούν από το Νομοθετικό Σώμα της Καλιφόρνια, να συγκαλεί το νομοθετικό σώμα, και να απονέμει χάρη, εκτός από περιπτώσεις παραπομπής πολιτικών.

Έχουν υπάρξει επίσημα 39 κυβερνήτες της Καλιφόρνια· πολλοί εξ αυτών δεν ήταν μόνο διάσημοι στην πολιτική. Ο Λέλαντ Στάνφορντ ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 1891 ενώ Ερλ Γουόρεν διετέλεσε αργότερα υπουργός δικαιοσύνης της χώρας. Γνωστοί ηθοποιοί υπήρξαν οι Ρόναλντ Ρήγκαν, μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο Γκρέι Ντέιβις ήταν ο πρώτος κυβερνήτης στην ιστορία της Καλιφόρνια, και δεύτερος στην ιστορία των ΗΠΑ που καθαιρέθηκε από τους κατοίκους. Η μικρότερη θητεία ήταν εκείνη του Μίλτον Λάθαμ που κράτησε πέντε ημέρες. Η μεγαλύτερη περίοδος κυβέρνησης είναι εκείνη του τωρινού κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν ο οποίος είχε εκλεχθεί την περίοδο 1975 - 1983 και επανεξελέγη το 2011. Είναι εγγονός του πρώην κυβερνήτη Πατ Μπράουν που κυβέρνησε την περίοδο 1959 - 1967.

Κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καλιφόρνια έγινε δεκτή στην Ένωση μετά τον Αμερικανομεξικανικό πόλεμο. Σε αντίθεση με τις άλλες πολιτείες ποτέ δεν οργανώθηκε ως κράτος και προσαρτήθηκε αμέσως ως 31η πολιτεία των ΗΠΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 1850.

Το επίσημο σύνταγμα της Καλιφόρνια που επικυρώθηκε το 1849 εξασφάλιζε ότι κάθε κυβερνήτης εκλέγεται κάθε δύο χρόνια. Μία τροποποίηση το 1862 αύξησε την θητεία σε τέσσερα χρόνια και το σύνταγμα του 1879 όρισε την αρχή της θητείας την πρώτη Δευτέρα του Ιανουαρίου αφού προηγηθούν εκλογές. Το 1990 η Πρόταση 140 οδήγησε σε συνταγματική τροποποίηση που εφάρμοζε ένα όριο δύο αλλεπάλληλων θητειών. Το 1849 το σύνταγμα επίσης δημιούργησε την θέση του αναπληρωτή κυβερνήτη που σε περίπτωση απουσίας του εκλεγμένου αναλάμβανε κυβερνητικά καθήκοντα. Ο κυβερνήτης και ο αναπληρωτής κυβερνήτης δεν εκλέγονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

      Δημοκρατικοί(52)       Ανεξάρτητοι (2)       Ρεπουμπλικανοί(22)

Κυβερνήτης Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Κόμμα Αναπληρωτής Κυβερνήτης
1 Πίτερ Χάρντμαν Μπέρνετ 20 Δεκεμβρίου 1849 9 Ιανουραίου 1851 Δημοκρατικό Τζον Μακντούγκαλ 12