Κατάλογος Κάστρων Νομού Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρακάτω κατάλογος των κάστρων, των φρουρίων και των λοιπών οχυρωματικών μνημείων του Νομού Καβάλας,[1] είναι ταξινομημένος κατά ουσιαστική αλφαβητική σειρά (χωρίς δηλαδή τα προθέματα ακρόπολη, κάστρο, καστέλι, πύργος, μπούρτζι κλπ). Σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση, ανασκαφή, ανάδειξη, κήρυξη ως ιστορικά διατηρητέων και τη συντήρηση των οχυρωματικών μνημείων του νομού εκτελούν οι εξής υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού: ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΙΗ’ ΠΚΑ),[2] που έχει έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Καβάλας και Δράμας και η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (12η ΕΒΑ),[3] που έχει έδρα την Καβάλα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

Θάσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ενδεικτικές βιβλιογραφικές πηγές: 1.- Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος «Επισήμανση και καταγραφή αρχαίων και μεσαιωνικών κάστρων και οχυρώσεων της Βορείου Ελλάδος». Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, έτους 1989, τόμος 64, Αθήναι 1990. 2.- Δημ. Σαμσάρης, «Ιστορική Γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα». 3.-
  2. ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
  3. 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
  4. 4,0 4,1 Κάστρα Λεκάνης
  5. Λείψανα της αρχαίας πόλεως Ακόντισμα στη Νέα Καρβάλη
  6. Αρχαιολογικός χώρος σε λόφο κοντά στο χωριό και στις θέσεις Άγιος Γεώργιος και Μιζέρια ή Τουρκικά Μνήματα
  7. Αρχαιολογικός Χώρος "Καλέ Τσιφλίκ" (τείχη και θέση της βυζαντινής πόλης Ανακτορουπόλεως)
  8. 8,0 8,1 Ν. Πέραμος. Καθορισμός ζωνών Α και Β προστασίας αρχαιολογικού χώρου .
  9. Ο Βυζαντινός πύργος της Απολλωνίας.
  10. Πύργος Απολλωνίας
  11. Καλαμίτσα. Ο χώρος της αρχαίας πόλεως Αντισάρας.
  12. Ν. Πέραμος. Περιοχή της κοινότητας
  13. Ν. Πέραμος. Η θέση "Ασπρη Άμμος" όπου το αρχαίο νεκροταφείο Οισύμνης.
  14. Βρανόκαστρο
  15. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση Γιαλίμια
  16. Κάστρο Καβάλας
  17. Τείχος Καβάλας. Ζώνη προστασίας.
  18. Κτίριο στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 21 στην Ελευθερούπολη, ιδ. κληρονόμων Κανλή
  19. Κτίριο στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 21 στην Ελευθερούπολη, ιδ. κληρονόμων Κανλή
  20. Καριανή. Τμήμα βυζαντινού τείχους.
  21. Αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Σιτζάκ Ντερέ Ν. Ηρακλείτσας, Βουλγαρικά Κανόνια ή Πυροβολείο και Οχυρό Κοκκινοχώματος
  22. Αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Σιτζάκ Ντερέ Ν. Ηρακλείτσας, Βουλγαρικά Κανόνια ή Πυροβολείο και Οχυρό Κοκκινοχώματος
  23. Λείψανα αρχαίου τείχους
  24. Ν. Κώμη. Αρχαίο φρούριο ρωμαϊκών χρόνων.
  25. Κάστρο Νέας Περάμου
  26. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση Παλιόκαστρο
  27. Κάστρο Ορφανίου
  28. Αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Γαϊδουρόκαστρο, Μεταλλείο και Πιθάρι
  29. Παγγαίο
  30. Παλαιοχώρι. Βυζαντινό φρούριο.
  31. Αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Παλιάμπελα ή Μπαϊρέλα και Αμπελώνες
  32. Παράδεισος. Ερείπια τειχών και κτηρίων ρωμαϊκών χρόνων. Τόπειρος
  33. Τόπειρος
  34. Αρχαιολογικός Χώρος Ο.Τ.Γ988Α και Γ983 της περιοχής «Περιγιάλι» Δήμου Καβάλας
  35. Πετροπηγή. Βυζαντινό κάστρο.
  36. Κάστρο Πετροπηγής
  37. Ποντολίβαδο. Αρχαία Πίστυρος.
  38. Πολύστυλο. Προϊστορικός οικισμός
  39. Προϊστορικός οικισμός στη θέση Τούμπα Προφήτης Ηλίας
  40. Αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Κανόνι και Μετόχι (αρχαίος Φάγρυς)
  41. Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
  42. Αρχαιολογικός χώρος στη θέση Χαρίτου Τούμπα
  43. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Ηιόνας και βυζαντινής Χρυσουπόλεως
  44. Λιμένας Θάσου. Αρχαία πόλις Θάσου.
  45. Ακρόπολη Θάσου
  46. Φορέας Προστασίας: ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  47. Θεολόγος. Οικία Χατζηγεώργη.