Κατάλογος Ελληνικών ταινιών δεκαετίας 1970

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει μερικές από τις ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του 1970.

Η ταινία "Ο Θίασος" ήταν αυτήν που κέρδισε τα περισσότερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με 7 βραβεία συνολικά, μεταξύ άλλων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α' Γυναικείου ρόλου, Α' Ανδρικού ρόλου. Ακολούθησε το "Happy Day" με 5 βραβεία, οι ταινίες "Αναπαράσταση" και "Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα" με 4 βραβεία, το "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση" με 3 βραβεία, η "Ιφιγένεια" και "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" με 2 βραβεία και τέλος η "Ευδοκία" με 1 βραβείο.

Ενδεικτικός κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Σκηνοθέτης Ηθοποιοί Είδος Πηγή
1970
Αγάπη για πάντα Βασίλης Γεωργιάδης Ζωή Λάσκαρη, Γιάννης Φέρτης, Νότης Περγιάλης, Ανδρέας Φιλιππίδης Δραματική [1]
Αναπαράσταση Θόδωρος Αγγελόπουλος Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας Αστυνομική [2]
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο Γιάννης Δαλιανίδης Ζωή Λάσκαρη, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης Πολεμική [3]
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ Κώστας Καραγιάννης Κώστας Βουτσάς, Αιμιλία Υψηλάντη, Λάκης Κομνηνός, Γιάννης Βόγλης Πολεμική [4]
Εν ονόματι του νόμου Νίκος Φώσκολος Κώστας Καζάκος, Μαίρη Χρονοπούλου, Νόρα Βαλσάμη Αστυνομική [5]
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές Ντίνος Κατσουρίδης Θανάσης Βέγγος, Αιμιλία Υψηλάντη, Αλέκος Τζανετάκος Κωμωδία [6]
Η ζούγκλα των πόλεων Σταύρος Τσιώλης Κώστας Πρέκας, Μαίρη Χρονοπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Ανδρέας Μπάρκουλης Αστυνομική [7]
Η θεία μου η χίπισσα Αλέκος Σακελλάριος Ρένα Βλαχοπούλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Νόρα Βαλσάμη, Βασίλης Τσιβιλίκας Κωμωδία [8]
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι Γιάννης Δαλιανίδης Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγέλης Σειληνός, Μαρία Ιωαννίδου Κωμωδία [9]
Ο αετός των σκλαβωμένων Ορέστης Λάσκος Νίκος Ξανθόπουλος, Στέφανος Στρατηγός, Γιώργος Μούτσιος Πολεμική [10]
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά Κώστας Καραγιάννης Κώστας Βουτσάς, Ελένη Ερήμου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Φιλιππίδης Κωμωδία [11]
Ο τελευταίος των κομιτατζήδων Γρηγόρης Γρηγορίου Χρήστος Πολίτης, Βέρα Κρούσκα, Αθηνόδωρος Προύσαλης Πολεμική [12]
Οι 4 άσσοι Κώστας Καραγιάννης Ντίνος Ηλιόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Μίμης Φωτόπουλος, Γιάννης Γκιωνάκης Κωμωδία [13]
Στη μάχη της Κρήτης Βασίλης Γεωργιάδης Χρήστος Πολίτης, Άννα Μαντζουράνη, Φερνάντο Σάντσο Πολεμική [14]
Υπολοχαγός Νατάσσα Νίκος Φώσκολος Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ Πολεμική [15]
1971
Ευδοκία Αλέξης Δαμιανός Μαρία Βασιλείου, Χρήστος Ζορμπάς, Κούλα Αγαγιώτου Δραματική [16]
Κατάχρησις εξουσίας Σταύρος Τσιώλης Νίκος Κούρκουλος, Μπέτυ Λιβανού, Σπύρος Καλογήρου Δραματική [17]
Μαριχουάνα stop! Γιάννης Δαλιανίδης Ζωή Λάσκαρη, Γιώργος Πάντζας, Μάρθα Καραγιάννη Κωμωδία [18]
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση Ντίνος Κατσουρίδης Θανάσης Βέγγος, Έφη Ροδίτη, Καίτη Λαμπροπούλου, Κατερίνα Γώγου Κωμωδία [19]
Υπερήφανοι αετοί Φιλίππος Φυλάκτος Πάρη Λεβέντη Περιπέτεια [20]
1972
Αέρα! Αέρα! Αέρα! Κώστας Ανδρίτσος Άλκης Γιαννακάς, Γιάννης Βόγλης, Ξένια Καλογεροπούλου Πολεμική [21]
Αγάπη μου παλιόγρια Κώστας Καραγιάννης Κώστας Βουτσάς, Ξένια Καλογεροπούλου, Νίκος Ρίζος, Γιώργος Μοσχίδης, Έλσα Ρίζου Κωμωδία [22]
Αιχμάλωτοι του μίσους Νίκος Φώσκολος Ζωή Λάσκαρη, Κώστας Καρράς, Ελένη Ανουσάκη, Νίκος Δαδινόπουλος, Γρηγόρης Βαφιάς, Γιώργος Σίσκος Δραματική [23]
Η κόμησσα της Κέρκυρας Αλέκος Σακελλάριος Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα Κωμωδία [24]
Θανάση πάρε το όπλο σου Ντίνος Κατσουρίδης Θανάσης Βέγγος, Έφη Ροδίτη, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βάσος Ανδρονίδης, Χρήστος Καλαβρούζος Κωμωδία [25]
Με φόβο και πάθος Νίκος Φώσκολος Νίκος Κούρκουλος, Μάνος Κατράκης, Ελένη Ερήμου Δραματική [26]
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα Κώστας Καραγιάννης Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ξένια Καλογεροπούλου, Αιμιλία Υψηλάντη, Σταύρος Ξενίδης, Ζέτα Αποστόλου Κωμωδία [27]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη Κώστας Καραγιάννης Λάμπρος Κωνσταντάρας, Καίτη Πάνου, Γιώργος Μούτσιος, Μίτση Κωνσταντάρα, Έλια Καλλιγεράκη Κωμωδία [28]
Ο μάγκας με το τρίκυκλο Γιάννης Δαλιανίδης Σταύρος Παράβας, Μάρθα Καραγιάννη, Τόνια Καζιάνη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Κωμωδία [29]
Τί 30...Τί 40...Τί 50... Κώστας Καραγιάννης Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρίκα Διαλυνά, Έλια Καλλιγεράκη, Γιώργος Μοσχίδης, Νέλλη Γκίνη Κωμωδία [30]
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας Γιάννης Δαλιανίδης Σταύρος Παράβας, Χρόνης Εξαρχάκος, Μπέτυ Αρβανίτη, Ελένη Προκοπίου, Νόρα Βαλσάμη, Μαρία Ιωαννίδου Κωμωδία [31]
Το προξενιό της Άννας Παντελής Βούλγαρης Άννα Βαγενά, Σμάρω Βεάκη, Κώστας Ρηγόπουλος, Ειρήνη Εμιρζά, Νίκος Γαροφάλλου Κοινωνική [32]
1973
Ο Αστερισμός της Παρθένου Γιάννης Δαλιανίδης Ζωή Λάσκαρη, Χρήστος Πολίτης, Χρήστος Νομικός, Σπύρος Καλογήρου, Μπέτυ Βαλάση Δραματική [33]
Δικτάτωρ καλεί Θανάση Πάνος Γλυκοφρύδης Θανάσης Βέγγος, Κλεό Σκουλούδη, Όλγα Πολίτου, Θόδωρος Έξαρχος Κωμωδία [34]
Είκοσι γυναίκες και εγώ! Γιάννης Δαλιανίδης Κώστας Βουτσάς, Μπέτυ Λιβανού, Σμάρω Στεφανίδου, Καίτη Ιμπροχώρη Κωμωδία [35]
Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής Κώστας Καραγιάννης Κώστας Βουτσάς, Καίτη Παπανίκα, Γιάννης Βογιατζής, Έλια Καλλιγεράκη, Μαρίκα Κρεββατά, Νίκος Ρίζος, Έλσα Ρίζου, Ρίτα Μπενσουσάν, Ανδρέας Φιλιππίδης Κωμωδία [36]
Η Μαρία της Σιωπής Γιάννης Δαλιανίδης Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Παντελής Ζερβός, Σπύρος Καλογήρου, Γιώργος Σίσκος, Γιώργος Νέζος Δραματική [37]
Θέμα συνειδήσεως Πέτρος Λύκας Νίκος Κούρκουλος, Μπέτυ Αρβανίτη, Λουίζα Ποδηματά Δραματική [38]
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ Θανάσης Βέγγος Θανάσης Βέγγος, Κατερίνα Γιουλάκη, Τάκης Μηλιάδης Κωμωδία [39]
Ο Βάλτος Ντίνος Δημόπουλος Βέρα Κρούσκα, Γιάννης Βόγλης, Νότης Περγιάλης Δραματική [40]
1974
Αγάπη μου Ουά-Ουά Γιάννης Δαλιανίδης Κάκια Αναλυτή, Κώστας Ρηγόπουλος, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Στέλιος Λιονάκης Κωμωδία [41]
Έγκλημα στο Καβούρι Κώστας Καραγιάννης Λάκης Κομνηνός, Dorothy Moore, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Μπάρτης, Βαγγέλης Σειληνός Αστυνομική [42]
Η δίκη των δικαστών Πάνος Γλυκοφρύδης Νίκος Κούρκουλος, Χρήστος Τσάγκας, Σπύρος Καλογήρου, Ζώρας Τσάπελης, Μάνος Κατράκης Ιστορική [43]
Λεσβιακός Αύγουστος Ερρίκος Ανδρέου Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Χριστοδούλου, Ρένα Κοσμίδου, Τζοάννα Παππά , Σταύρος Φαρμάκης Ερωτική [44]
Οι εραστές του ονείρου Γιάννης Δαλιανίδης Ζωή Λάσκαρη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τιτίκα Στασινοπούλου, Λευτέρης Βουρνάς, Ίλυα Λιβυκού Δραματική [45]
Ψυχή και Σάρκα Ερρίκος Ανδρέου Κώστας Πρέκας , Κορίνα Τσοπέη, Deborah Reed, Βασίλης Τσιβιλίκας Αισθηματική [46]
1975
Ο Θίασος Θόδωρος Αγγελόπουλος Εύα Κοταμανίδου, Αλίκη Γεωργούλη, Βαγγέλης Καζάν Δραματική [47]
Οι βάσεις και η Βασούλα Ντίνος Δημόπουλος Νόρα Βαλσάμη, Χρήστος Ζορμπάς, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Ελένη Θεοφίλου Αισθηματική [48]
Ο κατάδικος Αργύρης Πιπέρης Τάκης Εμμανουήλ, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Σπύρος Καλογήρου, Νότης Περγιάλης Δραματική [49]
1976
Happy Day Παντελής Βούλγαρης Ζωρζ Σαρρή, Γιώργος Μοσχίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Κώστας Φυσσούν Δραματική [50]
Το αγκίστρι Ερρίκος Ανδρέου Μπάρμπαρα Μπουσέ, Γκύντερ Στολλ, Σοφία Ρούμπου, Ντίνος Καρύδης Δραματική [51]
1977
Ιφιγένεια Μιχάλης Κακογιάννης Τατιάνα Παπαμόσχου, Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Πάνος Μιχαλόπουλος Δραματική [52]
Οι κυνηγοί Θόδωρος Αγγελόπουλος Βαγγέλης Καζάν, Μπέτυ Βαλάση, Μαίρη Χρονοπούλου Κοινωνική [53]
Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται Γιάννης Δαλιανίδης Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Τόνια Καζιάνη, Λουίζα Ποδηματά Κωμωδία [54]
1978
Από πού πάνε για τη χαβούζα Θόδωρος Μαράγκος Θανάσης Βέγγος, Άννα Βαγενά, Τάκης Μηλιάδης, Αλέκος Λειβαδίτης Κωμωδία [55]
Κραυγή Γυναικών Ζιλ Ντασέν Μελίνα Μερκούρη, Έλεν Μπέρστιν Δραματική [56]
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος Βασίλης Διαμαντόπουλος, Όλγα Καρλάτου Δραματική [57]
1979
Οι φανταρίνες Ντίμης Δαδήρας Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαίρη Βιδάλη, Ντάνος Λυγίζος, Ελένη Φιλίνη Κωμωδία [58]
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση Ντίνος Κατσουρίδης Θανάσης Βέγγος, Ελένη Φιλίνη, Βάσια Τριφύλλη, Σπεράντζα Βρανά, Απόστολος Σουγκλάκος Κωμωδία [59]
Ο φαλακρός μαθητής Ντίνος Κατσουρίδης Θανάσης Βέγγος, Βάσια Τριφύλλη, Τίτος Βανδής, Μάρω Κοντού, Κούλης Στολίγκας Κωμωδία [60]
Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα Νίκος Νικολαΐδης Άλκης Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Χρήστος Βαλαβανίδης Δραματική [61]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αγάπη για πάντα στο Cine.gr
  2. Αναπαράσταση στο Cine.gr
  3. Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο στο Cine.gr
  4. Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ στο Cine.gr
  5. Εν ονόματι του νόμου στο Cine.gr
  6. Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές στο Cine.gr
  7. Η ζούγκλα των πόλεων στο Cine.gr
  8. Η θεία μου η χίπισσα στο Cine.gr
  9. [Μια Ελληνίδα στο χαρέμι στο Cine.gr
  10. Ο αετός των σκλαβωμένων στο Cine.gr
  11. Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά στο Cine.gr
  12. Ο τελευταίος των κομιτατζήδων στο Cine.gr
  13. Οι 4 άσσοι στο Cine.gr
  14. Στη μάχη της Κρήτης στο Cine.gr
  15. Υπολοχαγός Νατάσσα στην IMDb
  16. Ευδοκία στο Cine.gr
  17. Κατάχρησις εξουσίας στο Cine.gr
  18. Μαριχουάνα stop! στο Cine.gr
  19. Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση στο Cine.gr
  20. Υπερήφανοι αετοί στο Cine.gr
  21. Αέρα! Αέρα! Αέρα! στην IMDb
  22. Αγάπη μου παλιόγρια στο Cine.gr
  23. Αιχμάλωτοι του μίσους στο Cine.gr
  24. Η κόμησσα της Κέρκυρας στο Cine.gr
  25. Θανάση πάρε το όπλο σου στο Cine.gr
  26. Με φόβο και πάθος στο Cine.gr
  27. Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα στο Cine.gr
  28. Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη στο Cine.gr
  29. Ο μάγκας με το τρίκυκλο στο Cine.gr
  30. Τί 30...Τί 40...Τί 50... στο Cine.gr
  31. Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας στο Cine.gr
  32. Το προξενιό της Άννας στο Cine.gr
  33. Ο Αστερισμός της Παρθένου στο Cine.gr
  34. Δικτάτωρ καλεί Θανάση στο Cine.gr
  35. Είκοσι γυναίκες και εγώ! στο Cine.gr
  36. Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής στο Cine.gr
  37. Η Μαρία της Σιωπής στο Cine.gr
  38. Θέμα συνειδήσεως στο Cine.gr
  39. Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ στο Cine.gr
  40. Ο βάλτος στο Cine.gr
  41. Αγάπη μου Ουά-Ουά στο Cine.gr
  42. Έγκλημα στο Καβούρι στο Cine.gr
  43. Η δίκη των δικαστών στο Cine.gr
  44. Λεσβιακός Αύγουστος στο Cine.gr
  45. Οι εραστές του ονείρου στο Cine.gr
  46. Ψυχή και Σάρκα στο Cine.gr
  47. Ο Θίασος στο Cine.gr
  48. Οι βάσεις και η Βασούλα στο Cine.gr
  49. Ο κατάδικος στο Cine.gr
  50. Happy Day στο Cine.gr
  51. Το Αγκίστρι στο Cine.gr
  52. Ιφιγένεια στο Cine.gr
  53. Οι κυνηγοί στο Cine.gr
  54. Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται στην IMDb
  55. Από πού πάνε για τη χαβούζα στην IMDb
  56. Κραυγή Γυναικών στο Cine.gr
  57. Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας στο Cine.gr
  58. Οι φανταρίνες στο Cine.gr
  59. Ο παλαβός κόσμος του Θανάση στο Cine.gr
  60. Ο φαλακρός μαθητής στο Cine.gr
  61. Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα στο Cine.gr