Κατάλογος Ελληνικών ταινιών δεκαετίας 1950

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τις ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1950. Οι ταινίες Τελευταία αποστολή, Νεκρή πολιτεία, Κυριακάτικο Ξύπνημα, Το Κορίτσι με τα Μαύρα, Το τελευταίο ψέμα, και το Ματωμένο ηλιοβασίλεμα συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τις αντίστοιχες χρονιές. Ενώ οι ταινίες Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες, Οι Παρανόμοι και η Αστέρω (ταινία 1959) συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στις αντίστοιχες χρονιές επίσης.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Σκηνοθέτης Ηθοποιοί Είδος Πηγή
1950
Ο μεθύστακας Γιώργος Τζαβέλλας Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Χορν, Νίκος Ρίζος Δραματική [1]
Τελευταία αποστολή Νίκος Τσιφόρος Σμαρούλα Γιούλη, Νίκος Τζόγιας Πολεμική [2]
1951
Νεκρή πολιτεία Φρίξος Ηλιάδης Ειρήνη Παπά, Νίκος Τζόγιας, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Αργύρης Δραματική [3]
1953
Δεσποινίς ετών 39 Αλέκος Σακελλάριος Γεωργία Βασιλειάδου, Μίμης Φωτόπουλος Κωμωδία [4]
Σάντα Τσικίτα Αλέκος Σακελλάριος Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού Κωμωδία [5]
1954
Κυριακάτικο ξύπνημα Μιχάλης Κακογιάννης Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Γιώργος Παππάς, Τασσώ Καββαδία Ρομαντική κωμωδία [6]
Ούτε γάτα ούτε ζημιά Αλέκος Σακελλάριος Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού Κωμωδία [7]
Το ποντικάκι Νίκος Τσιφόρος Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μίμης Φωτόπουλος Αστυνομική [8]
1955
Ένα βότσαλο στη λίμνη Αλέκος Σακελλάριος Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού Κωμωδία [9]
Η Κάλπικη λίρα Γιώργος Τζαβέλλας Βασίλης Λογοθετίδης, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Ίλια Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής Δραματική [10]
Θανασάκης ο πολιτευόμενος Αλέκος Σακελλάριος Ντίνος Ηλιόπουλος, Άννα Συνοδινού, Τζόλυ Γαρμπή Κωμωδία [11]
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο Αλέκος Σακελλάριος Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης, Τζένη Καρέζη Δραματική [12]
Μαγική Πόλις Νίκος Κούνδουρος Γιώργος Φούντας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Θανάσης Βέγγος Δραματική [13]
Στέλλα Μιχάλης Κακογιάννης Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Φούντας, Αλέκος Αλεξανδράκης, Βούλα Ζουμπουλάκη Ρομαντικό δράμα [14]
Τζο ο τρομερός Ντίνος Δημόπουλος Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Χρήστος Τσαγανέας, Νίκος Ρίζος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Κωμωδία [15]
1956
Η Άγνωστος Ορέστης Λάσκος Κυβέλη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μίμης Φωτόπουλος Δραματική [16]
Η καφετζού Αλέκος Σακελλάριος Γεωργία Βασιλειάδου, Μίμης Φωτόπουλος Κωμωδία [17]
Η αρπαγή της Περσεφόνης Γρηγόρης Γρηγορίου Αλέκα Κατσέλη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ορέστης Μακρής Ρομαντική κωμωδία [18]
Ο Δράκος Νίκος Κούνδουρος Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος Δραματική [19]
Ο ζηλιαρόγατος Γιώργος Τζαβέλλας Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού Κωμωδία [20]
Το κορίτσι με τα μαύρα Μιχάλης Κακογιάννης Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν Δραματική [21]
1957
Δελησταύρου και υιός Αλέκος Σακελλάριος Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού Κωμωδία [22]
Η θεία απ' το Σικάγο Αλέκος Σακελλάριος Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Ελένη Ζαφειρίου, Τζένη Καρέζη Κωμωδία [23]
Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο Αλέκος Σακελλάριος Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης Δραματική [24]
Μαρία Πενταγιώτισσα Κώστας Ανδρίτσος Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Λάμπρος Κωνσταντάρας Ρομαντικό δράμα [25]
Ο Φανούρης και το σόι του Αλέκος Σακελλάριος Μίμης Φωτόπουλος, Τζόλυ Γαρμπή, Λαυρέντης Διανέλλος Κωμωδία [26]
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες Γιάννης Πετροπουλάκης Ρένα Βλαχοπούλου, Στέφανος Στρατηγός, Κούλης Στολίγκας Κωμωδία [27]
Το τελευταίο ψέμα Μιχάλης Κακογιάννης Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νίκος Κούρκουλος, Ελένη Ζαφειρίου Δραματική [28]
1958
Ένας ήρως με παντούφλες Αλέκος Σακελλάριος Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού Δραματική [29]
Η κυρά μας η μαμή Αλέκος Σακελλάριος Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ξένια Καλογεροπούλου Κωμωδία [30]
Η λίμνη των πόθων Γιώργος Ζερβός Τζένη Καρέζη, Γιώργος Φούντας, Ελένη Ζαφειρίου, Νίκος Φέρμας Δραματική [31]
Μια ζωή την έχουμε Γιώργος Τζαβέλλας Υβόν Σανσόν, Δημήτρης Χορν, Βασίλης Αυλωνίτης, Χρήστος Τσαγανέας Κωμωδία [32]
Οι Παράνομοι Νίκος Κούνδουρος Τίτος Βανδής, Πέτρος Φυσσούν, Ανέστης Βλάχος Δραματική [33]
1959
Αστέρω Ντίνος Δημόπουλος Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τίτος Βανδής Ρομαντικό δράμα [34]
Δουλειές με φούντες Πάνος Γλυκοφρύδης Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Λάκης Σκέλλας, Αλέκα Στρατηγού Κωμωδία [35]
Ματωμένο ηλιοβασίλεμα Ανδρέας Λαμπρινός Έφη Οικονόμου, Σπύρος Φωκάς Δραματική [36]
Μπουμπουλίνα Κώστας Ανδρίτσος Ειρήνη Παπά, Μιράντα Μυράτ, Ανδρέας Μπάρκουλης Ιστορική [37]
Ο Ηλίας του 16ου Αλέκος Σακελλάριος Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος Σταύρος Ξενίδης Κωμωδία [38]
Ο θησαυρός του μακαρίτη Νίκος Τσιφόρος Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης, Νίκος Ρίζος, Ξένια Καλογεροπούλου Κωμωδία [39]
Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα Αλέκος Σακελλάριος Κώστας Χατζηχρήστος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ορέστης Μακρής, Νίτσα Τσαγανέα Κωμωδία [40]
Στουρνάρα 288 Ντίνος Δημόπουλος Ορέστης Μακρής, Σμαρούλα Γιούλη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Δραματική [41]
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο Αλέκος Σακελλάριος Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Χρήστος Τσαγανέας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ορέστης Μακρής Κωμωδία [42]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο μεθύστακας στην IMDb
  2. Τελευταία αποστολή στην IMDb
  3. Νεκρή πολιτεία στην IMDb
  4. Δεσποινίς ετών 39 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  5. Σάντα Τσικίτα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  6. Κυριακάτικο Ξύπνημα στην IMDb
  7. Ούτε γάτα ούτε ζημιά στην IMDb
  8. Το Ποντικάκι στην IMDb
  9. Ένα βότσαλο στη λίμνη στην IMDb
  10. Η Κάλπικη λίρα στην IMDb
  11. Θανασάκης ο Πολιτευόμενος στην IMDb
  12. Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  13. Μαγική Πόλις στην IMDb
  14. Στέλλα (ταινία 1955) στην IMDb
  15. Τζο ο τρομερός στην IMDb
  16. Η άγνωστος στην IMDb
  17. Η καφετζού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  18. Η Αρπαγή της Περσεφόνης στην IMDb
  19. Ο Δράκος στην IMDb
  20. Ο Ζηλιαρόγατος στην IMDb
  21. Το Κορίτσι με τα Μαύρα στην IMDb
  22. Δελησταύρου και υιός στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  23. Η θεία απ' το Σικάγο στην IMDb
  24. Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  25. Μαρία Πενταγιώτισσα (ταινία 1957) στην IMDb
  26. Ο Φανούρης και το σόι του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  27. Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες στην IMDb
  28. Το τελευταίο ψέμα στην IMDb
  29. Ένας ήρως με παντούφλες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  30. Η κυρά μας η μαμμή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  31. Η λίμνη των πόθων στην IMDb
  32. Μια ζωή την έχουμε στην IMDb
  33. Οι Παρανόμοι στην IMDb
  34. Αστέρω (ταινία 1959) στην IMDb
  35. Δουλειές με φούντες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  36. Ματωμένο ηλιοβασίλεμα στην IMDb
  37. Μπουμπουλίνα (ταινία) στην IMDb
  38. Ο Ηλίας του 16ου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  39. Ο θησαυρός του μακαρίτη στην IMDb
  40. Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  41. Στουρνάρα 288 στην IMDb
  42. Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο στην IMDb