Καστιλλιόν Φιορεντίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καστιλλιόν Φιορεντίνο
Comune
Città di Castiglion Fiorentino
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα   Flag of Italy.svg Ιταλία
Περιφέρεια   Τοσκάνη
Επαρχία   Αρέτσο
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 52043
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Καστιλλιόν Φιορεντίνο is located in Ιταλία
Καστιλλιόν Φιορεντίνο
Καστιλλιόν Φιορεντίνο
Θέση του δήμου στην επαρχία Αρέτσο
Επίσημος ιστότοπος

Το Καστιλλιόν Φιορεντίνο (ιταλικά: Castiglion Fiorentino) είναι κωμόπολη της κεντρικής Ιταλίας. Βρίσκεται στην επαρχία Αρέτσο, στην ανατολική Τοσκάνη και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 13.359 κατοίκους. Η πόλη τοποθετείται 17 χλμ νοτιοανατολικά του Αρέτσο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός υψώματος που κυριαρχεί στο δρόμο που συνδέει το Αρέτσο με την Κορτόνα.

Η πόλη στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και τον αγροτουρισμό. Μετά τις καταστροφές που υπέστη στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ελήφθη μέριμνα για την αποστράγγιση των ελών, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να αυξηθεί σημαντικά. Στην περιοχή παράγεται το γνωστό κρασί ΠΟΠ Valdichiana.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της στρατηγικής του θέσης, μεταξύ δύο σημαντικών ετρουσκικών αστικών κέντρων, το Καστιλλιόν Φιορεντίνο κατοικήθηκε από πολύ νωρίς. Εντοπίζεται αστική εγκατάσταση στην περιοχή ήδη από 6ο π.Χ. αι. Εκτός από τη στρατηγική της θέση, τα έλη στη γύρω περιοχή έκαναν το έδαφος πολύ εύφορο, πράγμα που εκμεταλλεύτηκαν οι Ετρούσκοι και μετά από αυτούς οι Ρωμαίοι. Όμως ακριβώς λόγω αυτών των ελών, οι επιδημίες ήταν πολύ συχνές στην περιοχή.

Κατά τον Μεσαίωνα με κέντρο την πόλη ανεγέρθηκαν διάφορα κάστρα, για να ελέγχουν τις επικοινωνίες της Τοσκάνης. Από τον 10ο αι μνημονεύεται με το όνομα Castiglione, ως φέουδο των Μαρκησίων του Monte Santa Maria. Ως ελεύθερη κοινότητα μαρτυρείται από τα μέσα του 12ου αι. Αντιμετώπιζε συνεχώς τις επιθέσεις των ισχυρών γειτόνων του. Κατά τον 13ο αιώνα αναμείχθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ Γουέλφων και Γιβελλίνων, παίρνοντας το μέρος των Γιβελλίνων και συμμαχώντας με το Αρέτσο κατά της μεγάλης Γουελφικής πόλης της Τοσκάνης, της Φλωρεντίας. Τελικά το 1289 μετά την ήττα του Αρέτσο καταλήφθηκε για πρώτη φορά από τη Φλωρεντία. Το διάστημα 1303-1336 περιήλθε στον έλεγχο του Αρέτσο, τότε μάλιστα ονομάστηκε Castiglion Aretino και γνώρισε σημαντική ανάπτυξη. Την περίοδο 1336 - 1384 άλλαζε συνεχώς κυρίαρχο, μέχρι που τελικά καταλήφθηκε από τους Φλωρεντινούς οριστικά, οι οποίοι και του έδωσαν το σημερινό της όνομα. Η πόλη αναφέρεται και σε ένα από τα άσματα της Θείας Κωμωδίας του Δάντη (Κόλαση, 29).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 43°20′38″N 11°55′8″E / 43.34389°N 11.91889°E / 43.34389; 11.91889