Κασάν (Ιράν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κασάν
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κασάν
33°59′17″N 51°26′33″E
ΧώραΙράν
Διοικητική υπαγωγήCentral District
Έκταση21 km²
Υψόμετρο942 μέτρα[1]
Πληθυσμός304.487 (2016)[2][3]
Τηλ. κωδ.0361
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κασάν (περσ. کاشان) είναι μεγάλη πόλη του Ιράν στο βόρειο μέρος της Επαρχίας Ισφαχάν. Στην απογραφή του 2016 είχε 304.487 κατοίκους σε 90.828 οικογένειες[4], ενώ στη μητροπολιτική περιοχή του κατοικούν 432.557 άνθρωποι. Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο περί τα 945 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 33°59΄ Βόρειο πλάτος και 51°26΄ Ανατολικό μήκος.

Κατά μία ετυμολόγηση η ονομασία της πόλεως προέρχεται από τους Κασιανούς, τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, που ίδρυσαν τον πρώτο οικισμό στο Τεπέ Σιάλκ πριν το 7000 π.Χ.. Από τον 12ο μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. το Κασάν ήταν σημαντικό κέντρο αγγειοπλαστικής και παραγωγής πλακιδίων υψηλής ποιότητας. Μάλιστα η λέξη kashi στη σημερινή περσική γλώσσα σημαίνει «πλακάκι», και πιθανώς προήλθε από το όνομα της πόλεως.

Παραδοσιακά το Κασάν διαιρείται σε δύο μέρη, το «ορεινό» και το «ερημικό». Στα δυτικά και νοτιοδυτικά της πόλεως βρίσκονται δύο από τις υψηλότερες κορυφές της Οροσειράς Καρκάς το όρος Γκαργκάς, που φιλοξενεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο του Ιράν με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στη χώρα, και το όρος Αρντεχάαλ ή Νταμαβάντ, με την υψηλότερη κορυφή του Ιράν. Από την άλλη, στα ανατολικά η πόλη «ανοίγει» στην κεντρική έρημο του Ιράν, με το τμήμα της που ονομάζεται Έρημος Μαραντζάμ, όπου και ιστορικό καραβανσεράι κοντά στην αλμυρή Λίμνη Ναμάκ. Το κλίμα του Κασάν είναι θερμό ερημικό, με μέση ετήσια βροχόπτωση 107,8 χιλιοστόμετρα.

Η πόλη φιλοξενεί την ιστορική Οικία Μπορουτζερντί, σήμερα σπίτι-μουσείο, που χρονολογείται από την εποχή των Κατζάρ και είναι γνωστή για τη μοναδική, ιδιαίτερης ομορφιάς αρχιτεκτονική της. Αξιοθέατο αποτελεί επίσης η κλειστή κεντρική αγορά (Bāzār-e Kāshān).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]