Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καρχαρίας τροφός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρχαρίας τροφός
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
112–0Ma
[1]
Καρχαρίας τροφός
Καρχαρίας τροφός
Κατάσταση διατήρησης
Ανεπαρκώς γνωστό
Συστηματική ταξινόμηση
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Ορεκτολοβόμορφοι (Orectolobiformes)
Οικογένεια: Γιγγλυμοστοματίδες (Ginglymostomatidae)
Γένος: Γιγγλυμόστομα (Ginglymostoma)
Είδος: G. cirratum
Διώνυμο
Ginglymostoma cirratum (Γιγγλυμόστομα το σγουρό)
Bonnaterre, 1788

Ο καρχαρίας τροφός (επιστημονική ονομασία Ginglymostoma cirratum - Γιγγλυμόστομα το σγουρό[2]) είναι το μόνο μέλος του γένους Γιγγλυμόστομα (Ginglymostoma), το οποίο ανήκει στους καρχαρίες τροφούς (οικογένεια Γιγγλυμοστοματίδες). Απατάνται σε τροπικά και υποτροπικά νερά πάνω από την ηπειρωτική και νησιωτική υφαλοκρηπίδα, σε βάθος από ένα έως 75 μέτρα. Φτάνει σε μήκος τα 4,3 μέτρα. Είναι συγγενικός με το φαλαινοκαρχαρία και το καρχαρία ζέβρα.

Ο καρχαρίας τροφός είναι νυκτόβιο ζώο, σχηματίζοντας την ημέρα ομάδες 40 ατόμων. Ο καρχαρίας τροφός κρύβεται σε κοιλότητες βράχων την ημέρα, με τον κάθε καρχαρία να φαίνεται να προτιμά κάποιες, στις οποίες γυρίζει κάθε βράδυ μετά το κυνήγι. Τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή, μαλάκια, ουροχορδωτά, θαλάσσια φίδια και άλλα ψάρια, και ιδίος τους αετούς. Αναπαράγωγονται ως ωοζωοτόκα, με το θηλυκό να γεννά 21 με 29 μικρά ύστερα από εξάμηνη κύηση.[3] Ο κύκλος αναπαραγωγής διαρκεί δύο χρόνια.

Οι καρχαρίες αυτοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι, αν και έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους. Αν και δεν αλιεύεται τακτικά, αποτελεί ένα εύκολο στόχο για τους αλιείς. Το δέρμα τους είναι πολύ τραχύ και γι'αυτό το λόγο είναι περιζήτητο, ενώ επίσης χρησιμοποίείται το λάδι από το συκώτι τους και το κρέας τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sepkoski, Jack (2002). «A compendium of fossil marine animal genera (Chondrichthyes entry)». Bulletins of American Paleontology 364: p.560. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-09-30. https://web.archive.org/web/20110930154826/http://strata.ummp.lsa.umich.edu/jack/showgenera.php?taxon=575&rank=class. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2008. 
  2. «λεξικό Λατινικά-Ελληνικά». Glosbe. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. Leonard J. V. Compagno (1984). Sharks of the World: An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Food and Agriculture Organization of the United Nations. σελίδες 205–207, 555–61, 588.