Καρπάτκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρπάτκα
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΤάρτα κρέμας πολωνικών Καρπαθίων
Τόπος προέλευσηςΠολωνία
Πληροφορίες
ΠιάτοΕπιδόρπιο
ΕίδοςΤάρτα κρέμας
Κύρια συστατικάΖύμη για σου, τριφτή ζύμη, κρέμα πουτίγκας κάσταρντ, μαρμελάδα, ζάχαρη άχνη
ΠαραλλαγέςΝαπολεόνκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η καρπάτκα (πολωνικά: karpatka) είναι παραδοσιακή πολωνική τάρτα κρέμας γεμισμένη με πουτίγκα γάλακτος βανίλιας ή κάσταρντ. Συνήθως αποτελείται από δύο διαφορετικούς τύπους ζαχαροπλαστικής, όπου το βασικό στρώμα τριφτής ζύμης είναι καλυμμένο με μαρμελάδα και παχιά κρέμα και στη συνέχεια συμπληρώνεται με ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής.[1] Το επιδόρπιο παίρνει το όνομά του από το σχήμα της κορυφής του που μοιάζει με βουνό με την αχνισμένη ζύμη που μοιάζει με τις χιονισμένες κορυφές των Καρπαθίων - Karpaty στα πολωνικά.[2] Το πιάτο συχνά πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.

Η προέλευση του επιδορπίου είναι ασαφής. Πιθανότατα εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και του 1960, αλλά η δημοτικότητά του έγινε ευρέως διαδεδομένη στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.[3] Το επίσημο όνομα «karpatka» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ή ηχογραφήθηκε το 1972 από μια ομάδα φοιτητών φιλολογίας.[4] Παραδοσιακά, μια μεγάλη φέτα της τάρτας σερβίρεται με καφέ ή τσάι.

Υπάρχουν μίγματα ψησίματος καρπάτκα σε καταστήματα σε όλη την Πολωνία. Το 1995, το «Karpatka» έγινε σήμα κατατεθέν για μια εταιρεία με την ονομασία Delecta για τον προσδιορισμό της σκόνης κρέμας στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Karpatka - Polish 'Mountain' Cake». 3 Απριλίου 2018. 
  2. «Famous Polish Desserts: Karpatka». www.tasteatlas.com. 
  3. Wschodni, Dziennik. «Językowo i widelczykiem. Karpatka stała się bohaterką artykułu z zakresu językoznawstwa». Dziennik Wschodni. 
  4. S.A, Wirtualna Polska Media (28 Οκτωβρίου 2019). «Karpatka». kuchnia.wp.pl.