Καρπάθιο πέλαγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η θέση του Καρπάθιου πελάγους στον χάρτη.

Το Καρπάθιο πέλαγος είναι το νοτιοανατολικό ελάσσον πέλαγος του Νοτίου Αιγαίου[1]. Η έκτασή του περικλείεται από τις δυτικές ακτές της Ρόδου και το ακρωτήριο Πρασονήσι μέχρι τις νοτιοανατολικές ακτές της Καρπάθου και το ακρωτήριο Πατέλλα, από το νοτιότερο ακρωτήριο Κάστελλος της Καρπάθου ως το ακρωτήριο Πλάκα στο Νομό Λασιθίου και φτάνει ως τις νότιες ακτές της Αστυπάλαιας και τις νοτιοδυτικές ακτές της Κω. Το όνομα του οφείλεται στην νήσο Κάρπαθο που βρίσκεται στο μέσον αυτού του πελάγους.

Τα «υδάτινα σύνορα» του πελάγους είναι: στα βόρεια το Ικάριο πέλαγος· στα δυτικά και νοτιοδυτικά το Κρητικό πέλαγος· στα νότια και νοτιοανατολικά το Λιβυκό πέλαγος και η ανατολική Μεσόγειος (αυτή η περιοχή σε παλιότερες εποχές ονομαζόταν Mare Aegyptium, δηλ. Αιγυπτιακή Θάλασσα ή Αιγυπτιακό πέλαγος[2] -πρβ. Θάλασσα του Λεβάντε).

Παραπομπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κ. Κουτσόπουλος, Μ. Σωτηράκου, Μ. Ταστσόγλου. Γεωγραφία Ε΄ Δημοτικού - Μαθαίνω την Ελλάδα. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ». σελ. 35. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  2. Handbuch der alten Geographie. Λειψία 1844, σελ. 21

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]