Καρπάθικη σαρδέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μένουλα. Αρσενικό άτομο του είδους.
Καρπάθικη σαρδέλα, σερβιρισμένη σε πλούσιο τοπικό ελαιόλαδο.

Η Καρπάθικη σαρδέλα είναι αλίπαστο ιχθυηρό που παρασκευάζεται παραδοσιακά από τους κατοίκους του νησιού της Καρπάθου.

Η Καρπάθικη σαρδέλα ως παστή μένουλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρπάθικη σαρδέλα είναι στην ουσία παστή μένουλα (Spicara maena) (επίσημη ελληνική ονομασία μαίνη η κοινή) που αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες στα νερά του νησιού κατά το μήνα Μάρτιο, εποχή της ωοτοκίας του συγκεκριμένου ψαριού. Τότε η μένουλα, καθώς "γιαλώνει" εμφανίζεται κοπαδιαστή στις ακτές για να αφήσει τα αυγά της.

Επειδή μάλιστα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή σπανίζει το ψάρι της καθαυτής σαρδέλας (Sardina pilchardus) η μένουλα παστώνεται παραδοσιακά στην Κάρπαθο και καταναλώνεται ως υποκατάστατο της γνωστής μας σαρδέλας (τσαρντέλλα, στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα).

Η κατεργασία και η παραγωγή της εξακολουθεί να γίνεται σε οικιακά κατά κανόνα πλαίσια. Το προϊόν που δεν έχει ως σήμερα βιομηχανοποιηθεί, αποτελεί άριστο ουζομεζέ και σερβίρεται καθαρισμένη μέσα σε παρθένο τοπικό ελαιόλαδο.

Παστές μένουλες παρασκευάζονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Σαμοθράκη κ.λπ.) αλλά στην Κάρπαθο η παρασκευή της αποτελεί συστηματική παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων. Ιδιαίτερη επίδοση στην παραγωγή Καρπάθικης σαρδέλας έχει να επιδείξει το χωριό Σπόα[σημ. 1] της Καρπάθου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το ψάρεμα και η παρασκευή της σαρδέλλας στα Σπόα της Καρπάθου αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά "Η μένουλλα της Μιλάθθας" (παραγωγής του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Σπόων Καρπάθου "Η Εφταμπατούσα", επί προεδρίας Γιάννη Νικ. Κρητικού, 2006). Άλλη version του ίδιου θέματος αποτελεί το καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ "Το θεριό του Μάρτη" επίσης του Μανώλη Δημελλά (παραγωγής, 2007).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]