Καρλ Νέγκελι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Νέγκελι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Carl Wilhelm von Nägeli (Γερμανικά)
Γέννηση26  Μαρτίου 1817[1]
Κίλχμπεργκ[2][3]
Θάνατος10  Μαΐου 1891[1][4][5]
Μόναχο[6][3]
ΥπηκοότηταΕλβετία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Γενεύης και Πανεπιστήμιο Ζυρίχης
ΤέκναBetty Nägeli
ΒραβεύσειςΒαυαρικό Μαξιμιλιανό Τάγμα για τις Επιστήμες και Τέχνες (1877) και αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (12  Μαΐου 1881)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςβοτανική
Ιδιότηταβοτανολόγος, διδάσκων πανεπιστημίου, βιολόγος και μυκητολόγος
Διδακτορικός καθηγητήςOswald Heer και Alphonse Pyramus de Candolle

Ο Καρλ Βίλχελμ φον Νέγκελι (Carl Wilhelm von Nägeli, 26 ή 27 Μαρτίου 1817 - 10 Μαΐου 1891) ήταν Ελβετός βοτανολόγος. Μελέτησε την κυτταρική διαίρεση και την επικονίαση, ωστόσο είναι κυρίως γνωστός ως ο άνδρας που αποθάρρυνε τον Γκρέγκορ Μέντελ από την περαιτέρω ενασχόλησή του με τη Γενετική.

Γέννηση και Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νέγκελι γεννήθηκε στο Κίλχμπεργκ, κοντά στη Ζυρίχη, και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Από το 1839 σπούδασε Βοτανική υπό τον καθηγητή Α. Π. ντε Καντόλ στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και αποφοίτησε από τη Ζυρίχη με διατριβή στη Βοτανική το 1840. Η προσοχή του επικεντρώθηκε κυρίως στη μικροσκοπική μελέτη των φυτών, γεγονός που πιστώνεται στον Ματίας Γιάκομπ Σλάιντεν, τότε καθηγητή Βοτανικής στην Ιένα.

Ακαδημαϊκή καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του αναγορεύτηκε λέκτορας και ακολούθως έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης· αργότερα κλήθηκε να αναλάβει την έδρα της Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Το 1857 η ανέλιξη του τον έφερε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου και παρέμεινε ως καθηγητής μέχρι τον θάνατό του.

Συνεισφορά στην επιστήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νέγκελι θεωρήθηκε ο πρώτος που παρατήρησε κυτταρική διαίρεση κατά το σχηματισμό γύρης, το 1842. Ωστόσο, αυτό αμφισβητείται από τον Χένρι Χάρρις, ο οποίος θεωρεί πως ο Νέγκελι "...,σε αντίθεση με τον Ρέμακ, δεν παρατήρησε κυτταρική διαίρεση" και ότι "το 1844 δεν είχε ιδέα της σημασίας του πυρήνα για τη ζωή του κυττάρου.".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]