Καρλότα Πέρεζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καρλότα Πέρεζ
Perez on 16 January 2015.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Σεπτεμβρίου 1939[1]
Καράκας
Χώρα πολιτογράφησηςΒενεζουέλα
Ηνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικονομολόγος
καθηγήτρια πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάλιν
Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου
Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ
Επηρεάστηκε απόΓιόζεφ Σουμπέτερ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςKondratiev Medal (2012)
Ιστότοπος
www.carlotaperez.org

Η Καρλότα Πέρεζ (γεννηθείσα την 20η Σεπτεμβρίου του 1939 στο Καράκας[3]) είναι μία επιστήμονας από τη Βενεζουέλα με εξειδίκευση στην τεχνολογία και την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη. Ασχολείται με την έρευνα της θεωρίας των τεχνό-οικονομικών παραδειγμάτων και των μεγάλων κυμάτων, μία περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας του Σουμπέτερ στη θεωρία του Kondratieff για τα κύματα. Το 2012 τιμήθηκε με το Ασημένιο Μετάλλιο του Kondratieff [4] από το Διεθνές Ίδρυμα Ν.D. Kondratieff.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πέρεζ είναι επί του παρόντος Καθηγήτρια στο London School of Economics,[5] και, από το 2006,  Καθηγήτρια στο τμήμα  Τεχνολογίας και  Κοινωνικό-Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας, στο Τάλιν της Εσθονίας.[6] Κατά την περίοδο 2003-2005, ήταν Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Κέντρο για την Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική, μέρος της Σχολής Δικαστών του Πανεπιστημίου του Cambridge και είναι επίσης Επίτιμη Καθηγήτρια στο τμήμα Έρευνας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Sussex.[7] Ακόμη, είναι ιδιαιτέρως δραστήρια ως διεθνής σύμβουλος και λέκτορας.

Η Πέρεζ έχει διατελέσει σε θέσεις στην κυβέρνηση της χώρας της, αρχικά στο Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου όσον αφορά τα τεχνολογικά ζητήματα γύρω από τον Διάλογο Βορρά Νότου (1975-1977) και αργότερα ως ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια Τεχνολογίας του Υπουργείου Βιομηχανίας (1980-1983). Έχει διατελέσει σύμβουλος σε περισσότερες από τις μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, όπως την εθνική εταιρεία πετρελαίου, αλλά και σε πολυεθνικές όπως η IBM, Ericsson, Cisco κλπ.

Ως διεθνής σύμβουλος, έχει εργαστεί για διάφορους πολυμερείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η UNESCO, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και η Παγκόσμια Τράπεζα.Έχει συνεργαστεί συμβουλευτικά με διάφορες κλαδικές ενώσεις, Υπουργεία, Συμβούλια της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και αναπτυξιακές τράπεζες στη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Χιλή, Περού, Ισημερινό, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Βραζιλία) και σε άλλες περιοχές (Καναδάς, Νορβηγία, Εσθονία). Επίσης, αρκετά σημεία της Στρατηγικής της Λισαβόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν βασιστεί στη δουλειά της.

Θεωρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Carlota Perez είναι σύγχρονη οπαδός του Σουμπέτερ και μέντοράς της ήταν ο Κρίστοφερ Φρίμαν , με τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Τα άρθρα της, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχουν συμβάλει στην τρέχουσα κατανόηση της σχέσης μεταξύ των βασικών καινοτομιών, των τεχνολογικών και θεσμικών αλλαγών και της οικονομικής ανάπτυξης. Το βιβλίο της Τεχνολογικές Επαναστάσεις και Οικονομικό Κεφάλαιο είχε πολύ θετική ανταπόκριση τόσο από τους ακαδημαϊκούς όσο και από τις οικονομικό-τεχνικής φύσεως επιχειρηματικές κοινότητες. Το βιβλίο συνέβαλε στην κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της καινοτομίας και της δυναμικής των οικονομίας μέσα από το πρίσμα της θεωρίας του Σουμπέτερ. Σε αυτό, η Πέρεζ, μιλώντας από το 2002, παραθέτει μια ιστορία πέντε τεχνολογικών επαναστάσεων που ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο απότομης εμφάνισης και ανόδου, αποτυχίας και τελικά ανανέωσης.

To 2000, η Πέρεζ συν-ίδρυσε το The Other Canon, ένα κέντρο και δίκτυο για την ετερόδοξη οικονομική έρευνα, του οποίου, μεταξύ άλλων, κύριος ιδρυτής του και εκτελεστικό πρόεδρος είναι ο Έρικ Ράινερτ.

Bιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carlota Perez, Leo Johnson, Art Kleiner. Are We on the Verge of a Golden Age?. August 28, 2017.
  • Carlota Perez. Technological Revolutions and Financial Capital: The Dynamics of Bubbles and Golden Ages. London: Elgar 2002. ((ISBN 1-84376-331-1))
  • Wolfgang Drechsler, Rainer Kattel and Erik S. Reinert, eds. Techno-Economic Paradigms: Essays in Honour of Carlota Perez. London: Anthem, 2009. ((ISBN 9781843317852))
    • Includes essays by Christopher Freeman, Bengt-Åke Lundvall, Giovanni Dosi, Richard R. Nelson and others.
  • Carlota Perez.Technological revolutions and techno-economic paradigms.: in Working Papers in Technology Governance and Economic Dynamics, Working Paper No. 20, Tallin: Norway and Tallinn University of Technology, Tallinn 2009.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]