Καρλομάνος της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καρλομάγνος της Βαυαρίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καρλομάγνος της Βαυαρίας
3 sons of Louis the German.jpg
Γέννηση
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Altötting
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος wife
Σύντροφος Liutswinde
Τέκνα Αρνούλφος της Καρινθίας
Γονείς Λουδοβίκος ο Γερμανικός και Χέμα
Αδέλφια Λουδοβίκος ο νεώτερος, Κάρολος ο Παχύς, Χίλντεγκαρντ, Ίρμγκαρντ του Κιέμζι, Μπέρθα και Γκιζέλα
Αξίωμα duke of Bavaria
Commons page Πολυμέσα

Ο Καρλομάνος (Karlmann, 830 - 22 Σεπτεμβρίου 880) ήταν βασιλιάς της Βαυαρίας (876 - 880) και της Ιταλίας (877 - 880).

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Λουδοβίκου του Γερμανικού, βασιλιά των Ανατολικών Φράγκων (Γερμανία), και της Έμμας, κόρης του κόμητος Βελφ. Εξεγέρθηκε πρώτος ενάντια στον πατέρα του (861) δύο χρόνια μετά τον ακολούθησε ο δεύτερος αδελφός του Λουδοβίκος ενώ αργότερα ενώθηκε μαζί και ο μικρότερος αδελφός τους Κάρολος ο Παχύς. Ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός υποχρεώθηκε (965) να μοιράσει τα εδάφη του στους γιούς του ο Καρλομάνος πήρε μερίδιο την Βαυαρία ο Λουδοβίκος ο νεώτερος Σαξονία, Φραγγονία, Θουριγγία και ο μικρότερος Κάρολος ο παχύς την Σουηβία με την Ραετία.

Μία ψευδής αναφορά ότι είχε πεθάνει ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος Β΄ αποκατέστησε προσωρινά τις σχέσεις του Λουδοβίκου του Γερμανικού με τους γιούς τους, ο πατέρας τους πέθανε (876) και κάθε αδελφός βασίλευσε στο μερίδιο που κληρονόμησε. Οι σχέσεις τους ήταν πολύ αρμονικές μεταξύ τους με άριστη συνεργασία σε αντίθεση με τις σχέσεις που είχαν με τον πατέρα τους. Με τον θάνατο του Καρόλου του Φαλακρού (877) βασιλιά των δυτικών Φράγκων ο Καρλομάνος έγινε βασιλιάς της Ιταλίας. Το 879 ο Καρλομάνος έμεινε ανάπηρος από ένα βαρύ εγκεφαλικό κάτι που τον ανάγκασε να μοιράσει το βασίλειο του στα αδέλφια του ο Λουδοβίκος έλαβε την Βαυαρία και ο Κάρολος την Ιταλία πέθανε την επόμενη χρονιά. Είχε και έναν νόθο γιό από μια παλλακίδα τον Αρνούλφο που του παραχωρήθηκε το δουκάτο της Καρινθίας, αργότερα ο Αρνούλφος της Καρινθίας έγινε βασιλιάς της Γερμανίας, βασιλιάς της Ιταλίας και αυτοκράτορας.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carloman of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).