Καρεκίν Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγιώτατος
Καρεκίν Β΄
Καθολικός Πατριάρχης Απάντων των Αρμενίων
ΈδραΚαθεδρικός Ναός Ετσμιαντζίν Αρμενία
Από27 Οκτωβρίου 1999
ΠροκάτοχοςΚαρεκίν Α΄
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΓρηγόριος Νερσισιάν
Γέννηση21 Αυγούστου 1951 (1951-08-21) (72 ετών)
Βοσκεχάτ (Αρμαβίρ), Αρμενική ΣΣΔ, ΕΣΣΔ
ΕθνικότηταΑρμένιος
ΔόγμαΧριστιανισμός Αρμενική Αποστολική Εκκλησία

Ο Καρεκίν Β΄ ( αρμενικά: Գարեգին Բ‎‎), (Βοσκεχάτ (Αρμαβίρ), 21 Αυγούστου 1951) είναι ο σημερινός Καθολικός Πατριάρχης Απάντων των Αρμενίων (Καθολικός όλων των Αρμενίων), προκαθήμενος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Το 2013 εξελέγη ομόφωνα ως επικεφαλής των Προχαλκηδόνιων Εκκλησιών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρεκίν Β΄ γεννήθηκε ως Γρηγόριος Νερσισιάν στο Βοσκεχάτ (Αρμαβίρ) της Αρμενικής ΣΣΔ στις 21 Αυγούστου 1951. Εισήλθε στο Γεβορκιανό Θεολογικό Σεμινάριο στο Ετσμιαντζίν το 1965 και αποφοίτησε με άριστα το 1971. Χειροτονήθηκε σε διάκονο το 1970. Αργότερα έγινε μοναχός και το 1972 χειροτονήθηκε ιερέας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Καθολικός όλων των Αρμενίων, εκείνης της περιόδου, τον ενθάρρυνε να σπουδάσει εκτός Αρμενίας. Αυτό τον οδήγησε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στη Θεολογική Ακαδημία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 23 Οκτωβρίου 1983 χειροτονήθηκε επίσκοπος στο Εχμιατζίν. Έγινε αρχιεπίσκοπος το 1992.

Ο Καρεκίν Β΄ μιλά άπταιστα γερμανικά από την εποχή της διαμονής του στη Γερμανία και την Αυστρία.[1] Το 1975 κατά τη διάρκεια της ζωής του στην Κολωνία ήταν ο πνευματικός εκπρόσωπος εννέα αρμενικών εκκλησιών στη Γερμανία.[1]

Το 1988 ο Καρεκίν Β΄ ανέλαβε ενεργό ρόλο βοηθώντας τους πιστούς να ξεπεράσουν τον αρμενικό σεισμό. Επιμελήθηκε την ανέγερση πολλών εκκλησιών και σχολείων στην Αρμενία. Έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών για να βοηθήσει τη ζωή των εκκλησιών του, καθώς και να ασχοληθεί με τις κληρονομιές της σοβιετικής εποχής.

Στις 27 Οκτωβρίου 1999 εξελέγη 132ος Καθολικός Πάντων των Αρμενίων στη Μητέρα Έδρα του Ιερού Ετσμιαντζίν, διαδεχόμενος τον Καρεκίν Α΄. Οι σχέσεις του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ ήταν γενικά θετικές. Όταν ο Πάπας επισκέφθηκε την Αρμενία το 2001, διέμεινε με τον Καθολικό στην έδρα του.

Τον Οκτώβριο του 2007, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες.[2] Στις 10 Οκτωβρίου 2007, πρόσφερε την εναρκτήρια προσευχή για την ημερήσια συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το οικουμενικό του ταξίδι στην Ινδία, για να συναντήσει τον Βασίλειο Θωμά Διδύμο Α΄, Καθολικό της Ανατολής (Ορθόδοξη Συριακή Εκκλησία Malankara) τον Νοέμβριο του 2008, βοήθησε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενικής και της Ινδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εκπρόσωποι της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που έλαβε χώρα στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας στις 4 Νοεμβρίου, εξέλεξαν ομόφωνα τον Καθολικό όλων των Αρμενίων, Καρεκίν Β΄, τον ανώτατο πατριάρχη και επικεφαλής της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, επικεφαλής της οργάνωσης για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Στις 26 Ιουνίου 2016, ο Καθολικός Καρεκίν Β΄ και ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψαν κοινή δήλωση για την οικογένεια. Δήλωσε ότι η εκκοσμίκευση της κοινωνίας και η «αποξένωσή της από το πνευματικό και το θείο» βλάπτουν την οικογένεια και επιβεβαίωσε ότι η Ρωμαιοκαθολική και η Αρμενική Αποστολική εκκλησία μοιράζονται μία άποψη που βασίζεται στον γάμο για την οικογένεια. Η δήλωση αυτή επιβεβαίωσε, επίσης, διάφορα θετικά βήματα που έγιναν προς την ενότητα μεταξύ των δύο εκκλησιών και «αναγνώρισε την επιτυχημένη "νέα φάση" στις σχέσεις» μεταξύ τους. Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την «τεράστια τραγωδία» της εκτεταμένης δίωξης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ο Πάπας και ο Καθολικός Πατριάρχης προσευχήθηκαν «για αλλαγή καρδιάς σε όλους όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα και σε όσους είναι σε θέση να σταματήσουν τη βία».[3]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]