Καρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Καρέας είναι περιοχή του Δήμου Βύρωνα[1][2] στην Αττική, η οποία βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις του Υμηττού, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων[3].

Η περιοχή αποτελεί προάστιο του Βύρωνα στα νοτιοανατολικά του, ενώ συνορεύει και με την περιοχή της Ηλιουπόλεως στα δυτικά, στα νοτιοδυτικά και στα νότια. Η απόσταση του Καρέα από το κέντρο της πόλης των Αθηνών, μέσω του τοπικού οδικού δικτύου, είναι περίπου 6 χιλιόμετρα[4].

Θρησκευτικοί χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρέας είναι ιδιαίτερα γνωστός για την ιστορική Μονή Καρέα που η ίδρυση της ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους και η οποία βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό, ψηλότερα όμως από αυτόν σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων[3], αλλά και κοντά στα λατομεία του Καρά. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης, ο επιβλητικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και ο μικρότερος και παλαιότερος Ιερός Ναός Αγίου Στυλιανού, εντός της αστικής περιοχής και οι δύο και μάλιστα ο ένας απέναντι απ' τον άλλον.

Επιπλέον, κοντά στα όρια της περιοχής με την Ηλιούπολη βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, ενώ εγγύς του Καρέα αλλά εντός ορίων της Ηλιουπόλεως βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου Παναγίας Προυσιωτίσσης.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καρέα βρίσκονται, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, το Γυμνάσιο Καρέα «Χρήστος Ι. Αντωνιάδης», και η Φιλιππινέζικη Σχολή της Ελλάδας.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή βρίσκονται, το Κλειστό Γυμναστήριο Καρέα «Τάκης Παπαγεωργίου», και άνωθεν του οικισμού σε έκταση βορειοδυτικά αυτού βρίσκεται και το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα. Στον Καρέα υπάρχουν και διάφοροι άλλοι χώροι άθλησης κλειστοί και υπαίθριοι.

Άλλοι χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καρέα υπάρχουν επίσης, πλατείες και χώροι αναψυχής και πράσινου, όπως η Πλατεία Δημάρχου Νικολαΐδη, ο Πολυχώρος Αναψυχής «Κατερίνα Κούγια», κ.λπ.

Πολιτισμός & Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται διάφοροι πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι, ενδεικτικά κάποιοι: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα, Σύλλογος Ποντίων Καρέα, Σύλλογος για την Προώθηση της Παραδοσιακής και Σύγχρονης Κερακικής και Χειροτεχνίας, κ.λπ. Μάλιστα στον Καρέα υπάρχει το Σταθοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα.

Α.Ο. Καρέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καρέα εδρεύει και δραστηριοποιείται ο Αθλητικός Όμιλος Καρέα (εν συντομία: Α.Ο. Καρέα), ο οποίος ιδρύθηκε επισήμως το 1980 και έχει ως χρώματα του το πράσινο και το κίτρινο. Ο σύλλογος δίνει ιδιαίτερη βάση στις ακαδημίες και διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), πετοσφαίρισης (βόλλεϋ), και επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ), τοξοβολίας, αντισφαίρισης (τένις), και τάε κβον ντο.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή προσφέρει όμορφη θέα και ειδικότερα όσο κατευθύνεται κάνεις προς τα ανατολικά και ανηφορίζει το βουνό.

Στον Καρέα υπάρχουν πολλά καταστήματα διαφόρων ειδών, όπως φαρμακεία, σούπερ-μάρκετ, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, φούρνους, πρατήρια υγρών καυσίμων, κ.α., καθώς και αρκετές ταβέρνες που ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα δέχονται επισκέπτες ως θαμώνες τους από διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές & Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Νόμος 3852/2010 - Σε ισχύ από 1/1/2011).
  2. Η περιοχή άνηκε στον Δήμο Βύρωνα και με την παλαιότερη διοικητική διαίρεση της χώρας βάσει του Σχεδίου «Καποδίστριας» (Νόμος 2539/97 - 1997-2010). Ο Δήμος Βύρωνα άλλωστε δεν υπέστη κάποια αλλαγή στα όρια του με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» το 2011.
  3. 3,0 3,1 Υπολογισμός υψόμετρου από διεύθυνση στον χάρτη, Αdvancedconverter.com Αρχειοθετήθηκε 2020-02-28 στο Wayback Machine..
  4. Χιλιομετρικές αποστάσεις βασισμένες σε στοιχεία από τους Χάρτες της Google. Αναφέρεται η συντομότερη διαδρομή σε χλμ καθώς και σε χρόνο, με μετάβαση οδικώς.

Βιβλιογραφία - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]