Καρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°56′45.6″N 23°46′12.7″E / 37.946000°N 23.770194°E / 37.946000; 23.770194

Άποψη της μονής Καρέα και του Καρέα στο βάθος

Ο Καρέας είναι περιοχή του Δήμου Βύρωνα[1][2] στην Αττική, η οποία βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις του Υμηττού, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων[3].

Η περιοχή είναι νοτιοανατολική συνοικία του Βύρωνα, ενώ συνορεύει και με την περιοχή της Ηλιούπολης στα δυτικά, στα νοτιοδυτικά και στα νότια. Η απόσταση του Καρέα από το κέντρο της πόλης των Αθηνών, μέσω του τοπικού οδικού δικτύου, είναι περίπου 6 χιλιόμετρα[4].

Θρησκευτικοί χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρέας είναι ιδιαίτερα γνωστός για την ιστορική Μονή Καρέα που η ίδρυση της ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους και η οποία βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό, ψηλότερα όμως από αυτόν σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων[3], αλλά και κοντά στα λατομεία του Καρά. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πανηγυρίζει ανήμερα της αποτομής της κεφαλής (κάρας) του Τιμίου Προδρόμου, απ' όπου προέρχεται και η ονομασία "Καρέας".

Ο ενοριακός ναός του Καρέα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένος τη δεκαετία του 1980. Απέναντί του, βρίσκονται οι μικρότεροι ναοί του Αγίου Στυλιανού (11ου αιώνα) και της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι και συνδέονται με κοινό πρόναο.

Επιπλέον, κοντά στα όρια της περιοχής με την Ηλιούπολη βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, ενώ εγγύς του Καρέα αλλά εντός ορίων της Ηλιούπολης βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου & Παναγίας Προυσιωτίσσης.

Τέλος, στην είσοδο του Καρέα, ερχόμενοι από τον Βύρωνα, υπάρχει ναός παλαιοημερολογιτών αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του Καρέα

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καρέα βρίσκονται, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, το Γυμνάσιο Καρέα «Χρήστος Ι. Αντωνιάδης», το Γενικό Λύκειο Καρέα Αρχειοθετήθηκε 2020-08-06 στο Wayback Machine..

Στον Καρέα λειτούργησαν για δεκαετίες ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως το "Βυζάντιο" και οι "Σχολές Χαλικιά". Σήμερα, στο κτίριο της παλιάς Σχολής Χαλικιά στεγάζεται η Φιλιππινέζικη Σχολή της Ελλάδας.

Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν σήμερα στον Καρέα είναι η "Προσχολική Αγωγή-Νηπιαγωγείο Κουνιάκη", “Αλφαβητάρι-Alphabet Ελληνοαγγλόφωνη προσχολική εκπαίδευση Άννας Μόσχου» και "Σύγχρονη Παιδεία"

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή βρίσκονται, το Κλειστό Γυμναστήριο Καρέα «Τάκης Παπαγεωργίου», και άνωθεν του οικισμού σε έκταση βορειοδυτικά αυτού βρίσκεται και το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα. Στον Καρέα υπάρχουν και διάφοροι άλλοι χώροι άθλησης κλειστοί και υπαίθριοι.

Α.Ο. Καρέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καρέα εδρεύει και δραστηριοποιείται ο Αθλητικός Όμιλος Καρέα (εν συντομία: Α.Ο. Καρέα), ο οποίος ιδρύθηκε επισήμως το 1980 και έχει ως χρώματα του το πράσινο και το κίτρινο. Ο σύλλογος δίνει ιδιαίτερη βάση στις ακαδημίες και διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), πετοσφαίρισης (βόλλεϋ), και επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ), τοξοβολίας, αντισφαίρισης (τένις), και τάε κβον ντο.

Άλλοι χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Καρέα υπάρχουν επίσης, πλατείες και χώροι αναψυχής και πράσινου, όπως η Πλατεία Δημάρχου Νικολαΐδη, ο Πολυχώρος Αναψυχής «Κατερίνα Κουγιά» (δίπλα στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου), η πλατεία Αυγούστου Λίντ και η πλατεία Πόντου (στις προσφυγικές πολυκατοικίες). Στα σύνορα του Δήμου Βύρωνα με τον Δήμο Ηλιούπολης, στο τέρμα των λεωφορείων του Καρέα (γραμμές 203 και 212), βρίσκεται η Πλατεία Βιάννου.

Αστικό Κέντρο Καρέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Αστικό Κέντρο" ή απλά "Αστικό" όπως το γνωρίζουν οι παλιοί Καρεώτες, αποτελεί σύμπλεγμα κτιρίων στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Καρέα. Χτίστηκε με δωρέα του Νορβηγικού Ερυθρού Σταυρού προς την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ. Σκοπός της κατασκευής του Αστικού Κέντρου ήταν να αποτελέσει πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο για τον νεοδομηθέντα συνοικισμό προσφυγικών πολυκατοικιών του Καρέα. Στις προσφυγικές πολυκατοικίες, εγκαταστάθηκαν αρχικά Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρουμανία (1958) και στη συνέχεια Πόντιοι από την τότε Ε.Σ.Σ.Δ. και τέλος Αρμένιοι πρόσφυγες του 1922, οι οποίοι έμεναν προηγουμένως σε παραπήγματα στο Δουργούτι (σημερινός Νέος Κόσμος) και την Καισαριανή.

Παλαιότερα, στο χώρο του Αστικού Κέντρου Καρέα, λειτουργούσαν, υπό τον Οργανισμό Βασιλικής Προνοίας και μετέπειτα από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας τμήματα μουσικής, ξένων γλωσσών, νηπιαγωγείου, χορωδίας, μπατίκ, ραπτικής, κεραμικής, ξυλουργικής κ.α. με σκοπό την ψυχαγωγία και εκπαίδευση των κατοίκων της συνοικίας.

Οργανωτική μετεξέλιξη του Αστικού Κέντρου υπήρξε τη δεκαετία του 1990 το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας Καρέα (ΚΕ.Φ.Ο. Καρέα), το οποίο αρχικά λειτούργησε ως υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και στη συνέχεια πέρασε στο Δήμο Βύρωνα έως την κατάργηση του ως οργανισμό στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Το Αστικό Κέντρο Καρέα περιλαμβάνει σήμερα κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και ευμεγέθη κήπο. Στους χώρους του στεγάζονται: ο δημοτικός παιδικός σταθμός του Καρέα, το 4ο Σύστημα Προσκόπων Καρέα, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Καρέα, ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα, ο Ερυθρός Σταυρός-Τοπικό Παράρτημα Βύρωνα. Στο χώρο δραστηριοποιείται και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα.

Τμήμα των εγκαταστάσεων του Αστικού Κέντρου μετασκευάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στέγασε ξενώνα του Χαμόγελου του Παιδιού.

Στον κήπο της εισόδου του Αστικού Κέντρου υπάρχει μνημείο για τους Ιερολοχίτες του Δραγατσανίου. Το μνημείο εγέρθηκε με δαπάνες του Συλλόγου Ελλήνων εκ Ρουμανίας και Ρωσσίας και αποτέλεσε το πρώτο ηρώο του Καρέα. Πέριξ του χώρου λάμβαναν χώρα οι πρώτες παρελάσεις μαθητών, Προσκόπων και Οδηγών, ενώ επί του μνημείου γίνονταν οι καταθέσεις στεφάνων στις εθνικές εορτές.

Σταθοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρος πολιτισμού, δωρεά του αντιστασιακού και επιζώντα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, Δημήτριου Σταθόπουλου. Σημειωτέο πως στο Νταχάου υποβλήθηκε σε πειράματα από τους Ναζί και έχασε το ένα του νεφρό. Το κτίσμα δωρήθηκε μετά το θάνατό του στο Δήμο Βύρωνα για να μετασκευασθεί σε πολιτιστικό κέντρο. Στεγάζει σήμερα το Σύλλογο για την Προώθηση της Παραδοσιακής και Σύγχρονης Κεραμικής & Χειροτεχνίας.

Πολιτισμός & Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται διάφοροι πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι:

4ο Σύστημα Προσκόπων Καρέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τους πρώτους φορείς που ιδρύθηκαν στον Καρέα για τη νεολαία, το 1960.

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Καρέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκαν ταυτόχρονα με τους Προσκόπους του Καρέα, το 1960, για τα κορίτσια της συνοικίας (από τη δεκαετία του 1990 οι Οδηγοί δέχονται τόσο αγόρια όσο και κορίτσια).

Σύλλογος Ελλήνων εκ Ρουμανίας & Ρωσσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στον νεοσυσταθέντα τότε οικισμό των προσφυγικών πολυκατοικιών.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1975 για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, πολιτιστική ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της συνοικίας του Καρέα.

Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1982 από τον πρώτο δάσκαλο του Καρέα Χρήστο Ι. Αντωνιάδη (το όνομα του οποίου φέρει το Γυμνάσιο Καρέα). Διαθέτει δραστήρια χορευτικά τμήματα και προσπαθεί να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου.

Αρμενικός Κυανούς Σταυρός, Παράρτημα "Αχταμάρ" (Καρέα-Καισαριανής)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρμενικός Κυανούς Σταυρός αποτελεί κέντρο πολιτιστικών, ανθρωπιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της αρμενικής κοινότητας του Καρέα.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή προσφέρει όμορφη θέα και ειδικότερα όσο κατευθύνεται κάνεις προς τα ανατολικά και ανηφορίζει το βουνό.

Στον Καρέα υπάρχουν πολλά καταστήματα διαφόρων ειδών, όπως φαρμακεία, σούπερ-μάρκετ, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, φούρνοι, πρατήρια υγρών καυσίμων, κ.α., καθώς και αρκετές ταβέρνες που ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα δέχονται επισκέπτες ως θαμώνες τους από διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές & Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Νόμος 3852/2010 - Σε ισχύ από 1/1/2011).
  2. Η περιοχή άνηκε στον Δήμο Βύρωνα και με την παλαιότερη διοικητική διαίρεση της χώρας βάσει του Σχεδίου «Καποδίστριας» (Νόμος 2539/97 - 1997-2010). Ο Δήμος Βύρωνα άλλωστε δεν υπέστη κάποια αλλαγή στα όρια του με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» το 2011.
  3. 3,0 3,1 Υπολογισμός υψόμετρου από διεύθυνση στον χάρτη, Αdvancedconverter.com Αρχειοθετήθηκε 2020-02-28 στο Wayback Machine..
  4. Χιλιομετρικές αποστάσεις βασισμένες σε στοιχεία από τους Χάρτες της Google. Αναφέρεται η συντομότερη διαδρομή σε χλμ καθώς και σε χρόνο, με μετάβαση οδικώς.

Βιβλιογραφία - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]