Καπόνε (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καπόνε
ΣκηνοθεσίαSteve Carver[1][2]
ΠαραγωγήΡότζερ Κόρμαν
ΣενάριοΧάουαρντ Μπράουν
ΠρωταγωνιστέςΜπεν Γκαζάρα[2], Χάρι Γκουαρντίνο, Σούζαν Μπλέικλι, Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζον Κασσαβέτης, Φρανκ Καμπανέλα, John Orchard, Κάρμεν Αρτζεντσιάνο, Τζορτζ Τσάντλερ, Τζον Ντέιβις Τσάντλερ, Ρόιαλ Ντάνο, Τζέιμς Κολοσίμο, Dean O'Banion, Henry Earl J. Wojciechowski, Ντικ Μίλερ, John Howard, Μάρτιν Κόουβ, Πίτερ Μαλόνι, Μάριο Γκάλο, John Broderick[3], Τζον Μαρτίνο[3] και Ρόμπερτ Φίλιπς[4]
ΜουσικήDavid Grisman
ΦωτογραφίαVilis Lapenieks
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή1975
Διάρκεια101 λεπτά και 106 λεπτά[5]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[5]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Καπόνε (αγγλικά: Capone) είναι βιογραφική γκανγκστερική ταινία Καναδό-αμερικανικής παραγωγής του 1975, σε σκηνοθεσία Στηβ Κάρβερ και σενάριο Χάουαρντ Μπράουνι. Πρωταγωνιστούν οι Μπεν Γκαζάρα και Χάρι Γκουαρντίνο. Στους υποστηρικτικούς ρόλους βρίσκονται οι Τζον Κασσαβέτης, Σούζαν Μπλέικλι και Σιλβέστερ Σταλόνε.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από την άνοδο και την πτώση του διαβοήτου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο Καπόνε θα αρχίσει την εγκληματική σταδιοδρομία του μπαίνοντας στη συμμορία των five points. Μετά από μια ληστεία σε ένα κοσμηματοπωλείο ο Καπόνε θα σε μια αστυνομική περίπολο, όπου κατά την προσπάθεια του να διαφύγει θα πέσει πάνω σε μια τζαμαρία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να του αφήσει μια βαθεία ουλή, όπου αυτό θα τον κάνει ευρύτερα γνωστός με το παρατσούκλι ο Σημαδέμενος.

Στη συνέχεια θα γνωριστεί με το αφεντικό της μαφίας στη Νέα Υόρκη, Φράνκι Γέιλ, ο οποίος με την σειρά του θα γνωρίσει στον Αλ Καπόνε τον ανερχομένο μαφιόζο του Σικάγου, Τζόνι Τόριο, ο οποίος διακρίνοντας την αποφασιστήκοτητα και το θράσος του Αλ Καπόνε θα τον προσκάλεσει να έρθει στο Σικάγο και να μπει στη οργάνωση του.

Ο Αλ Καπόνε θα δεχτεί την προσκλήση του Τόριο και θα πάει στο Σικάγο, όπου σχετικά γρήγορα θα ανέβει στη ιεραρχία της μαφίας και θα γίνει το δεξί χέρι του Τζόνι Τόριο. Με την ψήφιση του νόμου της ποτοαπαγόρευσης, ο Αλ Καπόνε θα εξαπολύσει έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των άλλων συμμορίων του Σικάγου με στόχο να ελέγξει το λαθρεμπόριο αλκοόλ με αποκορύφωμα την σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, όπου ο Καπόνε εξόντωσε σχεδόν όλη την συμμορία του Μπαγκς Μοράν, κανόντας τον Αλ Καπόνε αδιαφιλονίκητο ηγέτη της μαφίας του Σικάγου.

Στις αρχές του 1930 θα κάνουν την εμφάνιση τους οι Αδιάφθοροι του Έλιοτ Νες, μιας ειδικής ομάδας του μετέπειτα FBI που ανέλαβε την βρει στοιχεία εις βάρος του Αλ Καπόνε και να τερμάτισει την ηγεμονία του τόσο στον υπόκοσμο, αλλά και στο πολιτικό και αστυνομικό διεφθαρμένο σύστημα.

Τελικά οι Αδιάφθοροι θα κατάφερουν να δώσουν καίριο πλήγμα στη οργάνωση του Καπόνε, κατηγορώντας και τον ίδιο για φορολογικές παραβάσεις, κάτι που θα τον οδηγήσει σε δίκη και σε φυλάκιση 15 ετών, στελνόντας τον στις διαβοήτες φυλακές του Αλκατράζ, όπου θα σημάνει και την πτώση του και το τέλος της εγκληματικής του αυτοκρατορίας.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 53% βασισμένες σε 3 κριτικές, με μέσο όρο 4 στα 10. [6]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη και σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σεναριογράφος Χάουαρντ Μπράουν είχε γράψει για τον Αλ Καπόνε πολλές φορές στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του "Seven Against the Wall" για το Playhouse 90 το 1958 και της ταινίας Η Σφαγή του Σικάγου (1967).

Η τελευταία σκηνοθετήθηκε από τον Ρότζερ Κόρμαν για την 20th Century Fox[7] Ωστόσο, κατέληξε να κάνει την ταινία για την Fox, με την οποίο είχε μια συμφωνία για την παραγωγή ταινιών.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0072761/. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film795062.html. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. «Robert Phillips - IMDb».
  5. 5,0 5,1 capone.
  6. «Η αναθεώρηση κριτικών της ταινίας». Rottentomatoes.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020. 
  7. «CORMAN BRINGS IN 'MAMA' FOR $750,000». Los Angeles Times: σελ. e12. 3 June 1974. 
  8. Murphy, Mary (23 Sep 1974). «Rastar, Columbia Get Rights to Colette Bio». Los Angeles Times: σελ. e11. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]