Καπουτσίνο (ρόφημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καπουτσίνο
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙταλία
Πληροφορίες
ΕίδοςΡόφημα
Κύρια συστατικάκαφές εσπρέσσο και γάλα σε μορφή αφρού
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Ο καπουτσίνο είναι ένα ρόφημα ιταλικής προέλευσης που αποτελείται από καφέ εσπρέσο και γάλα σε μορφή αφρού.

Στην Ιταλία, στη χώρα που είναι πιο διαδεδομένος, παραδοσιακά καταναλώνεται το πρωί, στο πρωινό ή μετά, ποτέ όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα αντιπροσωπεύει την καφέ ενδυμασία των καπουτσίνων. Φαίνεται πως η ιδέα του καπουτσίνο ήταν μια βιεννέζικη προετοιμασία του λεγόμενου Καπουτσίνερ, με βάση τον καφέ, σαντιγί και άλλα συστατικά, δοκιμασμένη από το τέλος του 18ου  αιώνα, στη συνέχεια προσαρμοσμένη στα εδάφη της Τεργέστης και στις άλλες ιταλοαυστροουγγρικές κτήσεις. Η διάδοση του ιταλικού καπουτσίνο μπορεί να χρονολογηθεί στα πρώτα 30 χρόνια του 20ου αιώνα.

Οι μηχανές εσπρέσσο, απαραίτητες για το χαρακτηριστικό αποτέλεσμα του καπουτσίνο, εξαπλώθηκαν μόλις από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, με το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που εκδόθηκε από τον Λουίτζι Μπέτζερα το 1901.

Προετοιμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθως πίνεται γλυκός, συχνά συνοδεύεται από κρουασάν ή άλλα προϊόντα αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστικής. Ο καπουτσίνο αποτελείται συνήθως από περίπου 125 ml γάλα και 25 ml καφέ. Ο αφρός (ή, καλύτερα, κρέμα) πρέπει να είναι ευπαρουσίαστος και σε άφθονη ποσότητα. Μερικές φορές, για να ολοκληρωθεί, προστίθεται κακάο ή κανέλα σε σκόνη.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στον κόσμο. Στην Ιταλία, οι κύριες είναι o καπουτσίνο σκούρο και o καπουτσίνο κιάρο. Τον τελευταίο καιρό, για την ενίσχυση της αισθητικής του καπουτσίνο, υπάρχουν και οι σύγχρονες τεχνικές της τέχνης του καφέ ή του γάλακτος, με τις οποίες μπορούμε να τον διακοσμήσουμε, χρησιμοποιώντας σχέδια που γίνονται με την κανάτα του γάλακτος ή χειρωνακτικά εργαλεία.