Καπίκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωσικό νόμισμα του ενός καπικίου, 1997.
Ουκρανικό νόμισμα του ενός καπικίου, 1992.
Πίσω όψη του λευκορωσικού νομίσματος του ενός καπικίου, 2009.
Εμπρόσθια όψη του λευκορωσικού νομίσματος του ενός καπικίου, 2009.

Το καπίκι (ρωσικά: копейка‎‎, ουκρανικά: копійка‎‎, λευκορωσικά: капейка‎‎) είναι η ονομασία κερμάτων και νομισματικών μονάδων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το καπίκι έχει συνδεθεί ιστορικά με την οικονομία της Ρωσίας. Συνήθως το καπίκι έχει τη μικρότερη αξία σε ένα νομισματικό σύστημα. Αρχικά, το καπίκι ήταν η νομισματική μονάδα της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και στη συνέχεια, νομισματική μονάδα της Σοβιετικής Ένωσης (ως μονάδα στο Σοβιετικό ρούβλι).

Σήμερα, τα νομίσματα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας υποδιαρούνται σε καπίκια. Το ρωσικό καπίκι χρησιμοποιείται σε δύο περιοχές που ανήκουν ντε γιούρε στη δημοκρατία της Γεωργίας: τα μη αναγνωρισμένα κράτη (τα οποία αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία το 2008) της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Στο παρελθόν, πολλές χώρες που ανήκαν στη Ρωσία ή/και τη Σοβιετική Ένωση (ή δέχθηκαν την επίδραση κάποιου εκ των δύο κρατών) ονόμασαν την κατώτερη νομισματική τους μονάδα ως καπίκι. Από τη λέξη καπίκι προέρχεται και η ονομασία της μονάδας στην οποία υποδιαιρείται το αζερικό μανάτ (το νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν), η οποία ονομάζεται καπίκ.

Επί του παρόντος, το καπίκι δεν υποδιαιρείται επίσημα, ωστόσο έχουν κοπεί νομίσματα στις νομισματικές μονάδες ντένγκα (η ντένγκα έχει τη μισή αξία του καπικίου) και πολούσκα (η πολούσκα έχει το ένα τέταρτο της αξίας του καπικίου). Η ισοδυναμία του με το ρούβλι είναι 100 καπίκια για 1 ρούβλι.

Η ονομασία του καπικίου προέρχεται από τη ρωσική λέξη κοπ'ιό (копьё), που σημαίνει δόρυ. Τα πρώτα καπίκια κόπηκαν στο Νόβγκοροντ και το Πσκοφ, γύρω στο 1534. Τα πρώτα καπίκια εμφάνιζαν ένα καβαλάρη που κρατούσε ένα δόρυ. Από τη δεκαετία του 1540 τα καπίκια άλλαξαν εμφάνιση, καθώς στον καβαλάρη είχε προστεθεί ένα στέμμα. Η αλλαγή έγινε λόγω της επιθυμίας του Ιβάν του Τρομερού να εμφανίζεται στο νόμισμα. Στα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στα νομίσματα εκφρασμένα σε καπίκια. Από τον 18ο αιώνα, στα νομίσματα εμφανιζόταν ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος έριχνε κάτω ένα φίδι.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]