Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανταμπίνι Γκάνγκουλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Kadambini Ganguly
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
কাদম্বিনী গঙ্গোপাধ্যায় (Βεγγαλικά)
Γέννηση18 Ιουλίου 1861
Μπαγκαλπούρ, Βρετανική Ινδία
Θάνατος3 Οκτωβρίου 1923 (62 ετών)
Καλκούτα, Προεδρία της Βεγγάλης, Βρετανική Ινδία
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανικές Ινδίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηBethune College University of Calcutta Calcutta Medical College
ΣπουδέςBethune College
Πανεπιστήμιο της Καλκούτας
Medical College and Hospital, Kolkata
Edinburgh College of Medicine for Women
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΙατρός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΙνδικό Εθνικό Κογκρέσο
Οικογένεια
ΣύζυγοςDwarkanath Ganguly
Τέκνα8
ΑδέλφιαDwijendranath Basu
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κανταμπίνι Γκάνγκουλι (βεγγαλικά: কাদম্বিনী গাঙ্গুলি‎‎, 18 Ιουλίου 1861 - 3 Οκτωβρίου 1923)[1] ήταν μια από τις πρώτες Ινδές γυναίκες γιατρούς που άσκησαν με πτυχίο τη δυτική ιατρική, μαζί με άλλες πρωτοπόρες γυναίκες, όπως η Ανάντι Γκοπάλ Τζόσι και η Αν Τζαγκάναθαν. Η Γκάνγκουλι ήταν η πρώτη γυναίκα που απέκτησε μια θέση στο Ιατρικό Κολλέγιο της Καλκούτας το 1884, στη συνέχεια εκπαιδευμένη στη Σκωτία, και καθιέρωσε μια επιτυχημένη ιατρική άσκηση στην Ινδία.

Η κόρη του Brahmo μεταρρυθμιστής Braja Kishore Basu, γεννήθηκε στις 18 Iουλίου του 1861 Bhagalpur, Μπιχάρ, στην Βρετανική Ινδία. Η οικογένειά του ήταν από Chandsi, στο Barisal, που είναι τώρα στο Μπαγκλαντές. Ο πατέρας της ήταν διευθυντής της Bhagalpur Σχολείο. Αυτός και Abhay Charan Μάλικ ξεκίνησε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών στο Bhagalpur, για την ίδρυση της οργάνωσης γυναικών Bhagalpur Μαχαϊλα Samiti το 1863, το πρώτο στην Ινδία.

Παρότι προερχόταν από μια ανώτερη κάστα της Βεγγαλικής κοινότητας που δεν υποστήριζε την εκπαίδευση των γυναικών, η Κανταμπίνι ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Banga Mahila Vidyalaya και παράλληλα στη Σχολή Bethune (ιδρυθείσα από τον Bethune) το 1878 και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις του University of Calcutta. Οφειλόταν εν μέρει στην αναγνώριση των προσπαθειών της το γεγονός ότι το Bethune College σύστησε για πρώτη φορά τις ΠΚ (Πρώτες Τέχνες) και έπειτα μαθήματα αποφοίτων το 1883. Αυτή και η Chandramukhi Basu έγιναν οι πρώτες απόφοιτες του Bethune College και επί τη ευκαιρία έγιναν οι πρώτες γυναίκες απόφοιτες στη χώρα και σε ολόκληρη την Βρετανική Αυτοκρατορία .

Επαγγελματική ζωή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Kadambini εντάχθηκε στο ιατρικό κολλέγιο το 1883 παρά την έντονη κριτική της κοινωνίας που ήταν αντίθετη στην απελευθέρωση των γυναικών. Έλαβε υποτροφία των Rs 15 για δύο χρόνια.[2] Το 1886, απονεμήθηκε GBMC και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός με πτυχίο Δυτικής Ιατρικής σε ολόκληρη τη Νότια Ασία. Αυτό προσέλκυσε την προσοχή της Florence Nightingale, η οποία το 1888 έγραψε σε έναν φίλο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον Ganguly.[3]

Το 1893, ταξίδεψε στο Εδιμβούργο, όπου σπούδασε στο Edinburgh College of Medicine for Women. Δεδομένου ότι είχε ήδη αποκτήσει αρκετά προηγούμενες δεξιότητες, η Ganguly μπόρεσε να αποκτήσει ένα «τριπλό δίπλωμα» σε σύντομο χρονικό διάστημα,[4] όντας κατοχυρωμένο LRCP (Εδιμβούργο), LRCS (Γλασκόβη) και GFPS (Δουβλίνο).[5] Επισκέφτηκε το Νεπάλ το 1895 για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μητέρα του μονάρχη βασιλιά του Νεπάλ, Dev Shumsher Jang Bahadur Rana .[6]

Η Γκάνγκουλι συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την κοινωνική αλλαγή στην Ινδία. Ήταν μία από τις έξι γυναίκες εκπροσώπους στην πέμπτη σύνοδο του Εθνικού Κογκρέσου της Ινδίας το 1889, και οργάνωσε το Συνέδριο των Γυναικών του 1906 στην Καλκούτα μετά το χωρισμό της Βεγγάλης . Η Γκάνγκουλι κατάφερε επίσης να ασκήσει πίεση στο Ιατρικό Κολλέγιο της Καλκούτας για να επιτρέψει τις γυναίκες φοιτήτριες.[4]

Η κατοικία της Kadambini Ganguly

Ως μια μητέρα οκτώ παιδιών, έπρεπε να αφιερώσει πολύ χρόνο στις οικιακές της υποθέσεις. Ήταν επιδέξια στα κεντήματα .[4]

Ο Αμερικανός ιστορικός Ντέιβιντ Κοπφ [7] σημειώνει ότι η Γκάνγκουλι «είναι καταλλήλως επαρκής ως η πιο καταξιωμένη και απελευθερωμένη γυναίκα Brahmo της εποχής της», και η σχέση της με τον σύζυγό της Ντουρκανάθ Γκάνγκουλι «ήταν τόσο ασυνήθιστη που στηριζόταν σε αμοιβαία αγάπη, ευαισθησία και νοημοσύνη». Ο Κοπφ υποστηρίζει ότι η Ganguly ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη ακόμη και μεταξύ των χειραφετημένων γυναικών της σύγχρονης Βεγγαλικής κοινωνίας και ότι "η ικανότητά της να υπερβεί τις περιστάσεις και να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της ως άνθρωπος, την έκανε πόλο έλξης βραβείων στο Sadharan Brahmos, αφιερωμένο ιδεολογικά στην απελευθέρωση των γυναικών της Βεγγάλης " [8]

Η Γκάνγκουλι πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1923, αφού είχε υποστεί μία επιχείρηση την ίδια μέρα.[4]

Δέχτηκε έντονη κριτική από την τότε συντηρητική κοινωνία που αντιτίθετο στην απελευθέρωση των γυναικών. Μετά την επιστροφή της στην Ινδία και την ασταμάτητη εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών, αποκαλέστηκε έμμεσα «πόρνη» στο περιοδικό «Bangabashi», αλλά αυτό δεν μπορούσε να αποτρέψει την αποφασιστικότητά της. Ο σύζυγός της Ντουαρκάναθ Γκάνγκουλι μετέφερε την υπόθεση στο δικαστήριο και τελικά κέρδισε με ποινή φυλάκισης 6 μηνών που εκδόθηκε στον εκδότη Mahesh Pal.[5][9]

Στη λαϊκή κουλτούρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τηλεοπτική σειρά Bengali Prothoma Kadambini που βασίζεται στη βιογραφία της, μεταδίδεται στο Star Jalsha από τον Μάρτιο του 2020 με πρωταγωνιστές τους Solanki Roy και Honey Bafna και είναι επίσης διαθέσιμο στο Hotstar .[10] Μια άλλη Βεγγαλική σειρά με την ονομασία Kadambini (2020) με πρωταγωνιστή την Ushasi Ray σε τηλεοπτικό ρόλο, μεταδόθηκε επίσης στο Zee Bangla .

Παρά την άσκηση της ιατρικής της πολύ περισσότερο από την Anandibai Joshi, η οποία άσκησε το επάγγελμα μόνο περίπου τρεις μήνες πριν πεθάνει από φυματίωση, η Ganguly είναι πολύ λιγότερο γνωστή εκτός της Ινδίας.

  • Kopf, David (1979), The Brahmo Samaj and the Shaping of the Modern Indian Mind, Princeton University Press, ISBN 0-691-03125-8 0-691-03125-8
  • Sengupta, Subodh Chandra and Bose, Anjali (εκδότες), (1976/1998), Sansad Bangali Charitabhidhan (Λεξικό βιογραφικών) στα Μπενγκάλι, σελ. 79–80,(ISBN 81-85626-65-0)
  • Murshid, Ghulam (2012). «Ganguly, Kadambini». Στο: Islam, Sirajul. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (2η έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 
  1. SEN, B.K. (Σεπτεμβρίου 2014). «KADAMBINI GANGULY – AN ILLUSTRIOUS LADY» (PDF). Science and Culture - Indian Science News Organization. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2021. 
  2. «A native lady collegian». Homeward Mail. 10 March 1879. 
  3. «Kadambini Ganguly – UncoverED» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Chakrabarty, Roshni. «Kadambini Ganguly, India's first female doctor who made Calcutta Medical College start admitting women». India Today (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2021. 
  5. 5,0 5,1 «The Life and Work of Dr Kadambini Ganguly, the First Modern Indian Woman Physician». Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2007. 
  6. «A lady doctor in orthodox Nepal». Englishman's Overland Mail. 27 November 1895. 
  7. «David Kopf». History at Minnesota. Regents of the University of Minnesota. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2006. 
  8. Kopf, David (1979). The Brahmo Samaj and the Shaping of the Modern Indian Mind (στα Αγγλικά). Princeton University Press. σελ. 125. ISBN 978-0-691-03125-5. 
  9. «Dwarakanath Ganguly – A Forgotten Hero – The Indian Messenger Online» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
  10. «Prothoma Kadombini to launch on March 16 - Times of India». The Times of India (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020.