Κανατμπέκ Μπεγκαλίεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανατμπέκ Μπεγκαλίεφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Φεβρουαρίου 1984
Özgörüsh, Talas
Χώρα πολιτογράφησηςΚιργιζία
Ύψος168 cm Edit this on Wikidata
Βάρος66 kg Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής

Ο Κανατμπέκ Κουμπάτοβιτς Μπεγκαλίεφ (κιργ. και ρωσ. Канатбек Кубатович Бегалиев, γεννημένος στις 14 Φεβρουαρίου 1984) είναι παλαιστής από την Κιργισία, ο ένας από τους μόλις δύο αθλητές ή αθλήτριες της ανεξάρτητης Κιργισίας, σε οποιοδήποτε άθλημα, που έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κανατμπέκ Μπεγκαλίεφ γεννήθηκε στην πόλη Ταλάς της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κιργισίας. Τον Ιούνιο του 2003 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Πάλης, που διεξάχθηκε στο Νέο Δελχί, αγωνιζόμενος στην κατηγορία των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης

Μετά και από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου κατέλαβε την 11η θέση, ο Μπεγκαλίεφ έλαβε μια πρόσκληση από την εθνική ομάδα πάλης του Καζακστάν, την οποία αποδέχθηκε και έγινε επίσης πολίτης του Καζακστάν. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε και έκανε την προπόνησή του στο Καζακστάν, εντός της Εθνικής του ομάδας πάλης, μέχρι που αποδείχθηκε στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων ότι δεν ήταν ακόμη δυνατό να εκπροσωπήσει το Καζακστάν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε ο Κανάτ απεφάσισε και επέστρεψε στην Κιργισία, παίρνοντας και πάλι την κιργισιανή υπηκοότητα. Με αυτή προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όπου κέρδισε το αργυρό (ασημένιο) μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης.[1] Πιο συγκεκριμένα, κέρδισε διαδοχικά τον Αμερικανό Τζέικ Ντάιτσλερ, τον αρμενικής καταγωγής Ουκρανό Αρμέν Βαρντανιάν και τέλος στον α΄ ημιτελικό τον Βούλγαρο Νικολάι Γκέργκοφ. Προκρίθηκε έτσι στον μεγάλο τελικό, όπου ηττήθηκε με διαφορά από τον Γάλλο Στεέβ Γκενό. Οι αγώνες διεξάχθηκαν όλοι στις 13 Αυγούστου.

Συνακόλουθα, ο Μπεγκαλίεφ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σίγουρα, είμαι πάντα ευγνώμων στο Καζακστάν, σε όλους τους προπονητές και αθλητές του Καζακστάν που πίστεψαν σε μένα και μοιράστηκαν μαζί μου τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους. Εκπαιδεύθηκα εκεί και έπαιξα μαζί τους ποδόσφαιρο. Μέρος αυτού του μεταλλίου ανήκει έτσι στο Καζακστάν.»[2] Ο Μπεγκαλίεφ είχε προηγουμένως κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης του 2006, που επίσης είχε διεξαχθεί στην Κίνα (αν και σε άλλη πόλη, την Γκουανγκτζόου). Αλλά και στα ενδιάμεσα των δύο Ολυμπιακών Αγώνων Ασιατικά Πρωταθλήματα Πάλης είχε πάει καλύτερα από ό,τι στο Νέο Δελχί, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο τον Μάρτιο του 2008 στο Τσετζού της Νότιας Κορέας, και το χρυσό μετάλλιο τον Μάιο του 2007 στο Μπισκέκ της Κιργισίας.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]