Καναδική Ένωση Ιατρικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Καναδική Ένωση Ιατρικών Βιβλιοθηκών (αγγλ.Canadian Health Libraries Association / Association des bibliothèques de la santé du Canada - CHLA/ABSC) ιδρύθηκε το 1976 και εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες, τους βιβλιοθηκονόμους και τις υπηρεσίες πληροφόρησης του ιατρικού τομέα στον Καναδά. Πρόκειται για μια επαγγελματική ένωση, η οποία αναπτύχθηκε από την Καναδική Ομάδα της Ένωσης Ιατρικών Βιβλιοθηκών (Medical Library Association - MLA) και της Καναδικής Ένωσης Ειδικών Βιβλιοθηκών και Υπηρεσιών Πληροφόρησης (Canadian Association of Special Libraries and Information Services - CASLIS). Στα έγγραφα που βρίσκονται στη γαλλική γλώσσα, η επωνυμία του οργανισμού αναφέρεται ως «Association des bibliothèques de la santé du Canada». [1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή [2] της CHLA/ABSC είναι να ενισχύσει το έργο των βιβλιοθηκονόμων που απασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα της υγείας και να καταστήσει ευρύτερα προσβάσιμη την πληροφόρηση που σχετίζεται με θέματα υγείας. Βασική επιδίωξη του οργανισμού αποτελεί η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και κατ’ επέκταση της υγείας μέσω της πρόσβασης στην ιατρική πληροφόρηση. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ένωσης, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, εστιάζει στις εξής στρατηγικές κατευθύνσεις για την επίτευξη των στόχων της:

 1. Παροχή συμβουλών (Advocacy)
 2. Επικοινωνία (Communication)
 3. Δια βίου μάθηση(Continuing Education)
 4. Χρηματοδότηση (Funding and Sponsoring)
 5. Εθνικό δίκτυο Βιβλιοθηκών με αντικείμενο την Ιατρική Επιστήμη (National Network of Health Libraries)

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CHLA / ABSC αποτελείται από άτομα και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης που σχετίζονται με την υγεία στον Καναδά. Το σύνολο των μελών [3] υπερβαίνει τις 400 συμμετοχές και διακρίνονται σε:

 • Τακτικά Μέλη (Regular Member)
 • Φοιτητές (Student Member)
 • Υποστηρικτικά Μέλη (Sustaining Member)
 • Ιδρύματα (Institutional Member)
 • Συνταξιούχοι (Retired Member)
 • Άνεργα Μέλη (Unemployed Member)
 • Επίτιμα Μέλη (Honourary Member)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CHLA / ABSC μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της διάδοσης της σχετικής πληροφόρησης και της διασφάλισης της καθολικής προσβασιμότητας σε αυτή. Για την υλοποίηση των στόχων της διοργανώνει προγράμματα, εκδηλώσεις και εκδίδει ενημερωτικό υλικό, το οποίο παρέχει στα μέλη της πληροφόρηση για ζητήματα του τομέα και συμβάλλει στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Παράλληλα, διεξάγει ετήσια Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting), καθώς και επιπλέον Ειδικές Γενικές Συνελεύσεις (Special General Meetings) για τη διευθέτηση αναδυόμενων ζητημάτων [4] και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των μελών της. Επιπρόσθετα, αναπτύσσει και διατηρεί συνεργατικές σχέσεις με συναφείς οργανισμούς με αντίστοιχους στόχους, για την προώθηση της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης με αντικείμενο την Ιατρική Επιστήμη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]