Κανέλλος Λάλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανέλλος Λάλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1949
Βλόγγος Αρκαδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Κανέλλος Λάλος (Βλόγγος Αρκαδίας, 1949),[1] είναι Έλληνας μηχανικός και πρώην βουλευτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κανέλλος Ιωάννη Λάλος, γεννήθηκε το 1949 στο Βλόγγο Αρκαδίας, ορεινό χωριό του Δήμου Δημητσάνας. Από παιδί εγκαταστάθηκε στο Κερατσίνι και τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στη Δραπετσώνα. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.[1] Επίσης, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κερατσινίου, εκπόνησε και υλοποίησε σειρά μελετών σε έργα ανάπλασης του Δήμου. Επί 40 χρόνια ανέπτυξε σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες και έχει στο ενεργητικό του έντονη συγγραφική δράση με πολλά άρθρα και δημοσιεύσεις. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.[1] Επίσης είναι πρόεδρος της “Αδελφότητας Βλογγαίων”.[2]

Πολιτική & κοινωνική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα νεανικά του χρόνια πίστευε στη συμμετοχή και την οργανωμένη πάλη. Το 1975 εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στον αγώνα του Ανδρέα Παπανδρέου για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Με πρωτοβουλίες του Κανέλλου Λάλου επανιδρύθηκαν 3 σύλλογοι, των οποίων την λειτουργία είχε σταματήσει η Χούντα των Συνταγματαρχών, στους οποίους χρημάτισε και πρόεδρος:

  • Τον ”Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαραυγής”,
  • Τον “Αθλητικό Όμιλο Χαραυγής” και
  • Τον “Γυμναστικό Σύλλογο Κερατσινίου”.

Το 1982 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στο Κερατσίνι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΕΔΑ και του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επί 8 χρόνια, προώθησε την συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων στον Δήμο και στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1990 συμμετείχε στο κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Σαράφογλου. Στις εκλογές αυτές πήρε 8.490 ψήφους, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Δήμου, αφού αντιστοιχούσε στο 40% των ψήφων που πήρε συνολικά το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου θήτευσε επί 20 χρόνια, ασκώντας κατά καιρούς, τα καθήκοντα του αντιδημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την τριετία 1987 ως 1989 διετέλεσε αντιπρόεδρος και στη συνέχεια πρόεδρος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Nίκαιας.[1]

Το 1993 εκλέγεται βουλευτής[1] και το 1996 επανεκλέγεται, με το ΠΑΣΟΚ στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια του Πειραιά.[3]

Από το 2001 έως και το 2004 ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Το 2007 και το 2009 εκλέγεται πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου των 8 Δήμων του Πειραιά και το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας τον εκλέγει σχεδόν ομόφωνα (πήρε 28 θετικές ψήφους και 1 λευκή επί 29 παρόντων), σαν “Συμπαραστάτης του Δημότη”.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]