Καμράν Αζίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμράν Αζίζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1922
Λευκωσία
Θάνατος7  Μαρτίου 2017
Βόρεια Λευκωσία
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανική Κύπρος
Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΤουρκοκυπριακή διάλεκτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτρια[1]
φαρμακοποιός
Οικογένεια
ΓονείςΜεχμέτ Αζίζ
ΑδέλφιαTürkan Aziz
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καμράν Αζίζ (1922 - 7 Μαρτίου 2017) ήταν Κύπρια μουσικός και φαρμακοποιός. Ήταν η πρώτη γυναίκα συνθέτης και η πρώτη γυναίκα φαρμακοποιός στην τουρκοκυπριακή κοινωνία. Συνείσφερε σημαντικά στην τουρκοκυπριακή λαϊκή μουσική στο βαθμό που αυτό το είδος ξεκίνησε και εξελίχθηκε στην σημερινή μορφή και υπό την σημερινή έννοια. Επίσης ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες μουσικούς που έπαιξαν σε δημόσιο χώρο και πρωτοστάτησε στην διδασκαλία της δυτικής μουσικής μέσω του παιχνιδιού μαζί με την συνάδελφό της Ζαλέ Ντερβίς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αζίζ γεννήθηκε το 1922 και ήταν η κόρη του Μεχμέτ Αζίζ, γιατρού γνωστού για την εξάλειψη της ελονοσίας στην Κύπρο. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Τουρκάν Αζίζ, ήταν η πρώτη γυναίκα νοσοκόμα στην Κύπρο. Ξεκίνησε την μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία 8 ετών με μαθήματα πιάνου. Αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία της Λευκωσίας.

Σπούδασε φαρμακολογία μέσω ενός προγράμματος της κυπριακής κυβέρνησης, από όπου αποφοίτησε το 1994, και έγινε η πρώτη γυναίκα φαρμακοποιός μαζί με την Αϊσέ Ντανά.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αζίζ ξεκίνησε το 1945 να μεταδίδει μουσικές εκπομπές στο Βρετανικό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να μεταφράζει κλασικά έργα στην τουρκική γλώσσα ενώ την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν οι επίσημες μεταφράσεις κλασικών έργων στην Τουρκία. Ίδρυσε ένα μουσικό σύνολο που λεγόταν Kâmran Aziz ve Arkadaşları ("Η Καμράν Αζίζ και οι φίλοι") το 1950. Αυτό το μουσικό σύνολο ξεκίνησε με εμφανίσεις στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση μέχρι το 1963. Ερμήνευε δημοφιλή τραγούδια και μεταφράσεις στα τουρκικά έργων της όπερας αλλά και συνθετών όπως ο Σούμπερτ. Οι εν λόγω μεταφράσεις έγιναν κυρίως από την ίδια την Αζίζ και την συνάδελφό της Ζαλέ Ντερβίς. Κατ'αυτόν τον τρόπο αναμορφώθηκε η μουσική της τουρκοκυπριακής κοινωνίας και διαδόθηκαν τα μουσικά σύνολα. Η Αζίζ και η Ντερβίς συνέθεσαν επίσης μουσική για τάνγκο και βαλς. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των συνθέσεών της δεν ήταν φολκλορικού χαρακτήρα, μερικά από τα τραγούδια της ήταν εμπνευσμένα από την κυπριακή λαϊκή μουσική. Αυτά τα τραγούδια αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή και σήμερα παρουσιάζονται ως μέρος της τουρκοκυπριακής λαϊκής μουσικής.

Ο ρόλος της στην τουρκοκυπριακή λαϊκή παράδοση οδήγησε την Επιτροπή Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας να της απονείμει ειδικό βραβείο.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αζίζ νοσηλεύτηκε με πνευμονικές επιπλοκές το 2017 και παρέμεινε στο κρατικό νοσοκομείο δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου στην βόρεια Λευκωσία για έναν μήνα. Πέθανε στις 7 Μαρτίου 2017 σε ηλικία 95 ετών, μια μέρα μετά την αναχώρησή της από το νοσοκομείο. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στο τζαμί του Ισμαήλ Σαφά και τάφηκε στην Λευκωσία. Ο τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί και ο πρωθυπουργός Χουσεΐν Οζγκιουργκούν εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.