Καμαρίτσα Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμαρίτσα Αρκαδίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καμαρίτσα Αρκαδίας
37°21′0″N 22°9′5″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μεγαλόπολης
Πληθυσμός12 (2021)

Η Καμαρίτσα είναι ένας μικρός οικισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο νομό Αρκαδίας. Είναι ένας από τους τέσσερις οικισμούς που πλαισιώνουν το Λεοντάρι[2], πλησιέστερο χωριό, καθώς βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά του. Οι άλλοι τρεις οικισμοί είναι η Γαβριά, το Κοτσιρίδι και τα Καλύβια. Πλησιέστερη πόλη είναι η Μεγαλόπολη.

Θέση σε σχέση με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδικό δίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καμαρίτσα βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το πλησιέστερο κόμβο του εθνικού αυτοκινητόδρομου GR-7/E65 (Καλαμάτα - Μεγαλόπολη - Τρίπολη), περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλαμάτας και περίπου 30 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Σιδηροδρομικό δίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πιο κοντινός σταθμός στον οικισμό Καμαρίτσα είναι ο σταθμός 'Λεύκτρον', γνωστού και ως 'Μπιλάλι', λίγο πριν τον τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγαλόπολης, Eίναι ανενεργός σήμερα. Ο σταθμός 'Λεύκτρον' βρίσκεται στη γραμμή Κόρινθος - Άργος - Τρίπολη - Καλαμάτα (γραμμή εύρους 1.000 mm), που είναι τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου.

Στοιχεία για τον Οικισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδοχές για την καταγωγή του ονόματος "Καμαρίτσα"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Καμαρίτσα λέγεται από αφηγήσεις ότι χρησιμοποιήθηκε ως παράγωγο του χωριού προέλευσης των κατοίκων της Καμάρας, όταν αυτοί εξαιτίας κάποιας εισβολής, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και δημιουργησαν ένα νέο οικισμό, τον οποίο ονόμασαν Καμαρίτσα, μικρή δηλαδή Καμάρα.

Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην άκρη του οικισμού, στη δεξιά πλευρά, υπάρχει ένας παραποτάμος του Αλφειού ποταμού, που λέγεται Κουτουφαρίνα. Στα ανατολικά του οικισμού βρίσκεται το σχολείο, που λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο με μία μόνο αίθουσα, περίπου μέχρι το 1975. Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει ένα πηγάδι και στα ανατολικά η εκκλησία των Ταξιαρχών, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο. Μέχρι περίπου και τη δεκαετία του '60 ο οικισμός είχε 120 περίπου άτομα, ενώ σήμερα δεν έχει μόνιμους κατοίκους, παρά μονάχα τους θερινούς μήνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Leontari. «Αρχική». www.leodari.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017.