Καλοκυρός Δελφινάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλοκυρός Δελφινάς
Γενικές πληροφορίες
ΘάνατοςΔεκαετία του 980[1]
Ουσκουντάρ
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Περίοδος ακμής10ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατεπάνω της Ιταλίας

Ο Καλοκυρός Δελφινάς ήταν βυζαντινός στρατηγός και διοικητής (Κατεπάνω) της Ιταλίας[2] ο οποίος αργότερα επαναστάτησε εναντίον του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ και εκτελέστηκε.

Ο Δελφινάς, ο οποίος κατείχε και τους τίτλους του ανθύπατου και πατρικίου, ήταν οπαδός της ισχυρής εξ΄ Ανατολίας οικογένειας Φωκά και του ισχυρού υπουργού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρακοιμώμενου Βασιλείου Λεκαπηνού, ο οποίος εξασφάλισε το διορισμό του ως κατεπάνω (ανώτερος στρατιωτικός διοικητής) της Νότιας Ιταλίας το 982[3].

Ο Δελφινάς κατείχε το αξίωμα μέχρι το 985, και εργάστηκε για την βελτίωση της θέσης των Βυζαντινών στη χερσόνησο, με τη βοήθεια τυχαίων εξωτερικών περιστάσεων: τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Όθωνα Β΄ που είχε ηττηθεί στη Μάχη του Στίλο και πέθανε την επόμενη χρονιά (983), ενώ οι Άραβες ήταν απασχολημένοι σε εσωτερικές διαμάχες. Έτσι ο Δελφινάς ήταν σε θέση να εδραιώσει τον έλεγχό στο Θέμα Λογγοβαρδίας, και την ανακατάληψη της Άσκολι τον Δεκέμβριο του 982[4].

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Δελφινάς προσχώρησε στην εξέγερση του Βάρδα Φωκά του Νεότερου κατά του αυτοκράτορα Βασίλειος Β΄, και στρατοπεύδεσε με το στρατό του στην Χρυσούπολη στο Βόσπορο απέναντη από την πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη. Εκεί, στα τέλη του 988 ή στις αρχές του 989, δέχθηκαν επίθεση από τον Βασίλειο Β και τους βαράγγους του και νικήθηκαν[5]. Ο Δελφινάς συνελήφθη και εκτελέστηκε είτε με σταύρωση ή με ανασκολοπισμό, μια ασυνήθιστα σκληρή τιμωρία που προοριζόταν ως μια προειδοποίηση προς οι άλλους στρατηγούς και είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τον Δελφινά, μόνον άλλος ένας αξιωματικός των στασιαστών συνελήφθη κι εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του εμφύλιου πολέμου, και ακόμη και αυτό δεν είναι βέβαιο. Μια στήλη στη μνήμη του Δελφινά είχε ανεγερθεί στο σημείο της εκτέλεσής του, επιβεβαιώνεται η παρουσία της ως τα μέσα του 11ου αιώνα[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Σπυρίδων Λάμπρος, Ιστορία της Ελλάδος από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της Αλώσεως της ... Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. απο τα google books
  3. Vlysidou 2005, σελ. 122.
  4. Vlysidou, 2005, pp 125–126 - Holmes, 2005, p 507
  5. Holmes, 2005, pp 246, 460
  6. Holmes, 2005, p 267

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kalokyros Delphinas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).