Καλλιτέχνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

είναι κάθε ανθρώπινο έργο, με το οποίο ο άνθρωπος αναπτύσσει μοναδική πνευματική αντίληψη και επικοινωνιακή σχέση, ανεξαρτήτως της πρακτικής ωφελιμιστικότητας του, αποβάλλοντας τα χαρακτηριστικά του εφήμερου και της επικαιρότητας, και αναγόντας το παράλληλα στις διαχρονικές αξίες του. (συνών. -κλασσικό δημιούργημα, ιστορικό τεκμήριο...-)

Στον ορισμό αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η προσωπική μας θέση στο καλλιτεχνικό κίνημα της Καταστασιακή Διεθνής

Ένας άλλος ορισμός θα μπορούσε να είναι,βάσει των καταλεγόμενων στις Καλές Τέχνες:

είναι το έργο που παράγεται απο τις Καλές Τέχνες, επειδή ο κύριος προορισμός τους είναι η ανάπτυξη πνευματικών και συναισθηματικών αξιών με τον άνθρωπο, αντι, η ταυτόχρονα, της εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του.(το δεύτερο χαρακτηριστικό εισάγεται για να μην εξαιρεθεί η Τέχνη της Αρχιτεκτονικής,αλλά έτσι διευρύνεται και σε όλες τις άλλες Τέχνες)

Απο τον πρώτο παραπάνω ορισμό,θα μπορούσαν ίσως να εξαχθούν σαν συμπέρασματα, τα πρώτο κοινά τεχνικά χαρακτηριστικα του καλλιτεχνήματος:

Η τέλεια κατα το δυνατόν κατασκευαστική αντοχή του.

Η πρωτοτυπία της μορφής του (συγκ. πρωτοπορία)

Η περιορισμένη χρηστικότητα του.(σύγκ. Limited Edition)

Οι καταλεγόμενες Καλές Τέχνες στο σχετικό λήμμα, δεν διατηρούν προνόμια για την αξιολογηση των έργων τους ως "καλλιτεχνημάτων",(σε αντίθεση με τον δεύτερο παραπάνω ορισμό) ενώ και όλες οι υπόλοιπες ανθρώπινες τέχνες θεωρητικά, μπορούν να αποδώσουν καλλιτεχνήματα.

Γι'αυτό και υπάρχει σύγχυση στην επιλογή της 10ης Καλής Τέχνης.

Πάντως παραμένει προς διασαφήνιση το δίλημμα,αν ανθρώπινα έργα που είχαν τα χαρακτηριστικά του "καλλιτεχνήματος" στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχουν σήμερα, συγκαταλέγονται σε αυτά. Και αν μεν η υπάρχουν κατάλοιπα, η αντίγραφα τους (δισκοβόλος του Μύρωνα,αντίσκηνο του Jabal,...) φαίνεται το δίλημμα να κλίνει στον συνυπολογισμό τους,άσχετα αν στερούνται το β! χαρακτηριστικό, της πρωτοτυπίας τους.