Καλίστα Φλόκχαρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλίστα Φλόκχαρτ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Calista Flockhart (Αγγλικά)
Γέννηση11  Νοεμβρίου 1964[1][2][3]
Φρίπορτ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
ΣπουδέςMason Gross School of the Arts
Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς
Shawnee High School[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός θεάτρου
Περίοδος ακμής1989
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧάρισον Φορντ (από 2010)[6]
ΓονείςRonald Flockhart
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΠαγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1995)[7]
Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε μουσική ή κωμική τηλεοπτική σειρά (1998)[8]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καλίστα Κέι Φλόκχαρτ (γεννημένη στις 11 Νοεμβρίου 1964) [9] είναι αμερικανίδα ηθοποιός. Στην τηλεόραση, είναι πιο γνωστή για τους ρόλους της ως τον ομώνυμο χαρακτήρα στην Ally McBeal (1997–2002), την Κίτι Γουόλκερ στο Brothers & Sisters (2006–2011) και την Κατ Γκραντ στο Supergirl (2015–2019). Στις κινηματογραφικές ταινίες, είναι γνωστή για τους ρόλους στο The Birdcage (1996), το A Midsummer Night's Dream (1999) και το Πράγματα που μπορείτε να πείτε ακριβώς κοιτάζοντας την (2000). Η Φλόκχαρτ έχει λάβει ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας και ένα Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών και έχει προταθεί για τρία Βραβεία Έμμυ. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Χάρισον Φορντ.

Νεαρή Ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καλίστα Κέι Φλόκχαρτ γεννήθηκε στο Φρίπορτ του Ιλλινόι, κόρη της Κέι Καλίστα, καθηγήτριας Αγγλικών και του Ρόναλντ Φλόκχαρτ (1932-2020), στέλεχος της Kraft Foods. Οι γονείς της αποσύρθηκαν στο Μόριστάουν στο Τενεσί, όπου ο πατέρας της έζησε μέχρι το θάνατό του και η μητέρα της συνεχίζει να κατοικεί.[10] Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Γκάρι. Η μητέρα της αντέστρεψε το δικό της κύριο και μεσαίο όνομα και ονόμασε την Καλίστα Κέι.[11]

Επειδή η δουλειά του πατέρα της απαιτούσε η οικογένεια να μετακομίζει συχνά, η Φλόκχαρτ και ο αδερφός της μεγάλωσαν σε διάφορα μέρη, όπως το Ιλινόι, την Αϊόβα,τη Μινεσότα, το Νιου Τζέρσεϋ και το Νόριτς της Νέας Υόρκης. Ως παιδί, έγραψε ένα έργο που ονομάζεται Toyland, το οποίο έπαιξε σε ένα δείπνο.

Η Φλόκχαρτ παρακολούθησε το γυμνάσιο Shawnee στην πόλη Μέντφορντ του Νιου Τζέρσι. Μετά την αποφοίτησή της το 1983, η Φλόκχαρτ φοίτησε στο Glassboro State College (τώρα Πανεπιστήμιο Rowan) στην πρώτη της χρονιά και στη συνέχεια παρακολούθησε τη Σχολή Τεχνών Mason Gross στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Μπρούνσγουικ του Νιου Τζέρσι. Ενώ σπούδαζε εκεί, παρακολούθησε ένα εξειδικευμένο και ανταγωνιστικό μάθημα, διάρκειας από τις 6:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ. Στο δεύτερο έτος της στο Ράντγκερς, η Φλόκχαρτ συνάντησε την επίδοξη ηθοποιό Τζέιν Κρακόφσκι, την καλύτερη φίλη της συγκάτοικου της. Αργότερα, και οι δύο θα συνεργάζονταν στο Ally McBeal .

Οι άνθρωποι άρχισαν να αναγνωρίζουν την ικανότητα ηθοποιίας της Φλόκχαρτ όταν ο Γουίλιαμ Έσπερ σκηνοθέτης του Mason Gross και δάσκαλος ηθοποιίας της Φλόκχαρτ) έκανε μία εξαίρεση στην πολιτική του επιτρέποντας στη Φλόκχαρτ να ερμηνεύσει στην κύρια σκηνή. Αν και αυτός ο χώρος συνήθως προορίζεται για τριτοετής και τεταρτοετής, ο Χάρολντ Σκοτ επέμεινε να εμφανιστεί η Φλόκχαρτ εκεί στην παραγωγή του "Πίκ-νικ του Γουίλιαμ Ινγκ. Η Φλόκχαρτ αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών στο θέατρο το 1988 ως μία από τους λίγους φοιτητές που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το μάθημα. Το Ράτγκερς την εισήγαγε στο πάνθεον Διακεκριμένων Αποφοίτων στις 3 Μαΐου 2003.[12]

Η Φλόκχαρτ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1989 και άρχισε να αναζητά ακροάσεις, ζώντας με τρεις άλλες γυναίκες σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και εργαζόμενη ως σερβιτόρα και δασκάλα αερόμπικ. Έμεινε μέχρι το 1997.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμη καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την άνοιξη του 1989, η Φλόκχαρτ έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση σε μικρό ρόλο σε ένα επεισόδιο του Guiding Light ως μπέιμπι σίτερ. Επίσης, έπαιξε μία έφηβη που αντιμετώπιζε μία διατροφική διαταραχή σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή διάρκειας μίας ώρας. Η Φλόκχαρτ έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή της Νέας Υόρκης, εμφανιζόμενη στο Beside Herself μαζί με τη Μελίσσα Τζόαν Χαρτ, στο Circle Repertory Theatre. Δύο χρόνια αργότερα, η Φλόκχαρτ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική ταινία Darrow. Αν και αργότερα εμφανίστηκε στις ταινίες Naked in New York (1993) και Getting In (1994), το πρώτο σημαντικό μέρος της σε μια ταινία ήταν στο Κουίζ Show, σε σκηνοθεσία του Ρόπερτ Ρέντφορντ.

Η Φλόκχαρτ έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ το 1994, ως Laura στο Γυάλινος Κόσμος . Η ηθοποιός Τζούλι Χάρις αισθάνθηκε ότι η Φλόκχαρτ θα έπρεπε να προσληφθεί χωρίς περαιτέρω ακρόαση, ισχυριζόμενη ότι φαινόταν ιδανική για το κομμάτι.  Η Φλόκχαρτ έλαβε ένα βραβείο Clarence Derwent για την απόδοσή της. Το 1995, η Flockhart γνώρισε ηθοποιούς όπως η Νταϊάν Γουίστ και η Φέι Ντάναγουέι όταν εμφανίστηκε στην ταινία Drunks. Αργότερα εκείνο το έτος, η Φλόκχαρτ πρωταγωνίστησε στη Jane Doe ως τοξικομανής. Το 1996, η Φλόκχαρτ εμφανίστηκε ως κόρη των χαρακτήρων της Νταϊάν Γουίστ και του Τζιν Χάκμαν στο The Birdcage. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συνέχισε να εργάζεται στο Broadway, παίζοντας το ρόλο της Νατάσα στις Τρεις Αδελφές του Αντόν Τσέχωφ.

Ally McBeal[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997, η Φλόκχαρτ κλήθηκε να συμμετάσχει στην ακρόαση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά της Fox του David E. Kelley, Ally McBeal. Ο Κέλεϋ, έχοντας ακούσει για τη Φλόκχαρτ, ήθελε να κάνει ακρόαση για τον ομότιμο ρόλο. Αν και αρχικά δίστασε λόγω της απαραίτητης δέσμευσης για το σόου σε μία διαπραγματεύσιμη σύμβαση, πείστηκε από το σενάριο και ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για ακρόαση για τον ρόλο, τον οποίο κέρδισε. Κέρδισε ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας για το ρόλο το 1998. Η Φλόκχαρτ εμφανίστηκε, επίσης, στις 29 Ιουνίου 1998, στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως η νεότερη επανάληψη στην εξέλιξη του φεμινισμού, σχετικά με τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που απεικονίζεται από τον χαρακτήρα της. Η Φλόκχαρτ πρωταγωνίστησε στη σειρά μέχρι να ακυρωθεί το 2002.[13]

Brothers & Sisters[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φλόκχαρτ έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Kitty Walker, απέναντι από τη Σάλι Φιλντ, τη Ρέιτσελ Γκρίφιθς και τον Μάθιου Ρις, στην κριτικά αναγνωρισμένη σειρά από τους κριτικούς σειρά στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης brothers & sisters του ABC, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2006 στο τηλεοπτικό πρόγραμμα αμέσως μετά από το Νοικοκυρές σε Απόγνωση. Η σειρά ακυρώθηκε τον Μάιο του 2011 μετά από πέντε χρόνια. Ο χαρακτήρας της Φλόκχαρτ ήταν σημαντικός καθ 'όλη τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της σειράς, αλλά οι εμφανίσεις της μειώθηκαν για τη σεζόν 2010-2011, γεγονός που συνέπεσε με την αποχώρηση του τηλεοπτικού της συζύγου Ρομπ Λόου.

Άλλες δουλειά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φλόκχαρτ έπαιξε το ρόλο της Helena στο A Midsummer Night's Dream, μια κινηματογραφική έκδοση του έργου του Σαίξπηρ το 1999. Το 2000, εμφανίστηκε στο Things You Can Tell Just by Looking at Her και το Bash: Latter-Day Plays, συνοδεύοντας αργότερα την Ιβ Ένσλερ στην Κένυα για να διαμαρτυρηθεί για τη βία κατά των γυναικών, ιδιαίτερα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η Φλόκχαρτ πρωταγωνίστησε επίσης στην εκτός Μπρόντγουεϊ παραγωγή της Ένσλερ The Vagina Monologues.

Το 2004, η Φλόκχαρτ εμφανίστηκε ως διαταραγμένη φίλη του Μάθιου Μπρόντερικ στο The Last Shot. Την ίδια χρονιά, η Φλόκχαρτ ταξίδεψε στην Ισπανία για τη μαγνητοσκόπηση του Fragile, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2005 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Της προσφέρθηκε ο ρόλος της Σούζαν Μάγιερ στο Νοικοκυρές σε Απόγνωση αλλά αρνήθηκε και ο ρόλος πήγε αργότερα στην Τέρι Χάτσερ. [14]

Το 2014, η Φλόκχαρτ πήρε έναν ρόλο στη δεύτερη σεζόν του Full Circle, ως το αφεντικό της μαφίας Έλεν. Αναμενόταν να προβληθεί το 2015. Αυτός ήταν ο πρώτος ρόλος της Φλόκχαρτ σε τρία χρόνια, μετά το διάλειμμα της όταν τελείωσε το Brothers & Sisters.

Το 2015, η Φλόκχαρτ πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Supergirl ως Cat Grant, μία "αυτοδημιούργητη μεγιστάνας των μίντια και ιδρυτής της CatCo" και αφεντικό της Kara (alter ego της Supergirl).[15] Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου 2015, στο CBS.[16] Λόγω της επιθυμίας του δικτύου να μειώσει τον προϋπολογισμό της σειράς, μεταφέρθηκε στο αδερφό δίκτυο The CW μετά την πρώτη του σεζόν, μαζί με τη μεταφορά των γυρισμάτων στο Βανκούβερ. Η Φλόκχαρτ παρέμεινε στη σειρά (αν και ως επανεμφανιζόμενος χαρακτήρας), παρά την προηγούμενη αποστροφή της για δουλειά εκτός Λος Άντζελες.[17]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φλόκχαρτ και ο Φορντ τον Σεπτέμβριο του 2009

Η Φλόκχαρτ έχει σχέση με τον ηθοποιό Χάρισον Φορντ από τη συνάντησή τους στα Βραβεία Χρυσής Σφαίρας στις 20 Ιανουαρίου 2002. Αρραβώνιάστηκαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2009 και παντρεύτηκαν στις 15 Ιουνίου 2010 στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού. Στην τελετή προέδρευσαν ο Κυβερνήτης Μπιλ Ρίτσαρντσον και ο Αρχηγός του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νέου Μεξικού Τσαρλς Ντάνιελς. Οι Φλόκχαρτ και Φορντ έχουν έναν υιοθετημένο γιο μαζί, τον Λίαμ Φλόκχαρτ Φορντ (γεν. 2001), τον οποίο υιοθέτησε η Φλόκχαρτ κατά τη γέννηση του.[18]

Από το 2004 έως το 2014, η Φλόκχαρτ υπηρέτησε ως εθνική εκπρόσωπος για την οργάνωση Ειρήνη πάνω από τη Βία.[19] [20]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 40721. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 GeneaStar. flockhartca.
  4. CONOR.SI. 7433059.
  5. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  6. www.idnes.cz/revue/vztahy-a-sex/harrison-ford-se-ozenil-s-pritelkyni-calistou-flockhartovou.A100617_105737_sex_ved.
  7. www.theatreworldawards.org/past-recipients.html.
  8. www.goldenglobes.com/winners-nominees/1998/all#category-1897.
  9. «Calista Flockhart Bio». A&E Television Networks 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2015. 
  10. «Ronald Lee Flockhart». Citizen Tribune. 28 June 2020. https://www.citizentribune.com/obituaries/ronald-lee-flockhart/article_023a959c-b8e2-11ea-842f-6b8e36f5a2e7.html. Ανακτήθηκε στις 24 July 2020. 
  11. «News - Calista Flockhart child of Ronald and Kay Calista». theworldnewsmedia.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2013. 
  12. «Former 'Ally McBeal' actress named Rutgers distinguished alumna». The Associated Press State & Local Wire. May 5, 2003. 
  13. «CNN.com - Fox ends 'Ally McBeal' run - April 18, 2002». www.cnn.com. 
  14. "Coulda Been a Contender" Αρχειοθετήθηκε 2009-01-17 στο Wayback Machine., slide 7 of 14. AOL Television. Retrieved December 21, 2009.
  15. Nicholson, Matt (23 Φεβρουαρίου 2015). «Calista Flockhart Cast As Cat Grant In Supergirl». IGN. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
  16. Fitzpatrick, Kevin (9 Ιουνίου 2015). «CBS 'Supergirl' Sets October Premiere, Plus More Fall Schedules». Screencrush. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
  17. «Calista Flockhart Sets Supergirl Return (But Not as a Series Regular)». TV Line. 1 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2016. 
  18. «Calista Flockhart Adopts Baby». ABC News. 6 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2018. 
  19. «National Spokesperson Emeritus». Peace Over Violence. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2015. 
  20. «Peace Over Violence 37th Annual Humanitarian Awards». Hollywood.com. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2008.