Κακατούα γολιάθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο μαύρος κακατούα (Probosciger aterrimus), γνωστό και ως κακατούα Γολιάθ, ή κακατούα του φοίνικα είναι ένας μεγάλος γκρίζος ή μαύρος παπαγάλος της οικογένειας των κακατουίδων που είναι εγγενής στη Νέα Γουινέα, στα νησιά Αρού και στη χερσόνησο του Κέιπ Γιορκ. Έχει ένα πολύ μεγάλο μαύρο ράμφος και προεξέχοντα κόκκινα μάγουλα.

Κακατούα Γολιάθ
Probosciger aterrimus -head -captivity-8.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά
Οικογένεια: Κακατουίδες
Είδος: P.atterimus

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μαύρος κακατούα περιγράφηκε αρχικά από το γερμανό φυσιοδίφη Γιόχαν Φρίντριχ Γκμέλιν το 1788 ως Psittacus aterrimus. Το συγκεκριμένο όνομά του, Probosciger aterrimus, προέρχεται από το λατινικό proboscis, το μακρύ λεπτό μύτη + -ger, carry, και το λατινικό υπερθετικό επίθετο για μαύρο, ως εκ τούτου ένα "μαύρο [πουλί] με μακριά λεπτή μύτη (ράμφος)".

Το μοναδικό μέλος του μονοτυπικού γένους, Probosciger, η κακατούα Γολιάθ είναι μέλος της υποοικογένειας Cacatuinae. Προηγούμενες περιορισμένες γενετικές μελέτες το βρήκαν ως το πρώτο απόσπασμα από τους προγόνους της οικογένειας των κακατουίδων.Έχουν αναγνωριστεί τέσσερα υποείδη, τρία κακώς διαφοροποιημένα και ένα διακριτικό. Ο κακατούα του Κέιπ Γιορκ, (P. a. Aterrimus), ο μεγάλος κακατούα γολιάθ (P. a. Goliath), Ρ. A. macgillivrayi, ενδιάμεσο σε μέγεθος, και ο βόρειος κακατούα του φοίνικα (P. a. stenolophus, παρόμοιο με το γολιάθ, αλλά τα φτερά της κορυφής είναι πολύ στενότερα). Ο κακατούα Γολιάθ έχει οριστεί ως επίσημο όνομα από τη Διεθνή Ορνιθολογική Επιτροπή (ΔΟΕ) [4]. Το είδος αυτό ονομάστηκε "Goliath Aratoo" στη φυσική ιστορία του ξύλου (1862). Επίσης, μερικές φορές δίνεται η εσφαλμένη ονομασία "μαύρος μακάο" στην πτηνοτροφία - οι macaws είναι άσχετοι παπαγάλοι του Νέου Κόσμου. Με σύγχυση, αυτό το όνομα χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους πρώτους φυσιοδίφες και τους βραζιλιάνους ιθαγενείς για να αναφερθούν στον σκούρο μπλε μακάο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μαύρος κακατούα έχει μήκος 55 έως 60 εκ. (22 έως 24 ίντσες) και ζυγίζει 910-1.200 γρ. (2.01-2.65 λίβρες). Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο είδος κακατούα και ο μεγαλύτερος παπαγάλος στην Αυστραλία. Είναι ένα χαρακτηριστικό πουλί με μια μεγάλο λοφίο και έχει τις μεγαλύτερες διαστάσεις ράμφους οποιουδήποτε παπαγάλου (μόνο ο υάκινθος του Μακάο έχει μεγαλύτερο Ράμφος). Αυτό το ισχυρό Ράμφος επιτρέπει στους μαύρους κακατούα όχι μόνο να τρώνε πολύ σκληρά καρύδια και σπόρους, αλλά επίσης επιτρέπει στα αρσενικά να σπάσουν τα παχιά τοιχωματα από τα δέντρα, ενώ έχουν μεγαλύτερο ράμφος από τα θηλυκά. Το Ράμφος είναι ασυνήθιστο, καθώς οι κάτω και άνω γνάθοι δεν συναντώνται για μεγάλο μέρος του μήκους του, επιτρέποντας στη γλώσσα να κρατά παξιμάδι στην άνω γνάθο ενώ η κάτω γνάθο λειτουργεί για να την ανοίξει. Ο κακατούα Γολιάθ έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό κόκκινο μάγουλο που αλλάζει χρώμα όταν το πουλί ανησυχεί ή ενθουσιασμένο. Ο κακατούα Γολιάθ έχει ένα μεγάλο και σύνθετο ρεπερτόριο φωνητικών, που περιλαμβάνει πολλές σφυρίχτρες και ακόμη και μια κλήση "hello" που ακούγεται εκπληκτικά ανθρώπινη.

Ο κακατούα του φοίνικα έχει ένα μεγάλο και σύνθετο ρεπερτόριο φωνητικών, που περιλαμβάνει πολλές σφυρίχτρες και ακόμη και μια κλήση "hello" που ακούγεται εκπληκτικά ανθρώπινη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα τέτοιο πτηνό φτάνει σε ηλικία 80 ή 90 ετών σε αυστραλιανό ζωολογικό κήπο παρόλο που το παλαιότερο επιβεβαιωμένο άτομο ήταν ηλικίας 56 ετών στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου το 2000. Παρόλο που είναι γνωστή η μακροζωία των αιχμαλωσμένων πτηνών, η διάρκεια ζωής των μαύρων κακατούα που ζουν στη φύση εξακολουθεί να είναι άγνωστη.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μάυροι κακατούα κάνουν μια εδαφική επίδειξη, κατά την οποία το πτηνό (το αρσενικό τυπικά) χτυπάει με ένα μακρύ ραβδί πάνω στον κενό ενός δέντρου, παράγοντας ετσι ένα δυνατό θόρυβο που μπορεί να ακουστεί από 100 μέτρα μακριά. Έπειτα από αυτό το αρσενικό κόβει σε κομμάτια το ξύλο αυτό και δημιουργεί την φωλιά. Αν και αυτό είχε ανακαλυφθεί το 1984, ο λόγος για

Κατανομή και περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κακατούα Γολιάθ ζει στα δάση της Νέας Γουινέας, στην Αυστραλία (στο Κουινσλάντ) και στο Κέιπ Γιόρκ.