Καισάρεια (αθλητικοί αγώνες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Καισάρεια ήταν αθλητικοί αγώνες που γίνονταν στην Πάτρα κατά την αρχαιότητα.

Για τους αγώνες υπάρχουν λίγα στοιχεία τα οποία εμπλουτίζονται με τις ανασκαφές και ανάδειξη του αρχαίου σταδίου της πόλης που γίνεται σήμερα. Η ανασκαφή του είναι δύσκολη γιατί βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της Πάτρας και μετά από πολλές απαλλοτριώσεις ανασκάπτεται αλλά όχι ολόκληρο.[1] Από επιγραφές που έχουν βρεθεί γίνεται γνωστό ότι το στάδιο κατασκευάστηκε επι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού ανάμεσα στο 80 με 90 π.Χ. και είχε 200 μέτρα μήκος και 90 πλάτος.

Στην Κόρινθο, Κω και στην Λαοδείκια έχουν βρεθεί επιγραφές που αναφέρουν νικητές από αυτές τις πόλεις στα Καισάρεια. Από επιγραφές ξέρουμε και κάποιους Αχαιούς νικητές των αγώνων , όπως ο Αλέξανδρος , η Νικηγόρα (γυναίκα), Χρυσόπετρος, κ.α.

Οι αγώνες διεξάγονταν με την βοήθεια χορηγών, οι οποίοι τιμούνταν για την προσφορά τους με τον τίτλο του Αγωνοθέτη. Οι αθλητές προέρχονταν από όλον τον τότε γνωστό κόσμο και οι αγώνες είχαν διεθνή χαρακτήρα. Από ψηφιδωτό που έχει βρεθεί στην πόλη , έγινε γνωστό ότι στα Καισάρεια γίνονταν τα εξής αγωνίσματα : Πένταθλο,Πυγμή, Δρόμος,Κερητίζων,Οπλιτικός δρόμος,Πάλη και θεατρικοί.

Πηγές - Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλίο Ιστορίες της πόλης , Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Περί τεχνών , Πάτρα 2004 , ISBN 960-88372-0-0
  1. Πάτρα μια πόλη στην λογοτεχνία, Κώστα Λογαρά, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2001, ISBN 978-960-375-924-9 σελίδα 27