Κατοπτρική γραφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καθρεπτιζόμενη γραφή)

Ο όρος κατοπτρική γραφήκαθρεπτική γραφή) αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο τρόπο γραφής που χαρακτηρίζεται από την αντίθετη κατεύθυνση των γραμμάτων αλλά και την αντιστροφή κάθε μεμονωμένου γράμματος ή αριθμού, με αποτέλεσμα να είναι αναγνωρίσιμος μόνο μέσω της χρήσης καθρέφτη. Θεωρείται ένας από τους παλαιότερους τρόπους κρυπτογράφησης.

Κατοπτρική γραφή της λέξης Βικιπαίδεια

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα καθρεπτικής γραφής αναφέρεται η γραφή της λέξης ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ στα ασθενοφόρα. Αυτό γίνεται προκειμένου οι οδηγοί των οχημάτων που προπορεύονται ενός ασθενοφόρου να μπορούν εύκολα να διακρίνουν το είδος αυτού του οχήματος, κοιτώντας σε κάποιον από τους καθρέπτες τους: Εκεί η λέξη ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ εμφανίζεται γραμμένη με κανονικό τρόπο, συνεπώς είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμη.

Η μη θελημένη καθρεπτική γραφή ενός ή περισσοτέρων γραμμάτων θεωρείται χαρακτηριστικό σύμπτωμα της δυσλεξίας. Για την ελληνική γλώσσα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύγχυση των δυσλεκτικών ατόμων, όσον αφορά το διαχωρισμό του γράμματος "ε" από τον αριθμό "3". Αντίστοιχη σύγχυση παρατηρείται και στις λατινογενείς γλώσσες, ανάμεσα στα γράμματα "d" και "b", αλλά και στα "p" και "q".

Το μεγαλύτερο μέρος των χειρόγραφων σημειώσεων του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι γραμμένο με τη χρήση κατοπτρικής γραφής.