Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας (Αγία Πετρούπολη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 59°54′58.00″N 30°18′20.99″E / 59.9161111°N 30.3058306°E / 59.9161111; 30.3058306  

Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας
Χάρτης
Είδοςορθόδοξος καθεδρικός ναός
Αρχιτεκτονικήνεοκλασική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°54′58″N 30°18′21″E
ΘρήσκευμαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήDiocese of Saint Petersburg
Διοικητική υπαγωγήΑγία Πετρούπολη
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής1828
Ύψος80 μέτρα
Υλικάτούβλο
ΑρχιτέκτοναςVasily Stasov
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρωσία
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας (ρωσικά: Троицкий собор‎‎, Troitsky sobor, ρωσικά: Троице-Измайловский собор‎‎ Troitse -Izmailovsky sobor), μερικές φορές αποκαλούμενος και Καθεδρικός Ναός Τρόιτσκι, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, είναι Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που χτίστηκε μεταξύ 1828 και 1835 σε σχέδια του Βασίλι Στασόφ. Βρίσκεται νότια του Ναυαρχείου στην λεωφόρο Ιζμαήλοφσκι, όχι μακριά από το σταθμό του μετρό Tekhnologichesky Institut.

Ο καθεδρικός ναός, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 επισκέπτες, μόλις πρόσφατα άρχισε να αποκαθίσταται στην προεπαναστατική του αίγλη μετά από χρόνια παραμέλησης. Προς τιμήν της νίκης στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, 1877-1878, όταν οι Ρώσοι απελευθέρωσαν τη Βουλγαρία από την οθωμανική κυριαρχία, κατασκευάστηκε μια αναμνηστική στήλη μπροστά από τη βόρεια πρόσοψη του καθεδρικού ναού το 1886. Ο καθεδρικός ναός έγινε μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αγίας Πετρούπολης το 1990. [1]

Στις 25 Αυγούστου 2006, με τις εργασίες ανακατασκευής σε εξέλιξη, ο κύριος θόλος του καθεδρικού ναού κατέρρευσε μετά από πυρκαγιά, όπως και ένας από τους μικρότερους θόλους. [2] Ο καθεδρικός ναός αποκαταστάθηκε και άνοιξε ξανά το 2010.

Σύμφωνα με τη ρωσική παράδοση, κάθε σύνταγμα των αυτοκρατορικών φρουρών είχε τον δικό του καθεδρικό ναό. Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας ήταν η συνταγματική εκκλησία του συντάγματος των αυτοκρατορικών φρουρών Ιζμαήλοφσκι, η οποία πήρε το όνομά του από μια βασιλική κατοικία στο Ιζμαήλοβο, κοντά στη Μόσχα.

Στις 12 Ιουλίου 1733, καθαγιάστηκε μια μεγάλη στρατιωτική σκηνή, που λειτουργούσε ως εκκλησία στην Αγία Πετρούπολη, με εικόνες ζωγραφισμένες σε σκούρο μπλε σατέν. Ωστόσο, η εκκλησία λειτουργούσε μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί έπρεπε να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία σε άλλες ενοριακές εκκλησίες. Το 1754–1756, μια ξύλινη εκκλησία χτίστηκε στο χώρο κατόπιν παραγγελίας της αυτοκράτειρας Ελισάβετ. Η εκκλησία είχε δύο βωμούς, ο κύριος από τους οποίους ήταν αφιερωμένος στο όνομα της Τριάδας. Υπέστη μεγάλες ζημιές ως αποτέλεσμα της πλημμύρας του 1824 και έπρεπε να ξαναχτιστεί, μια εντολή που έδωσε ο αυτοκράτορας Νικόλαος Α ' στον Βασίλι Στασόφ.

Κατασκευή του σημερινού ναού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στην Αγία Πετρούπολη αντιπροσωπεύει ένα υψηλό δείγμα του ρωσικού νεοκλασικισμού
Ο καθεδρικός ναός με τη στήλη της Δόξας το 2011

Η κατασκευή της νέας εκκλησίας ξεκίνησε τον Μάιο του 1828 και ο καθεδρικός ναός καθαγιάστηκε τον Μάιο του 1835. Ο καθεδρικός ναός υψώνεται σε ύψος άνω των 80 μέτρων, και κυριαρχεί στον ορίζοντα της γύρω περιοχής. Αναμνηστικές πλάκες σε αξιωματικούς του συντάγματος, που σκοτώθηκαν στη μάχη, ήταν τοποθετημένες στον τοίχο του καθεδρικού ναού. Μετά το άνοιγμα του καθεδρικού ναού, σημαίες, κλειδιά από φρούρια και άλλα τρόπαια, που κέρδισε το σύνταγμα στις εκστρατείες το 1854-1855 και το 1877-1878, στεγάστηκαν επίσης στον καθεδρικό ναό.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας ήταν γνωστός για τη συλλογή εικόνων του. Το κύριο τμήμα του καθεδρικού ναού φιλοξενούσε την εικόνα της Γέννησης, ενώ στο νότιο τμήμα την εικόνα του Ιησού Χριστού. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ παρουσίασε στην εκκλησία την εικόνα της Έναρξης της Ζωής της Αγίας Τριάδας το 1742. Άλλα ιερά αντικείμενα, που στεγάζονται στον καθεδρικό ναό, περιλάμβαναν μια μεγάλη κιβωτό, που κατασκευάστηκε με τη μορφή σταυρού το 1753 από ασήμι, έναν μεγάλο ασημένιο σταυρό, που παρουσίασε στον καθεδρικό ναό ο Νικόλαος Α΄ το 1835, και δύο μεγάλα Ευαγγέλια με μεγάλης αξίας βιβλιοδεσία.

Ο Ντοστογιέφσκι παντρεύτηκε την Άννα Σνίτκινα εδώ στις 15 Φεβρουαρίου 1867.

Μετεπαναστατική περίοδος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1922 ως το 1924 το ιερατείο του Ναού είχε προσχωρήσει στους «Ανακαινιστές» [3] Από το 1928 ως το 1938 ήταν ο καθεδρικός ναός της Μητρόπολης του Λένινγκραντ, όπως ονομαζόταν τότε η Πετρούπολη. Ο ναός έκλεισε το 1938 ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου, έπαθε αρκετές ζημιές, που ωστόσο αποκαταστάθηκαν πρώτα το 1952 και μετά το 1966.

The cathedral with the main dome on fire
Εργασίες αποκατάστασης τον Απρίλιο του 2008

Στις 24 Αυγούστου 2006, ενώ ο καθεδρικός ναός ήταν υπό ανακατασκευή, μια πυρκαγιά, που προήλθε από τις σκαλωσιές των αναστηλωτών, οδήγησε στην κατάρρευση του κύριου τρούλου, κατέστρεψε έναν από τους τέσσερις μικρότερους θόλους και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του. [4] Η φωτιά έκαψε μέσα από τις εξωτερικές σκαλωσιές τον κεντρικό τρούλο του καθεδρικού ναού. Ο κεντρικός θόλος κατέρρευσε και ένας από τους τέσσερις μικρότερους θόλους, που τον περιέβαλαν, επίσης καταστράφηκε. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη, για να σώσουν τους άλλους τρεις θόλους καθώς οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης αφαίρεσαν εικόνες και άλλα θρησκευτικά είδη. Ένα ελικόπτερο έριξε νερό στο ιστορικό κτήριο. Περίπου τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη της φωτιάς, ένας από τους τρεις τρούλους, που είχαν απομείνει, είχε υποστεί ζημιά, αλλά η φωτιά περιορίστηκε.

Η φωτιά προφανώς ξεκίνησε από τις σκαλωσιές στο εξωτερικό της εκκλησίας, η οποία ήταν υπό ανακαίνιση. Οι πολυτιμότερες εικόνες και άλλα αντικείμενα σώθηκαν και οι δομικές ζημιές κάτω από την οροφή ήταν μικρές.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν αργότερα να περιορίσουν τη ζημιά. Η διεύθυνση έκτακτης ανάγκης της Αγίας Πετρούπολης διέψευσε παλαιότερες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, που ισχυρίζονταν ότι τουλάχιστον δύο θόλοι του καθεδρικού ναού είχαν καταστραφεί. Η κυβερνήτης Βαλεντίνα Ματβιένκο δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τον καθεδρικό ναό το συντομότερο δυνατό, δεσμευόμενη να διαθέσει 30 εκατομμύρια ρούβλια (1,12 εκατομμύρια δολάρια) εκείνο το έτος για τις προετοιμασίες, για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού. [5] Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε και ο καθεδρικός ναός άνοιξε ξανά, το 2010.

  1. Saint Petersburg and Related Groups of Monuments
  2. «Restorers face long effort at Petersburg cathedral after fire». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. Το κύριο καθήκον των «ανακαινιστών» (όπως ονομαζόταν αργότερα) ήταν ο «εκσυγχρονισμός» της Ρωσικής Ορθοδοξίας και η προσαρμογή της στις απαιτήσεις της εποχής. https://spzh.news/gr/istorija-i-kulytrua/60214-podlizyvanije-k-nkvd-i-karyjerizm-chto-obshhego-mezhdu-pcu-i-obnovlencami Αρχειοθετήθηκε 2021-09-27 στο Wayback Machine.
  4. «RIA Novosti - Russia - Restorers face long effort at Petersburg cathedral after fire». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. RIA Novosti - Russia - St. Petersburg to spend $1mln on cathedral work after fire