Καθεδρικός Ναός Αλέξανδρου Νιέφσκι (Λοτζ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°46′14.5″N 19°27′51.7″E / 51.770694°N 19.464361°E / 51.770694; 19.464361

Καθεδρικός Ναός Αλέξανδρου Νιέφσκι (Λοτζ)
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός και ορθόδοξη εκκλησία
ΑρχιτεκτονικήΡωσική-βυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°46′14″N 19°27′52″E
ΘρήσκευμαΟρθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας
Θρησκευτική υπαγωγήOrthodox Diocese of Łódź and Poznań
Διοικητική υπαγωγήΚατεντράλνα
ΧώραΠολωνία
Υλικάτούβλο
ΑρχιτέκτοναςΧιλάρι Μαγέφσκι
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Εσωτερικό του ναού

Ο Καθεδρικός Ναός Αλέξανδρου Νιέφσκι στο Λοτζ (πολωνικά: Sobór św. Aleksandra Newskiego w Łodzi, ρωσικά: Александро-Невский собор) είναι ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στο Λοτζ, στην κεντρική Πολωνία. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως δώρο από τους ντόπιους βιομήχανους στη μικρή Ορθόδοξη κοινότητα που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο Λοτζ.[2] Η εκκλησία αποτελείται από πολλές περίτεχνες διακοσμήσεις και έχει πλούσιο εσωτερικό διακοσμημένο με εικονοστάσι που κατασκευάστηκε στην Αγία Πετρούπολη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία χτίστηκε την περίοδο που η Πολωνία έχασε την ανεξαρτησία της και διαμελίστηκε μεταξύ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Αυστροουγγαρίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Κατασκευάστηκε στον ρωσικό τομέα (Πολωνία του Συνεδρίου) με την οικονομική υποστήριξη των ντόπιων ιδιοκτητών κλωστοϋφαντουργικών εργοστασίων και των πιο επιφανών πολιτών που προσχώρησαν στον Ιουδαϊσμό, τον Προτεσταντισμό και τον Καθολικισμό. Ο ναός καθαγιάστηκε στις 29 Μαΐου 1884 από τον Αρχιεπίσκοπο Λεόντιο τον Επισκοπής της Βαρσοβίας και του Χέουμ.[3]

Ο ορθόδοξος ναός σχεδιάστηκε και χτίστηκε σε νεοβυζαντινό ρυθμό σε οκταγωνικό σχήμα. Τα βιτρό και το τέμπλο, από ξύλο βελανιδιάς, με τρεις πόρτες είναι τα κύρια διακοσμητικά του ναού. Ο Ίζραελ Ποζνάνσκι, ο οποίος χρηματοδότησε τον περίβολο και τον φράκτη γύρω από την εκκλησία ήταν επίσης ο χορηγός του εικονοστασίου.[4]

Το κτήριο βρίσκεται στην Οδό Γιάνα Κιλινσκιέγκο 56 στο Λοτζ,[5] κοντά στο Πάρκο Στανίσουαφ Μονιούσκο και στο σιδηροδρομικό σταθμό Λοτζ Φαμπρίτσνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. «Orthodox Church - Sightseeing - Lodz». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. «Parish of the Cathedral of St. Alexander Nevsky in Lodz». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016. 
  4. www.venti.com.pl. «St. Alexander Nevsky Orthodox Church in Łódź - Location database - Database - Łódź Film Commission». Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «NABOŻEŃSTWA». lodz-orthodox.pl.