Καζακική γαμήλια τελετή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πάντρεμα στη καζακική γλώσσα λέγεται Ουιλένου τογί ενώ ο γάμος λέγεται Όι μπολού.

Το θρησκευτικό μέρος της καζακικής γαμήλιας τελετής ονομάζεται Νεκέ κιγιού (καζακικά: Неке қию‎). Η γαμήλια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να ολοκληρωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας καζακικός γάμος, όπως γίνεται και στις περισσότερες Μουσουλμανικές κοινωνίες, περιλαμβάνει μια σύμβαση μεταξύ των οικογενειών που απαιτεί διαπραγμάτευση. Το Νεκέ κιγιού είναι μικρό μέρος ολόκληρης της εκδήλωσης, και συνήθως διαρκεί περίπου μισή ώρα για να ολοκληρωθεί.

Το Νεκέ κιγιού λαμβάνει χώρα σνυήθως το βράδυ την ημέρα που η νύφη αποκαλύπτεται στην οικογένεια του γαμπρού. Αυτή η εορταστική τελετή ονομάζεται μπετασάρ (καζακικά: Беташар‎) ή "αποκάλυψη του προσώπου". Μετά δείχνει σεβασμό προς την οικογένεια του γαμπρού, το πέπλο ανυψώνεται και η νύφη δέχεται ένα φιλί από τη πεθερά. Στη συνέχεια, η πεθερά, θέτει ένα λευκό μαντήλι στο κεφάλι της για να συμβολίζουν την οικογενειακή της κατάσταση και στη συνέχεια τη καλωσορίζει στην οικογένεια του γαμπρού.

Μετά από αρκετές ώρες γλεντιού, φτάνει ένας μουλάς. Ο μουλάς είναι δάσκαλος του Ισλάμ, που ξέρει πώς να απαγγείλει το Κοράνι. Εκτελεί το Νεκέ κιγιού. Παρόλο που το μπετασάρ γίνεται έξω στον κήπο με την παρουσία πολλών συγγενών και φίλων, το Νεκέ κιγιού διεξάγεται μέσα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο μουλάς και το ζευγάρι κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλο. Συντόμως απαγγέλλει κάποιους στίχους από το Κοράνι και ζητά από το ζευγάρι να ομολογήσει την πίστη του Ισλάμ. Όταν ολοκληρωθεί η τελετή, το ζευγάρι πρέπει να πάει να καταχωρήσετε το γάμο τους στο κρατικό γραφείο εγγραφών, μια πρακτική που καθιερώθηκε στη Σοβιετική περίοδο.

Η σύντομη τελετή θα παρουσιαστεί στο γραφείο εγγραφής, το οποίο ονομάζεται Αχάζ (καζακικά: Азаматтық Халық Актілерін Жазу (АХАЖ)‎, ρωσικά: ЗАГС‎). Ο γάμος διαθέτει επίσης μια πομπή αυτοκινήτων διακοσμημένα με κορδέλες, τα οποία σταματούν να τραβήξουν φωτογραφίες κατά μήκος του δρόμου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]