Καζακική αναταραχή 2022

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

 

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Καζακστάν στις 2 Ιανουαρίου 2022 μετά από μια ξαφνική απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καζακστάν, οφειλόταν στην υψηλή ζήτηση και τον καθορισμό των τιμών. Οι ταραχές ξεκίνησαν στην πετρελαϊκή πόλη Ζαναοζέν αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας,[1] συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης, του Αλμάτι. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επηρέασε επίσης μεγαλύτερες ταραχές. Καθώς δεν υπάρχουν δημοφιλείς ομάδες αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Καζακστάν, οι αναταραχές φάνηκε να οργανώνονται απευθείας από πολίτες. Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Περιφέρεια Μανγκιστάου και το Αλμάτι, με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου. Το υπουργικό συμβούλιο του Μάμιν παραιτήθηκε την ίδια μέρα.[2][3] Σε απάντηση στην αναταραχή, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) - μια στρατιωτική συμμαχία μετασοβιετικών κρατών που περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το ίδιο το Καζακστάν - συμφώνησε να αναπτύξει ειρηνευτικά στρατεύματα στο Καζακστάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

  1. Lillis, Joanna (3 Ιανουαρίου 2022). «Kazakhstan: Gas price hike fuels Zhanaozen protests». eurasianet.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Auyezov, Olzhas (5 January 2022). «Kazakhstan government's resignation fails to quell protests». Reuters. https://www.reuters.com/markets/commodities/kazakhstan-government-resigns-after-violent-protests-over-fuel-price-2022-01-05/. Ανακτήθηκε στις 5 January 2022. 
  3. «Kazakhstan protests: government resigns amid rare outbreak of unrest». the Guardian (στα Αγγλικά). 5 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022.