Καγκιού
Η Καγκιού, ορθότ. Κα-γκιού (θιβετ. བཀའ་བརྒྱུད , μεταγραφή Γουίλι bka brgyud, μεταγραφές στο λατινικό αλφάβητο Kagyu, Kagyü ή Kagyud), όρος που μεταφράζεται ως «προφορική καταγωγή» ή «μετάδοση με ψιθύρους», είναι μία από τις βασικές «σχολές» ή κλάδους (chos lugs) του θιβετανού Βουδισμού. Οι γραμμές καταγωγής του φθάνουν πίσω μέχρι τον 11ο αιώνα μ.Χ., με γεννήτορες τους μαχασίντα Ναρόπα και Μαϊτρίπα, και τη γιογκίνι Νιγκούμα, μέσω του μαθητή τους Μάρπα Λοτσάβα (1012-1097), ο οποίος μετέφερε τις διδασκαλίες τους στο Θιβέτ. Ο μαθητής τoυ τελευταίου, ο Μιλαρέπα, ήταν επίσης επιδραστικός ποιητής και δάσκαλος.
Η σχολή Καγκιού γέννησε με τη σειρά της πολλές ανεξάρτητες παραδόσεις. Οι κυριότερες από αυτές, που υπάρχουν και σήμερα, είναι εκείνες που προήλθαν από τον μαθητή του Μιλαρέπα, τον Γκαμπόπα (1079–1153), έναν μοναχό που συνέδεσε την Καγκιού με την παράδοση του Καντάμ.[1] Τέτοιες σχολές Βουδισμού είναι οι Κάρμα Καγκιού, Ντρικούνγκ Καγκιού, Ντρούκπα Καγκιού και Τακλούνγκ Καγκιού.[2] Η μεγαλύτερη είναι η Κάρμα Καγκιού, που έχει ως επικεφαλής τον Κάρμαπα. Υπάρχει επίσης η Σάνγκπα Καγκιού.
Οι βασικές διδασκαλίες των Καγκιού περιλαμβάνουν τη Μαχαμούντρα και την Εξάδα των διδαχών του Ναρόπα. Η πρώτη είναι η αρχή ότι «όλα τα φαινόμενα είναι σφραγισμένα αναπόφευκτα από τη σοφία της δημιουργίας τους και την κενότητα, και αυτά τα δύο είναι αδιαχώριστα». Η Εξάδα είναι ένας τρόπος ή μονοπάτι για την επίτευξη της «βουδότητας», που υποτίθεται ότι είναι ταχύτερος από τους άλλους.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Duff, Tony: Gampopa Teaches Essence Mahamudra, σελ. xii
- ↑ Powers 2007, σελ. 402.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Martin, Dan: The Kagyu Tradition of Tibetan Buddhism στο Treasury of Lives
- Διάγραμμα της «γενεαλογίας» της Καγκιού